Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Projektowanie ogrodów » Tajemniczy Ogród

Tajemniczy Ogród

Brzozowadzie... 14:41, 29 paź 2018

Anda napisał(a)
Nie widzę hakone z szałwią. Szałwia będzie zduszona przez tą trawę. Poza tym ta szałwia musiałaby mieć z metr wysokości żeby to proporcjonalnie wyglądało.
Z runianką i cisami owszem, tu hakone współgra

https://wgi-img.s3.amazonaws.com/VarietyImage/d8bab6f7b6df241c8decd4baaad1e70b.jpg

Acha, róży w tego typu nasadzeniach też nie widzę

No, to coś muszę wykombinować, żeby pasowało z tymi różami Bo chciałabym zostawić takie wychodzące zza płotu białe róże pomiędzy drzewami. Fajnie by to wyglądało od ulicy.
Z szałwią rzeczywiście chyba masz rację. Zbyt duża trawa ta hakone do niej. Tylko myślałam o mniej formalnym, nie takim pod linijkę posadzeniu hakone. Ale z cisem jej ładnie.
Brzozowadzie... 14:43, 29 paź 2018

sylwia_slomczewska napisał(a)
A i kosodrzewiny nie muszą być wcale w kulkę prowadzone

Wiesz, jakoś nie mam ochoty na kosodrzewinę ze względu na te sypiące się igły. Wiesz, ile tego nasypało się z sosen teraz po wiatrach? I one niby zimozielone są. Chyba dlatego...Ale przemyślę, bo pomysł z taką stopniowaną rabatą do mnie przemawia
Gruszka_na_w... 19:51, 29 paź 2018

Warunki świetlne- w która stronę płot rzuca cień?

Tam nie może być prostej linii pod płotem.

Konieczny będzie rzut (rysunek) z góry.

Dorosłe grabowe fastigiaty mają kształt stożka i dołem jakieś 3 m rozpiętości.

Hania-To tu- to tam-łopatkę mam! "Przyjemność ma się do szczęścia mniej więcej tak, jak drzewo do ogrodu; nie ma ogrodu bez drzew, ale drzewa, nawet w wielkiej ilości, nie stanowią jeszcze ogrodu." ~ Władysław Tatarkiewicz
sylwia_slomc... 19:58, 29 paź 2018

Brzozowadziewczyna napisał(a)

Wiesz, jakoś nie mam ochoty na kosodrzewinę ze względu na te sypiące się igły. Wiesz, ile tego nasypało się z sosen teraz po wiatrach? I one niby zimozielone są. Chyba dlatego...Ale przemyślę, bo pomysł z taką stopniowaną rabatą do mnie przemawia

Kurcze to mnie zaskoczyłaś bo mam kosodrzewiny 4 lata od maleństw hodowane i jeszcze igieł nie gubiły......możliwe to? bo nie zapamiętałam żadnego żółknięcia i gubienia na nich, teraz też zieloniutkie, a himalajka zrzuca.
Gruszka_na_w... 20:48, 29 paź 2018

Kosodrzewiny u mnie też nie zrzucają igieł, ale tylko na słonecznych stanowiskach. Tam, gdzie coś je cieniuje (trawy) to żółkną i zrzucają.
Hania-To tu- to tam-łopatkę mam! "Przyjemność ma się do szczęścia mniej więcej tak, jak drzewo do ogrodu; nie ma ogrodu bez drzew, ale drzewa, nawet w wielkiej ilości, nie stanowią jeszcze ogrodu." ~ Władysław Tatarkiewicz
kwartet 22:54, 29 paź 2018

Coś nabazgralam
,
kwartet 23:11, 29 paź 2018

Objaśniam bazgroły.
Sosny ogołocą się z dolnych gałęzi pójdą w górę.
Wiąza wkomponowała bym w rabatę, powtórzyła klona z frontowej( na lewo od wiąza).Na lewo od wiąza i na prawo od klona kaliny(te z tych rosnących poziomo) pod nogi drzew kępy chakonki.Kolumny z cisa np. fastigiata .
Róże mogą zostać na płocie.
Jakoś tak to widzę .
Zgadzam się że na 70cm to nie poszalejesz .

Kasia_CS 23:24, 29 paź 2018

kwartet napisał(a)
Coś nabazgralam
,

Anka, Kochana jak Ty to robisz? Rachu ciachu, rysunek bach i rabata ma ręce i nogi linia rabaty świetna
waldek727 03:54, 30 paź 2018

Kasia_CS napisał(a)

Anka, Kochana jak Ty to robisz? Rachu ciachu, rysunek bach i rabata ma ręce i nogi linia rabaty świetna

Wszystko ładnie pięknie ale co do takich ostrych zakoli to bym się nie zgodził. Ogród powinien wprowadzać harmonię a nie chaos. Może w tej linii bym je poprowadził z tym, że nieco łagodniej.
kwartet 09:10, 30 paź 2018

Kasia papier wiele przyjmie.
Waldku też nie jestem za zbytnimi ostrościami.Grono nocnych marków kwitnie.
W rzeczywistości może to wyglądać całkiem inaczej,ciężko ze zdjęcia uchwycić wymiary,chciałam nakreślić koncepcję.
Agata zbiera pomysły to dorzuciłam swój,na pewno posypie się więcej.
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies