Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "img"

Ogród pod Górą 08:41, 19 wrz 2018

Do góry
Już po urlopie niestety było bardzo fajnie baterie naładowane słoneczkiem

Zostały wspomnienia i piękne widoki
Życie w wiejskim ogrodzie 08:34, 19 wrz 2018

Do góry
Gardener27 napisał(a)
Pogoda w tym sezonie sprzyja pelargoniom, okazałe jak nigdy o tej porze roku.

Geranium jak zawsze niezawodne, zwłaszcza polecam odmianę Rozanne, będzie kwitła do pierwszych przymrozków.

Szałwie omszone to też żelazne rośliny, wystarczy przyciąć i znowu pełno kwiatów.

Szkoda że jednoroczna, w następnym sezonie będę miał jej więcej, te pióropusze są obłędne.

Dla mnie to wszystko tu masz bujne i piękne
A ta trawa to Rubrum??
Czy z sadzonek ją masz ? Czy też wysiewasz ??
Piękna.Nawet jak jednoroczna, warto o nią się pokusić.Bedę jej szukać.Tylko podaj mi nazwę.
Wymarzony sielankowy ogród..... 08:30, 19 wrz 2018

Do góry
Monia81 napisał(a)
Pstryczki takie szybkie dzisiejsze
rozchodnikowa i skrzynie rumieńca dostają

cypelkowa, miskanty słabo widoczne, mało im wody lałam to mniejsze som...

Monia, no pięknie
Ja dopiero w tym roku rozchodników więcej dokupiłam i wymieniam nasadzenia przy jednej rabacie.Może na drugi rok będzie widoczniej i ładniej ?
pozdrawiam
Zakręcony ogród 08:23, 19 wrz 2018

Do góry
a tu chwilowo ma miejscówkę fiefera nie nana :

docelowo mam tam posadzić 2 aureospicaty ,żeby pociągnąć do końca żywopłot.
Hakonki rozsadziłąm , nie wiem czy dobrze ale trudno. Na wiosnę się okażę.

Zdecydowanie hasłem ostatnich dni u mnie było : wywalenie a jak oczyszczona się czuję
Zakręcony ogród 08:20, 19 wrz 2018

Do góry
a tu podeścikowa z wywalonymi tawułami. W zamian za to KF + kocimiętka . Tam rosną jeszcze jakies dziwne jałowce i klon palmowy. Też tymczasowo.

Zakręcony ogród 08:18, 19 wrz 2018

Do góry
Przesadziłam anebelke w miejsce cyprysa. Teraz mam do zagospodarowania miejsce pomiędzy rozplenicami. Orliki tam rosną po kulką- tujką . Wszystko do wywalenia stąd.Lawenda mogłąby fajnie wyglądać jak dorośni i stworzy obwódkę. Co myślicie ? Zostawić czy wywalić ?

troszkę jakby luźniej:

Nadchodzi wiosna - czas na ogród 08:16, 19 wrz 2018

Do góry
dominika_ napisał(a)

Witaj Dominiko Piękne widoki u Ciebie Czytam o nowej rabacie i o powiększających się rabatach - suuuuper
Pozdrowienia zostawiam.
Ogólne, ogrodnicze wskazówki w projektowaniu i realizacji ogrodów zamkn. 08:01, 19 wrz 2018

Do góry
Dzień dobry!
Proszę o poradę w kwestii zagospodarowania kawałka przestrzeni przed domem, która stworzyła mi się po likwidacji przydomowej oczyszczalni. Działka jest duża otoczona młodymi świerkami. Na tym placyku rosną z boku aktualnie trzy sosny kosodrzewiny - posadzone 2 lata temu bez pomysły w trawniku - i jedna sosna chyba bośniacka satelit - teraz przesadzona w to miejsce, po niwelacji terenu. Nie mam pomysły co dalej zrobić z tą przestrzenią...Zostały mi też do wsadzenia gdzieś jeszcze dwie małe kosodrzewinki i trzy tawuły japońskie. Nie wiem czy one wkomponowałyby się jakoś w tę przestrzeń. Doradźcie coś proszę...
Zakładanie trawnika z siewu - trawnik z siewu 07:40, 19 wrz 2018

Do góry
Dosiewki zrobię na pewno ale minęło dopiero 12 dni od momentu zasłania A na tych golach plackach gdzieniegdzie coś zaczyna się dziać więc na razie tego nie skreslam.
O dziwo najlepiej rośnie od strony północnej domu gdzie przez większość dnia jest cień...
Mokradło... i mój ogród 07:31, 19 wrz 2018

Do góry
Jesiennie się zrobiło Przycinamy ostatnie iglaste, zaniedbując trawnik (trochę spóźnieni jesteśmy w tym roku).

A Pastella nic sobie z tego nie robi. Wypuszcza nowe badyle:

Tnę je z uporem maniaka:

Wybaczcie, że często na zdjęciach są zabawki, przy trzecim dziecku ja już ich nie zauważam, chyba że się o nie potknę
Małymi kroczkami do celu... 06:32, 19 wrz 2018

Do góry
Aurelllia napisał(a)
Przepiękne masz hortensje !!! Zbieram szczękę z podłogi

Dzięki faktycznie hortensje w tym roku nieźle bujnęły, czekam na przyszły sezon myślę,że pokażą jeszcze więcej

Buziaki!
Trawnik na glinie - podłożu gliniastym, glebie twardej, zbitej 01:06, 19 wrz 2018

Do góry
Pani Danusiu kochana! Proszę o podpowiedzi. Miałem trawniczek deweloperski z rolki, w celu instalacji systemu zraszaczy i wymiany gatunku trawy:

- przekopaliśmy całość "zielonym do dołu"
- nawiozłem 3 tony dobrej ziemi ogrodowej i zostało dosyć dobrze zmieszane szpadlami i grabiami
- plantowanie, równanie itd.
- posiałem trawę 03.09.2018 i po 3 tygodniach wygląda jak na zdjęciu
- bez nawozu

.. wykonując prace spotykałem często glinę, co mogłem to wyrzucałem, co nie, to rozdrabniałem i rozsypywałem.

