Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » ...uDany ogród

...uDany ogród

dana1s 19:17, 29 paź 2018

ewsyg napisał(a)
Witaj Danusiu.

Piękny prezent dostałaś na urodziny, działka i to spora. Dodatkowo ze stawem. Przepiękny prezent. Poczytałam początek wątku a potem przeskoczyłam do wiosny tego roku. Robisz piękne zdjęcia. Kochana w Twoich wypowiedziach czuje się wrażliwą duszę. Doczytałam, że planujecie budowę domu. My właśnie zamknęliśmy stan surowy zamknięty i zaczęliśmy środek. Życzę Wam dużo zdrowia i cierpliwości. Nasza budowa to była droga przez mękę. Wracając do ogrodu, chodzę po krętych drogach Twojego zaczarowanego ogrodu i podziwiam jego piękno. Bardzo kusząco wyglądają leżaki Mąż zdolny, sam ogrodzenie buduje, brawo. Ależ piękny jest ten lilak hiacyntowy Maiden's Blush. A teraz podziwiałam kaliny, zwłaszcza koreańską Eskimo.Danusiu, masz bardzo ciekawe egzemplarze roślin. Przecudne lilie wodne. Nie spodziewałam się, że masz róże.
Danusiu, podsumowując, jestem oczarowana Twoim ogrodem. Jest bardzo klimatyczny i oryginalny. Na pewno jeszcze wrócę na spacerek.
Pozdrawiam Ewa

Ewuniu witam serdecznie w moim ogrodzie!
Bardzo dziękuję za sympatyczny wpis, jest mi bardzo miło
Zdjęcia to mój konik, bardzo lubię uwieczniać otaczający mnie świat.
Gdyby nie opieszałość UM już dawno byśmy mieli dom, ale niestety dalej czekamy na przekształcenie już prawie 5 lat...
Gratuluję domu, dacie radę ! Wykończenie potrafi wykończyć, ale potem człowiek siedzi w swoim domu i ma to nieprawdopodobne uczucie radości w sobie
Marzę o tym
Cieszę się, że podoba Ci się mój ogród. Staram się stworzyć taki kawałek świata żebym mogła się zachwycać naturą o każdej porze roku .
Leżaki zrobił mój Tato w prezencie dla mnie, uwielbiam je!
Mąż bardzo zdolny łapie się wszystkiego, ręce ma jak złoto
Lilaki, to zaraz po kalinach moja miłość , a po nich są hortensje. Uwielbiam roślinne ciekawostki i teraz już tylko takie kupuję.
Staw i jego roślinność to moje oczko w głowie. Bardzo lubię wszystko co w nim żyje szczególnie żaby
Róż mam kilka, w porównaniu z Tobą można powiedzieć, że nie mam ich wcale

Bardzo dziękuję za odwiedziny zapraszam ponownie!!

dana1s 19:23, 29 paź 2018

Pszczelarnia napisał(a)
Zatopiłam się w Twoim wątku i rozmowach (bardzo pouczające). Pokazana porcelana biała i koronki - cudowne. Szukam po giełdach tych koronek i nie mogę natrafić, powiększa mi się za to kolekcja płócien (adamaszków i co tam jeszcze) stołowych białych.

Cokolwiek zrobisz, będzie najpiękniejsze i najlepsze - mam takie przekonanie.

Ewciu miło mi, że tu zaglądasz
Porcelanę uwielbiam, koronki to moja miłość. Mam mnóstwo do sprzedania, muszę je wystawić na olx. Kiedyś kupowałam wszystko co spotkałam. Niestety nie mam tego gdzie pomieścić i teraz zostawiłam tylko te z motywem różanym reszta pójdzie do ludzi
Takie płócienne obrusy też kolekcjonuję dzięki Bogu mam obecnie tylko dwa stoły i to okrągłe to trochę ogrannicza moje zapędy

Bardzo dziękuję za to ostatnie zdanie, chyba sobie wydrukuję i powieszę na lodówce. Będę sobie czytać i podbudowywać mojego wątłego dość ducha
Dziękuję jeszcze raz!!

Dla Ciebie dzisiejszy słoneczny widoczek

dana1s 19:41, 29 paź 2018

pestka56 napisał(a)
Widać my tzw. starej daty skoro lubimy stare meble, koronki, starą porcelanę, płótno i adamaszki
Mam obrus biały, który wyhaftowała Richelieu moja babcia ze strony taty do swojej ślubnej wyprawy. Po drugiej babci mam kawałki (niestety) klockowych firanek z przedwojennego mieszkania. Może kiedyś zawisną w kuchennych oknach, bo tylko na to wystarczy. Mam też jakiś komplet platerów i starych kryształów. Koniec Mało A zapomniałam o dwóch fragmentach jedwabnego pasa kontuszowego. Meble w postaci orzechowego kredensu i witryny kupiłam sama. Mizeria w porównaniu z twoją, Danusiu, kolekcją.

Z tańszych a bardzo dobrych wkładów zwróć uwagę na ten austriackiej firmy https://piecykowo.com.pl/pionowe/9473-malvik-iv-czarny-haassohn-wklad-kominkowy.html Bardzo stara firma (pod obecną nazwą od niedawna).
Wkład kominkowy Ewy Gaji to Thorma Valencja https://piecykowo.com.pl/pionowe/10185-valencjavalencia-8-kw-thorma-wklad-kominkowy.html
Thorma Alicante ciut większy https://piecykowo.com.pl/pionowe/13850-alicante-8-kw-thorma-wklad-kominkowy.html
Bef Feel 6 jest bardziej płaski https://kominkowo.pl/produkt,feel_6___.asp
Tu masz też inne wąskie. Ceny bardzo różne https://piecykowo.com.pl/894-

pionowe

Kasiu ja powinnam była się urodzić w zupełnie innych czasach. Podobają mi się wszelkie starocie i meble i dodatki. Były tworzone z takim gustem i starannością. I przetrwały tyle lat wiele bez uszczerbku znaczy były wykonane z trwałych materiałów i znacznie porządniej niż dzisiaj
Też mam taką kołkową narzutę po Babci, a drugie to obrus właśnie Richelieu po Mamie mojego M, ma ogromną wartość bo On pamięta jak Mama go wyszywała, a nie ma jej już z nami prawie 30 lat...
Mamy też młynek taki porcelanowy na ścianę, w którym mieliła kawę, a ja w nim mielę pieprz
Z pamiątek mamy tez dwa obrazy jeden po moich dziadkach drugi po ema dziadkach i w zasadzie to tylko te dwa mamy.
Reszta zbiorów to już moje szperactwo Dobrze, że podoba mi się tylko biel bez zdobień bo inaczej bym popłynęła
Kasiu ja na te meble chorowałam kilkanaście lat, aż udało mi się kupić cały komplet, a nawet za dużo i wzeszłym tygodniu jedna Pani kupiła dwie witrynki i chyba zapadła na ta samą chorobę co ja
Ale został cały salonik czyli wielka witryna, bieliźniarka, komoda pod TV stół do jadalni i 8 krzeseł, komplet wypoczynkowy i stolik kawowy no i sekretarzyk z krzesłem. Więcej nic nie dojdzie bo sie nie zmieści w sumie to dobrze bo M by mnie mógł razem z tymi meblami "opchnąć"
Kochana a pokaż swoje mebelki

Zaraz idę oglądać kominki, dziękuję za namiary jesteś niezawodna!
Miłego wieczoru

Rosa 22:44, 29 paź 2018

dana1s napisał(a)

Takie płócienne obrusy też kolekcjonuję dzięki Bogu mam obecnie tylko dwa stoły i to okrągłe to trochę ogrannicza moje zapędy

Piękna ta jesień w Twoim ogrodzie, taka ciepła i złota w kolorach.
Też staromodna jestem i uznaję tylko obrusy adamaszkowe na stole. Dopóki mogę prasować, to będę tylko takie używała. Ostatnio kupiłam w kolorze zgaszonej zieleni z motywem roślinnym, licytacja była ostra, ale warto było .
Danusiu zainteresowała mnie ta biblioteczka-sekretarzyk chyba intarsjowana, czy masz może o tych meblach jakąś informację?
dana1s 06:58, 30 paź 2018

Rosa napisał(a)

Piękna ta jesień w Twoim ogrodzie, taka ciepła i złota w kolorach.
Też staromodna jestem i uznaję tylko obrusy adamaszkowe na stole. Dopóki mogę prasować, to będę tylko takie używała. Ostatnio kupiłam w kolorze zgaszonej zieleni z motywem roślinnym, licytacja była ostra, ale warto było .
Danusiu zainteresowała mnie ta biblioteczka-sekretarzyk chyba intarsjowana, czy masz może o tych meblach jakąś informację?

Ewciu kocham tegoroczną jesień, dzisiaj rano jest dosłownie ciepło. Zapowiada się cudny dzień, to dobrze bo my zaczynamy dzisiaj odwiedzanie bliskich na cmentarzach.
Obrusy, firany, narzuty uwielbiam mieć i zmieniać jak tylko mnie najdzie ochota, dlatego mam ich sporo. Moje znajome nie rozumieją tej potrzeby i pukają się po głowie, bo przecież teraz są zupełnie inne standardy.
Bardzo lubię zielony kolor we wnętrzach
Moje meble są mahoniowe w stylu regencji angielskiej, piszę w stylu, bo nie mam pewności daty ich powstania. Sekretarzyk to na pewno replika. Tak, jest intarsjowana jaśniejszym drewnem, a blat wyklejany zieloną skórą. Natomiast witryna z porcelaną jest znacznie starsza i wygląda niby tak samo, ale szybki i ich misterne mocowanie są tak delikatne, że aż strach dotykać ściereczką.
Uwielbiam je!

dana1s 08:19, 30 paź 2018

O a to jest chyba mój ulubiony mebelek. Bieliźniarkę w bardzo klasycznym stylu

AgnieszkaW 08:55, 30 paź 2018

Dana, zakochałam się w Twoich mebelkach i bibelotach..., i ogrodzie Też uważam, że dawne rzemiosło nie ma sobie równych
Rosa 09:44, 30 paź 2018

Żyrandol bezapelacyjnie skradł moje serce, mieliśmy podobny na starym Żoliborzu, ale jedno ramię odpadło i nikt nie potrafił tego naprawić, inne były technologie i poszedł na śmietnik . Ach te sentymenty .
Tak to styl angielski, ale czy to regencja nie jestem pewna. Regencja była silnie związana z klasycyzmem i łączyła w sobie nurty sztuki greckiej oraz rzymskiej, a także neogotyk i orientalizm z dekoracjami inspirowanymi dalekimi kulturami, dodającymi im nutki ekstrawagancji. Wśród motywów zdobień, pojawiających się na ówczesnych antykach, wymienić można egipskie chimery, sfinksy, piramidy i palmy, greckie liry oraz zdobienia właściwe dla sztuki chińskiej czy gotyku. Jak zwał tak zwał, to nie ma znaczenia. Zainteresowało mnie nietypowe połączenie sekretarzyka i biblioteczki rzadko spotykane.
Masz troszkę mebelków w stylu art deco. W ostatnich latach są bardzo modne.
Agnieszka ma rację, stare meble są wykonane z drewna i łączone klejem kostnym a nie tak jak współczesne znikającym vikolem i mają metalowe klamry, zamki i różne proste łączenia. Zawsze nadają się do naprawy i widać po nich rzemiosło i rękę artysty .
Znajome niech się pukają po czym chcą, ja Cię rozumiem bo też tak mam .
dana1s 17:53, 30 paź 2018

AgnieszkaW napisał(a)
Dana, zakochałam się w Twoich mebelkach i bibelotach..., i ogrodzie Też uważam, że dawne rzemiosło nie ma sobie równych

Agniesiu to jest nas dwie
Bardzo się cieszę, że podobają Ci się moje zbiory. Dziękuję!
To prawda te meble są pięknie wykonane i trwałe. Uwielbiam to!
dana1s 18:11, 30 paź 2018

Rosa napisał(a)
Żyrandol bezapelacyjnie skradł moje serce, mieliśmy podobny na starym Żoliborzu, ale jedno ramię odpadło i nikt nie potrafił tego naprawić, inne były technologie i poszedł na śmietnik . Ach te sentymenty .
Tak to styl angielski, ale czy to regencja nie jestem pewna. Regencja była silnie związana z klasycyzmem i łączyła w sobie nurty sztuki greckiej oraz rzymskiej, a także neogotyk i orientalizm z dekoracjami inspirowanymi dalekimi kulturami, dodającymi im nutki ekstrawagancji. Wśród motywów zdobień, pojawiających się na ówczesnych antykach, wymienić można egipskie chimery, sfinksy, piramidy i palmy, greckie liry oraz zdobienia właściwe dla sztuki chińskiej czy gotyku. Jak zwał tak zwał, to nie ma znaczenia. Zainteresowało mnie nietypowe połączenie sekretarzyka i biblioteczki rzadko spotykane.
Masz troszkę mebelków w stylu art deco. W ostatnich latach są bardzo modne.
Agnieszka ma rację, stare meble są wykonane z drewna i łączone klejem kostnym a nie tak jak współczesne znikającym vikolem i mają metalowe klamry, zamki i różne proste łączenia. Zawsze nadają się do naprawy i widać po nich rzemiosło i rękę artysty .
Znajome niech się pukają po czym chcą, ja Cię rozumiem bo też tak mam .

Kocham lampy, mamy ich całe mnóstwo. Wszystkie mają jednakowy kolor kloszy, ale różne kształty to kolejny mój bzik, ale ujednolica pięknie wnętrza
ja też jestem sentymentalna, żyrandol z salonu dostałam od Chrzestnej mojego M w dniu jej śmierci i od tamtej pory dziennie jest nam światłem Druga wisi w sypialni dostałam ją ze 20 lattemu jak mój brat remontował mieszkanie to mu się nie komponowała

Fotki z telefonu, sa jakie są

Niestety nie jestem znawcą w tym temacie, ale we wszystkich źródłach widnieje najczęściej regencja lub opis brzmi XIX wieczna sekretera, Edwardiańskie meble, witryny w stylu Georgiańskim albo jeszcze Queen Anne-styl.
Kocham stare meble i obojętnie w jakim są stylu są piękne.
Bardzo mi sie podobają