Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Za drzwiami do ogrodu...

Za drzwiami do ogrodu...

anpi 22:36, 03 lis 2018

Dorota123 napisał(a)
Też jestem zaskoczona stokrotkami w trawie o tej porze roku, to raczej wiosenne widoki. Kiedyś w trawniku wysiały mi się ogrodowe stokrotki, tępiłam je z dużym zaangażowaniem, a teraz chyba chciałabym, żeby na wiosnę kwitł mój trawnik. U mnie mahonia zawiązała pąki, też jej się chyba pomieszało.

Podobają mi się trawniki ze stokrotkami, ale chyba muszą być one rzadziej koszone,żeby stokrotki zdążyły zakwitnąć?
Muszę obejrzeć moją mahonię...
anpi 23:16, 03 lis 2018

Dzisiaj podczas obchodu ogrodu zauważyłam że dwie róże rosnące bok siebie mam zaatakowane przez mączlika.Kiedyś miałam go na kapustach ozdobnych i jarmużu(już nie sadzę),nie sądziłam że może atakować też róże.Rosną tam w pobliżu jeszcze inne,muszę jakoś skutecznie zadziałać aby muszki nie zaatakowały innych.Myślicie że na początek oberwać różom te liście,te róże są nie duże to dałabym radę, ale nie wiem czy to ma sens, bo przy najmniejszym ruchu,wiele z tych muszek odlatuje.Czyli potraktować od razu opryskiem?.
Takie polecane- Confidor 200 SL (preparat stosuje się w rozcieńczeniu 0,8 ml/l wody) lub Mospilan 20 SP (jedno opakowanie 2,5 g/6 l wody).Może ktoś miał do czynienia z mączlikiem ,podobno trudna z nim walka

A z milszych rzeczy w ogrodzie:

anabuko1 10:59, 04 lis 2018

anpi napisał(a)

To tak jak ja do Twojego
Miło że tak odbierasz mój ogród,tworzę go z radością...

I bardzo pięknie go tworzysz Aniu.
Piękny jesienny, kolorowy i wciąż bogaty twój ogród.dlatego lubię do niego zaglądać
Nie wiem czy miałam do czynienia z mączlikiem
Ale czytam uważnie ...
anpi 12:13, 06 lis 2018

Pogoda listopadowa nadal rozpieszcza,jest 18 stopni i świeci słoneczko
Nic dziwnego wiec,że nadal kolorowo,choć liści na drzewach coraz mniej.
Miło usłyszeć, że mój ogród cieszy czyjeś oczy

Aniu chyba spróbuję liście róż opylić tą mączką bazaltową,tylko myślę jak to najskuteczniej zrobić,bo mączlik żeruje na spodniej stronie liści,w dodatku przy ruchu rośliną chmary tych białych muszek unosi się w powietrzu.
nicol21 10:26, 07 lis 2018

Pięknie i kolorowo za tymi Twoimi drzwiami do ogrodu!
Ogród tworzący się: Okiełznać swoje setki pomysłów - ogród ze spadkiem na północ ************ Pozdrawiam i zapraszam - Ewelina ************ ***Booskop https://goo.gl/photos/jpY3wG37U7c9ALAf9 *** *** De tuinen van Appeltern https://goo.gl/photos/WrF6PWtCn53Gzswp6 *** *** *** formowanie cisów: https://photos.app.goo.gl/y72my2AfOaf4XKNq1 **** ***** Rotary Garden - Belgia - https://photos.app.goo.gl/iErs4Fi1dOEJ6Jls1 **** Stary ogródek: Mały ogródek, za i przed zabudową szeregową - Nicol21
anabuko1 12:15, 07 lis 2018

Ta brunerka Świat nie co się trzyma.
I widzę nową piękna chryzanteme w donicy
anpi 14:22, 08 lis 2018

nicol21 napisał(a)
Pięknie i kolorowo za tymi Twoimi drzwiami do ogrodu!

Już coraz mniej kolorowo,ale róże i nawet niektóre jeżówki trzymają się dzielnie. Dzięki za to że zaglądasz za moje drzwi Nikol

anpi 14:34, 08 lis 2018

anabuko1 napisał(a)
Ta brunerka Świat nie co się trzyma.
I widzę nową piękna chryzanteme w donicy

Aniu faktycznie brunery długo się trzymają,mam je pierwszy rok i nawet o tym nie wiedziałam ,że tak długo będą cieszyć.
Większość funkii na tej rabacie już uprzątnęłam z liści,jako jedyna jeszcze zieloną formę trzyma -Elegans,jak sama nazwa nakazuje

Wychodzą już kiełki krokusów,trzeba było chyba głębiej posadzić?

anpi 14:38, 08 lis 2018

Po przycięciu winorośli uplotłam z gałązek wianek ,a raczej wieniec.I na razie stoi sobie taki surowy

anpi 14:42, 08 lis 2018

Chryzantemki z żółtawych robią się śnieżnobiałe...