Moje pytanie jest takie Pani Danusiu, czy widoczne placki gliny (widać na zdjęciu) przepuszczą nasionka czy też mam te miejsca gliniaste wyeliminować, dać kupionej ziemi ogrodowej i ponownie zasiać w tych miejscach trawę ubijając, przykrywając ziemią i podlewając?

W niektórych miejscach woda po podlewaniu stoi, w niektórych nie, podejrzewam, że to wina gliny w warstwie wierzchniej.

W ogródku emerytki 23:57, 18 wrz 2018

Do góry
gogo napisał(a)
Moja emerytura uszczuplona o wydatek na 60 sztuk hiacyntów, 20 sztuk narcyzów i 140 sztuk tulipanów.
I muszę to wsadzić przed wyjazdem do ziemi, choć spora część pójdzie do donic, i to zrobię po powrocie.
Kolory hiacyntów to czerwień, jaśniutki róż i ciemny róż.

Poszalałaś cebulowo, ale na wiosnę u Ciebie będzie pięknie ...Przyznam się, że też mnóstwo cebul wsadzam - w koszykach ze względu na nornice i już się cieszę na pierwszą wiosnę na moim Rodosie
Za drzwiami do ogrodu... 23:50, 18 wrz 2018

Do góry
marba napisał(a)

Kredensik będzie mi się śnił po nocach. Waga też cudnej urody. Piękna złota i kolorowa jesień u Ciebie.

Basiu, kredensik mój ulubionyTrochę się naczekałam... aż trafił się ten właściwy ... do przemalowania
A jesień oby jak najdłużej była taka piękna i ciepła...

W ogródku emerytki 23:46, 18 wrz 2018

Do góry
Moja emerytura uszczuplona o wydatek na 60 sztuk hiacyntów, 20 sztuk narcyzów i 140 sztuk tulipanów.
I muszę to wsadzić przed wyjazdem do ziemi, choć spora część pójdzie do donic, i to zrobię po powrocie.
Kolory hiacyntów to czerwień, jaśniutki róż i ciemny róż.
Ranczo Szmaragdowa Dolina 23:40, 18 wrz 2018

Do góry
sylwia_slomczewska napisał(a)

To się nazywa efekt wow!
Za drzwiami do ogrodu... 23:40, 18 wrz 2018

Do góry
gogo napisał(a)
Zobaczyłam piękne dekoracje i zaniemówiłam z wrażenia. A kredens cudny
To wszystko idealnie pasuje do ogrodu, podkreśla jego urodę.
Ale żeby tak to dopasować, trzeba mieć duszę artysty i Ty ją masz
Dyńki, nawet bez gałązek, świetne.

A ja zawsze myślałam, że mam swoją duszę...hahaha...
Dziękuję Grażynko za tak pochlebne słowa.
I nieskromnie powiem że kredensik to mi się udał,cieszę się że na taki trafiłam ,był już cudny( dla mnie)przed malowaniem
Dla przypomnienia:

I coś ogrodowo :"W cieniu drzew..."
Pod Biało-Niebieską Chmurką moj Bawarski ogrod na wsi 23:39, 18 wrz 2018

Do góry
Basilikum napisał(a)

a dzis winobranie u mnie

juz czesc przetworzona, jutro dalszy ciag. Zastanawiam sie nad zrobieniem sokow do sloikow, bo galertki chyba nam bedzie za duzo

Mniam.
Czubajkowy Ogród 23:26, 18 wrz 2018

Do góry
Doranma napisał(a)

Ścieżka się robi, są postępy, widoczne chyba tylko dla mnie

Uff... no to mamy sierpień odfajkowany Mam nadzieję, że oglądanie tych zdjęć sprawiło jeszcze komuś, poza mną, odrobinę przyjemności

No, cudo, po prostu. Jak w zaczarowanym ogrodzie.
Wśród brzóz i dębów 23:13, 18 wrz 2018

Do góry
Doranma napisał(a)
Basiu, dzień dobry Po raz pierwszy jestem w Twoim ogrodzie i coś czuję, że spędzę w nim więcej czasu, by poznać różne zakątki Czy to zagłębienie na powyższych zdjęciach pełni rolę suchej rzeki podczas dużych opadów?

Witam Cię Dorotko, jak się cieszę, że zajrzałaś.
Przed chwilką odpowiadałam Basi, bo też pytała o mój jar. On nie odprowadza wody z opadów, schodzi się do niego i wychodzi po schodkach. Daleka jestem od myśli, żeby dokądkolwiek odprowadzać wodę z mojej działki, bo u mnie strasznie piaszysto i sucho. Ale na końcu tego wykopu jest tzw. suche oczko, które wypełnia się wodą przy bardziej obfitych opadach.
Na powitanie dla Ciebie rozchodnik w moim ulubionym kolorze.

Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies