Witam po dłuższej przerwie.
dziękuję za wsparcie w tych pierwszych krokach. Wszystkie podpowiedziane artykuły przeczytałam, doszło też parę książek.
Temat posuwa się do przodu, ale w wolnym tempie (życie

). Nie będę zanudzać szczegółami, ale fakt jest taki, że przyszedł czas na projekt. To jest mały ogródek: 9,5x15m, jest już taras (4x5,5). Teoretycznie najprzyjemniejsze przede mną, ale utknęłam. Nie potrafię wymyślić odpowiedniego podziału ogrodu na trawnik i rabaty. Zapotrzebowanie jest właśnie takie: trawnik pośrodku, wkoło rośliny, różne jednoroczne i wieloletnie, kwitnące i zielone, oddzielenie od sąsiadów, ale nie szpalerem żywotników i niekoniecznie od razu gotowe. Niech to będą różne rośliny, które z czasem urosną stworzą naturalnie wyglądającą barierę.
Brzmi banalnie, ale nie potrafię nic stworzyć. Próbowałam na bazie linii prostych, na bazie okręgów (do tego mi najbliżej), ale efekt jest za każdym razem jakiś taki przekombinowany i po prostu niefajny.
Może ktoś z ręką do takich rzeczy byłby w stanie podzielić tą mają malutką przestrzeń, tak żeby było w miarę naturalnie, lekko i przyjemnie dla oka. Będę zobowiązana. Nie chcę nadużywać uprzejmości forumowiczów, więc rośliny spróbuję dobrać sama (albo będę znowu prosić

).