Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "Gardenarium"

Świerk serbski - Picea omorika 08:44, 25 lis 2015

Do góry
Oceń na postawie dokładnej obserwacji i odgrzebaniu podstawy pnia. Zobacz czy gnije kora, czy nie. Wtedy zdecyduj, Pokaż nasadę pnia. Zgonu jeszcze nie widzę

Może obędzie się bez przesadzania, jak odgrzebiesz ziemię, czyli rozgarniesz
Agatkowy Zakątek 08:41, 25 lis 2015

Do góry
U ciebie brzózki są małe i jeśli tylko w tym miejscu - nie da się wysoliterować ich w trawniku,pozostaną na rabacie raczej.
Agatkowy Zakątek 08:39, 25 lis 2015

Do góry
AgataRed napisał(a)

Szał zakupów na targach rolnych (owies, jeżówki, liatra, rozplenica)

Prace przy rabacie

Nie kupuj pojedynczych roślin, gdybyś kupiła 11 jednakowych jeżówek,zrobiłabyś lepiej, a tak, brniesz w misz-masz czyli wszystkiego po trochu

A dlaczego nie włączyłaś lasku brzozowegop w rabatę, tylko brzozy sobie a rabata sobie? Rabatę trzeba dokleić do żywopłotu i zrobić jej linię. Dopiero sadzić na rabacie. Trawnik nie może pojawiać się ota tak chaotycznie gdzieś pomiędzy roślinami

Zaznaczyłam pola obsadzone roślinami, krzyżyki to jednakowe miskanty. Ciemnozielona linia to linia trawnika i rabaty jednocześnie.

Agatkowy Zakątek 08:30, 25 lis 2015

Do góry
Zrobienie ślicznej wysepki w trawniku bez konkretnego pomysłu na przebieg rabat na całym ogrodzie zapędzi cię w "kozi róg" i nieustanne przesadzanie. Dopóki nie zaplanujesz całego ogrodu jako przemyślaną koncepcję na jego układ -nie będzie to jeszcze ogród a zbiór rabatek. Raczej poczekalnie roślin Dlatego zachęcam do narysowania całego ogrodu na papierze i wytyczenia linii trawnika, wysepek i rabat.

Kto posłuchał mojej rady, teraz cieszy się pięknym ogrodem i go tylko już ulepsza i upiększa w byliny.
Agatkowy Zakątek 08:27, 25 lis 2015

Do góry
AgataRed napisał(a)
Dwa pnie chyba zostawię.Hmmm... ma to swój urok. Jeden pień wycięłam bo jedna brzoza miała trzy i leżał na ziemi.

W zagajniku brzozowym i ogrodzie niezbyt regularnym pozostawienie dwóch, a nawet więcej pni jest dobre. Uzasadnione, bo nie wygląda nudno.

Możesz taki efekt osiągnąć. Metamorfoza tego zakątka powinna opierać się na wytyczeniu gdzie rabaty a gdzie trawnik, można niektóre brzozy pozostawić w trawniku, wtedy wysepka mała i podsadzić na dole np. hostami, żurawkami, paprociami, a reszta będzie w rabacie w bylinami i wrzosowiskiem, czy iglakami. Jak sobie zaplanujesz, trawy też mile widziane.

Zobacz w tym ogrodzie wg mojego pomysłu

http://www.gardenarium.pl/realizacje/ogrod-z-brzozami
Ogródek Hanusi - kolejny sezon 21:18, 24 lis 2015

Do góry
Wspaniale wyrosła To była moja pierwsza akcja "zwerbenizowania" Polski
Trawy i turzyce żółte 20:57, 24 lis 2015

Do góry
Mniej się rozsiewa niż Stipa.
Wierszyki i rymowanki o Ogrodowisku i nie tylko 20:50, 24 lis 2015

Do góry
mira napisał(a)
Haniu!

Jak to dobrze, że zajrzałam
i przepiękny wiersz wyczytałam
Jubileusz jak by nie było
i tyle ciekawych wpisów tu było.

Kiedy sosnę na syrop nastawić
kiedy skopać, kiedy przepikować
kiedy cytrynówkę spożywać, a kiedy cebulę posadzić.

Haniu pięknie nam umilasz życie Ogrodowiskowe
fotki wstawiasz całkiem nietuzinkowe
po prostu cudnie jest z Tobą
i mimo że po czasie
całusy przesyłam i nisko się kłaniam
i życzę radości z każdego tu wypisywania

Haniu wszelkiej pomyślności !

gobasia napisał(a)
Haniu ja też uwielbiam Twoją romantyczną duszę.i tez coś wymyśliłam.

Hania nasza miła
pięć lat z nami już przebyła

Dużo szczęścia i słodyczy
Ogrodowisko Tobie życzy

Niech każdy kwiatek mówi wiersze Hani
a każdy listek piosenkę zanuci
niech szczęście sprzyja i nic Cię nie smuci.

Wierszyki i rymowanki o Ogrodowisku i nie tylko 20:49, 24 lis 2015

Do góry
Z okazji 5 lecia Hani na Ogrodowisku

hanka_andrus napisał(a)
Joluś, ale ja prawie codziennie. Od 5 lat. Właśnie 20-tego listopada minęło.

Po operacji w łóżku uziemiona,
szukałam czegoś na wsparcie.
No i trafiłam na jakieś fotki,
spodobały mi się na starcie.

Od wstydliwych wpisów,
i masę zachęt od "widzów"
po swój własny wątek-
taki tu był mój początek.

A potem już poszło!
Wiosna nam buchnęła i
forumowiczów przybyło.
Ja się rozkręciłam,
Ogrodowisko okrzepło,
i zrobiło się miło.

Tak już tu trwać będę
dopóki me siły
całkiem mnie nie opuszczą.
Ale i wtedy poproszę wnuków,
kto pisze do mnie "wyłuszczą".

Wszystkim dziękuję,
albowiem "samo" nigdy się nie dokona.
Wzajemne wsparcie, ja nie żartuję,
Niejeden ugór pokona!

zbigniew_gazda napisał(a)
Z okazji Święta na wspominki mi się zebrało
dobrze pamiętam - jak się zaczynało.
Hania pięknie trasę dojazdu opisała
i że kunę na stryszku spotkała.

Haniu gratulacje serdeczne.

Ogródek Hanusi - kolejny sezon 20:46, 24 lis 2015

Do góry
Haniu, dopiero co czytałam Twój wiersz u Irenki. Nadziwić się nie mogę, że tak łatwo Ci przychodzi to rymowanie i te mądrości z wierszy płynące. Podziwiam nieustannie i czekam z niecierpliwością na kolejne.

Ja nie umiem napisać z tej wspaniałej okazji wiersza ale składam podziękowania ogromne i szacunek żywię do Ciebie i wielką sympatię... Ot takie ciche wyznanie uwielbienia dla naszej Hanusi kochanej

Nie powiem dość, gdzieżbym śmiała hamować taki talent

Ogródki ziołowe - zioła 20:43, 24 lis 2015

Do góry
Laury są zimozielone, skórzaste i mam je już od lata, Trzymają się dobrze. Obrywam do zupy i ładnie wyglądają.
Świerk serbski - Picea omorika 20:34, 24 lis 2015

Do góry
Posadzone w szmacie (brezencie??), a więc grozi im opieńkowa zgnilizna korzeni, w dodatku mogą być za głęboko posadzone. Jeśli ziemia zlewna to katastrofa gotowa

Niewłaściwa pielęgnacja i narażenie roślin na niekorzystne warunki wzrostu. Rośliny zamiast rosnąć, będą walczyć o życie.
Miłkowo - moje miejsce na Ziemi. cz.II 19:36, 24 lis 2015

Do góry
Pierwsze kroki po powrocie od mamy skierowałam do ciebie, tyle wpisów Tęczę widziałam, o wilczarzu poczytałam, powrót do przeszłości zobaczyłam

Obecnie mnie interesuje, jaki kotek będzie, bo wilczarze znam, były w jednym ogrodzie Wielkie to pieski i takie chudzinki, jak patyczki. Ja zdecydowanie wolę malutkie pieseczki, takie na rączki Koty uwielbiam i kiedyś "obrosnę" w koty, ale jeszcze nie teraz. Niedawno, o mały włos też miałabym Misię ale poszła sobie.
Ogród nie tylko bukszpanowy - część III 19:33, 24 lis 2015

Do góry
Gardenarium napisał(a)

Też radzę poczekać.

Dziękuję
Ogród nie tylko bukszpanowy - część III 23:42, 23 lis 2015

Do góry
Gardenarium napisał(a)

Taki miałam cel Dokładnie taki. Nie spodziewałam się tylko również negatywnych ubocznych skutków, one muszą widocznie być... ale to nic. Pozytywy są warte, aby to ciągnąć dalej Pozdrawiam Sympatyków

Nie wyobrażam już sobie życia bez mojego nałogu na O....więc nawet nie żartuj o zamykaniu Uwielbiam tu być wśród tak sympatycznych ludzi, a nawet jak się trafi Ktoś mniej sympatyczny to procent w całości zerowy więc nie ma o czym gadać. Życie nie składa się z samych pozytywów
Uboczne skutki mówisz......wyobrażam sobie ile czasu pochłania prowadzenie forum......ale pomyśl o Nas.....jesteśmy tu dla Ciebie i Siebie nawzajem Nie znam innego miejsca gdzie tyle osób nawiązało wspaniałe relacje i przyjaźnie z innymi......i otrzymało takie wsparcie......i mogło się wygadać w ulubionym temacie nie nudząc przy tym innych I nie stoi się w kolejce po poradę u lekarza ogrodowego......bo to lekarz z powołania i z sercem na miejscu......Ty
Ogród nie tylko bukszpanowy - część III 23:21, 23 lis 2015

Do góry
Gardenarium napisał(a)
Zapomniałam napisać, byłam wczoraj i zaglądałam w ciemierniki, mają zaczątki ale to na pewno nie wiosenne ożywienie. Zachowują się normalnie i nie mają pąków kwiatowych.

To mój się nie zachowuje normalnie, bo ma już dużo pąków, a nawet jeden rozwinięty kwiat.
Ogród nie tylko bukszpanowy - część III 20:22, 23 lis 2015

Do góry
ren133 napisał(a)

Cieszę się, ze mi tak szybko odpisałaś Właśnie miałam się ubierać i kopczykować ... a w takiej sytuacji poczekam ... a czy z okrywaniem młodziutkiego tulipanowca kolumnowego(3metrowego) też radzisz poczekać?

Też radzę poczekać.
Bonsai i niwaki 20:18, 23 lis 2015

Do góry
jadwiniabuduje napisał(a)
Pielęgnowanie takiego drzewka musi kosztować wiele pracy. Co robi się z korzeniami, żeby nie rozrosły się zanadto?

W ogrodzie korzeni nie podcinasz, podcinasz i formujesz tylko to, co nad ziemią, w ziemi pozostaje bez ingerencji.
Skrzynie na warzywa, 6 szt oddam/odsprzedam/zamienię 20:06, 23 lis 2015

Do góry
Nie podałaś jakie mają wymiary
Ogród nie tylko bukszpanowy - część III 18:27, 23 lis 2015

Do góry
Gardenarium napisał(a)

Ja bym poczekała, jeszcze jest za ciepło.

Cieszę się, ze mi tak szybko odpisałaś Właśnie miałam się ubierać i kopczykować ... a w takiej sytuacji poczekam ... a czy z okrywaniem młodziutkiego tulipanowca kolumnowego(3metrowego) też radzisz poczekać?
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies