waldek727
14:28, 14 lis 2015

Bogatemu wszystko wolno.
Nikt nikomu nie zabrania hodować grzybów patogennych na swoich roślinach. Wystarczy je tylko czymś okryć przy dodatnich temperaturach, aby zmniejszyć przepływ powietrza, zwiększyć tym samym wilgotność i podwyższyć sztucznie temperaturę otoczenia.
paula 23 napisała:
Wobec tego może zamiast zadawać z niedowierzaniem wkółko te same pytania na forum ogrodniczym i zawracać niepotrzebnie głowę Danusi i innym hodowcom klonów japońskich i palmowych, popytaj o rady szpeca w najbliższym sklepie ogrodniczym.
Ja jedynie mogę podzielić się z Tobą własnym doświadczeniem i przekazać Ci trzy rady odnoszące się do stanowiska w którym klony palmowe i japońskie czują się jak ryba w wodzie:
-Posadzić klona na lekkim wzniesieniu w próchniczej ziemi najlepiej kompostowej.
-Na dnie wykopanego dołu ułożyć 10-15 cm warstwę dość grubego żwiru
-Zapewnić klonowi stanowisko bez całodziennej operacji słonecznej jednakże w świetlistym miejscu, w miejscu w którym będziemy w stanie kierować w jego obręb pył wodny gwarantujący utrzymanie prawidłowej dla niego wilgotności powietrza.
W razie całodobowego spadku temperatur powietrza poniżej -15 *C okrywać część nadziemną rośliny wcześniej przygotowanym stroiszem regulując grubość jego poszczególnych warstw w zależności od natężenia mrozu.
Powodzenia w hodowli.
W ostatnich trzech latach niezabezpieczany przed mrozem.