Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "Gardenarium"

Różaneczniki - choroby i szkodniki 13:49, 25 lis 2015

Do góry
To że nie jest juz taki gęsty to nie objaw chorobowy na 100%. Może to być naturalny pokrój tej rośliny, która rozrastając się wszerz, tym sposobem ogałaca się w środku.
Ogród nie tylko bukszpanowy - część III 13:36, 25 lis 2015

Do góry
Mam proste rozwiązanie, kupić odmianę Gumball, ale ten jego wzrost to mit, chyba dopiero wnuczki albo prawnuczki odczują. Ono ma niezbyt gęstą koronę i wolno rośnie.

Ono w swojej ojczyźnie osiąga takie rozmiary. U nas jest normalnym niezbyt wysokim drzewem.
Ogród nie tylko bukszpanowy - część III 10:08, 25 lis 2015

Do góry
Pewnie się teraz uśmiecha Wczoraj z "dzieckiem" (2 metry) hahaha, się widziałam rano, potem z Mamą. Narobiłam się jak dziki osioł, ale wspaniale czuję się z tym, że spełniłam Babci Jasi życzenie w kwestii podkrzesania tui, żeby ludzi na ulicy widziała.

Okrywanie-zabezpieczanie roślin na zimę 09:47, 25 lis 2015

Do góry
Zamiast gałązek z igliwia i stroiszu, dałabym najpierw liście na rabatę, otuliła byliny, lub korę. Dopiero w fazie mrozów gałązki.
Miejsko & sielsko 09:40, 25 lis 2015

Do góry
Ogród i jego kolory są prześliczne, o paznokciach nie wspomnę, w sumie zazdraszczam tej geometrii, podoba mi się. Szkoda, że mam skośny ogród, bym sobie zrobiła proste
Ogród nie tylko bukszpanowy - część III 09:34, 25 lis 2015

Do góry
Otrzymałam przepiękne słowa Dzisiaj mróz, przydadzą się

Drugi, a może nawet pierwszy na O. jest Michał (czyli Ronin). To on siedzi nocami

Agatkowy Zakątek 08:47, 25 lis 2015

Do góry
No i prawidłowo Chyba, że to szlachetne odmiany brzóz, wtedy można postąpić inaczej.
Agatkowy Zakątek 08:44, 25 lis 2015

Do góry
Gardenarium napisał(a)

W zagajniku brzozowym i ogrodzie niezbyt regularnym pozostawienie dwóch, a nawet więcej pni jest dobre. Uzasadnione, bo nie wygląda nudno.

Możesz taki efekt osiągnąć. Metamorfoza tego zakątka powinna opierać się na wytyczeniu gdzie rabaty a gdzie trawnik, można niektóre brzozy pozostawić w trawniku, wtedy wysepka mała i podsadzić na dole np. hostami, żurawkami, paprociami, a reszta będzie w rabacie w bylinami i wrzosowiskiem, czy iglakami. Jak sobie zaplanujesz, trawy też mile widziane.

Zobacz w tym ogrodzie wg mojego pomysłu

http://www.gardenarium.pl/realizacje/ogrod-z-brzozami

Ja to nawet dosadzałam małe brzózki między większe egzemplarze aby uzyskać efekt wielopniowości
Świerk serbski - Picea omorika 08:44, 25 lis 2015

Do góry
Oceń na postawie dokładnej obserwacji i odgrzebaniu podstawy pnia. Zobacz czy gnije kora, czy nie. Wtedy zdecyduj, Pokaż nasadę pnia. Zgonu jeszcze nie widzę

Może obędzie się bez przesadzania, jak odgrzebiesz ziemię, czyli rozgarniesz
Agatkowy Zakątek 08:41, 25 lis 2015

Do góry
U ciebie brzózki są małe i jeśli tylko w tym miejscu - nie da się wysoliterować ich w trawniku,pozostaną na rabacie raczej.
Agatkowy Zakątek 08:39, 25 lis 2015

Do góry
AgataRed napisał(a)

Szał zakupów na targach rolnych (owies, jeżówki, liatra, rozplenica)

Prace przy rabacie

Nie kupuj pojedynczych roślin, gdybyś kupiła 11 jednakowych jeżówek,zrobiłabyś lepiej, a tak, brniesz w misz-masz czyli wszystkiego po trochu

A dlaczego nie włączyłaś lasku brzozowegop w rabatę, tylko brzozy sobie a rabata sobie? Rabatę trzeba dokleić do żywopłotu i zrobić jej linię. Dopiero sadzić na rabacie. Trawnik nie może pojawiać się ota tak chaotycznie gdzieś pomiędzy roślinami

Zaznaczyłam pola obsadzone roślinami, krzyżyki to jednakowe miskanty. Ciemnozielona linia to linia trawnika i rabaty jednocześnie.

Agatkowy Zakątek 08:30, 25 lis 2015

Do góry
Zrobienie ślicznej wysepki w trawniku bez konkretnego pomysłu na przebieg rabat na całym ogrodzie zapędzi cię w "kozi róg" i nieustanne przesadzanie. Dopóki nie zaplanujesz całego ogrodu jako przemyślaną koncepcję na jego układ -nie będzie to jeszcze ogród a zbiór rabatek. Raczej poczekalnie roślin Dlatego zachęcam do narysowania całego ogrodu na papierze i wytyczenia linii trawnika, wysepek i rabat.

Kto posłuchał mojej rady, teraz cieszy się pięknym ogrodem i go tylko już ulepsza i upiększa w byliny.
Agatkowy Zakątek 08:27, 25 lis 2015

Do góry
AgataRed napisał(a)
Dwa pnie chyba zostawię.Hmmm... ma to swój urok. Jeden pień wycięłam bo jedna brzoza miała trzy i leżał na ziemi.

W zagajniku brzozowym i ogrodzie niezbyt regularnym pozostawienie dwóch, a nawet więcej pni jest dobre. Uzasadnione, bo nie wygląda nudno.

Możesz taki efekt osiągnąć. Metamorfoza tego zakątka powinna opierać się na wytyczeniu gdzie rabaty a gdzie trawnik, można niektóre brzozy pozostawić w trawniku, wtedy wysepka mała i podsadzić na dole np. hostami, żurawkami, paprociami, a reszta będzie w rabacie w bylinami i wrzosowiskiem, czy iglakami. Jak sobie zaplanujesz, trawy też mile widziane.

Zobacz w tym ogrodzie wg mojego pomysłu

http://www.gardenarium.pl/realizacje/ogrod-z-brzozami
Ogródek Hanusi - kolejny sezon 21:18, 24 lis 2015

Do góry
Wspaniale wyrosła To była moja pierwsza akcja "zwerbenizowania" Polski
Trawy i turzyce żółte 20:57, 24 lis 2015

Do góry
Mniej się rozsiewa niż Stipa.
Wierszyki i rymowanki o Ogrodowisku i nie tylko 20:50, 24 lis 2015

Do góry
mira napisał(a)
Haniu!

Jak to dobrze, że zajrzałam
i przepiękny wiersz wyczytałam
Jubileusz jak by nie było
i tyle ciekawych wpisów tu było.

Kiedy sosnę na syrop nastawić
kiedy skopać, kiedy przepikować
kiedy cytrynówkę spożywać, a kiedy cebulę posadzić.

Haniu pięknie nam umilasz życie Ogrodowiskowe
fotki wstawiasz całkiem nietuzinkowe
po prostu cudnie jest z Tobą
i mimo że po czasie
całusy przesyłam i nisko się kłaniam
i życzę radości z każdego tu wypisywania

Haniu wszelkiej pomyślności !

gobasia napisał(a)
Haniu ja też uwielbiam Twoją romantyczną duszę.i tez coś wymyśliłam.

Hania nasza miła
pięć lat z nami już przebyła

Dużo szczęścia i słodyczy
Ogrodowisko Tobie życzy

Niech każdy kwiatek mówi wiersze Hani
a każdy listek piosenkę zanuci
niech szczęście sprzyja i nic Cię nie smuci.

Wierszyki i rymowanki o Ogrodowisku i nie tylko 20:49, 24 lis 2015

Do góry
Z okazji 5 lecia Hani na Ogrodowisku

hanka_andrus napisał(a)
Joluś, ale ja prawie codziennie. Od 5 lat. Właśnie 20-tego listopada minęło.

Po operacji w łóżku uziemiona,
szukałam czegoś na wsparcie.
No i trafiłam na jakieś fotki,
spodobały mi się na starcie.

Od wstydliwych wpisów,
i masę zachęt od "widzów"
po swój własny wątek-
taki tu był mój początek.

A potem już poszło!
Wiosna nam buchnęła i
forumowiczów przybyło.
Ja się rozkręciłam,
Ogrodowisko okrzepło,
i zrobiło się miło.

Tak już tu trwać będę
dopóki me siły
całkiem mnie nie opuszczą.
Ale i wtedy poproszę wnuków,
kto pisze do mnie "wyłuszczą".

Wszystkim dziękuję,
albowiem "samo" nigdy się nie dokona.
Wzajemne wsparcie, ja nie żartuję,
Niejeden ugór pokona!

zbigniew_gazda napisał(a)
Z okazji Święta na wspominki mi się zebrało
dobrze pamiętam - jak się zaczynało.
Hania pięknie trasę dojazdu opisała
i że kunę na stryszku spotkała.

Haniu gratulacje serdeczne.

Ogródek Hanusi - kolejny sezon 20:46, 24 lis 2015

Do góry
Haniu, dopiero co czytałam Twój wiersz u Irenki. Nadziwić się nie mogę, że tak łatwo Ci przychodzi to rymowanie i te mądrości z wierszy płynące. Podziwiam nieustannie i czekam z niecierpliwością na kolejne.

Ja nie umiem napisać z tej wspaniałej okazji wiersza ale składam podziękowania ogromne i szacunek żywię do Ciebie i wielką sympatię... Ot takie ciche wyznanie uwielbienia dla naszej Hanusi kochanej

Nie powiem dość, gdzieżbym śmiała hamować taki talent

Ogródki ziołowe - zioła 20:43, 24 lis 2015

Do góry
Laury są zimozielone, skórzaste i mam je już od lata, Trzymają się dobrze. Obrywam do zupy i ładnie wyglądają.
Świerk serbski - Picea omorika 20:34, 24 lis 2015

Do góry
Posadzone w szmacie (brezencie??), a więc grozi im opieńkowa zgnilizna korzeni, w dodatku mogą być za głęboko posadzone. Jeśli ziemia zlewna to katastrofa gotowa

Niewłaściwa pielęgnacja i narażenie roślin na niekorzystne warunki wzrostu. Rośliny zamiast rosnąć, będą walczyć o życie.
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies