Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "img"

Rododendronowy ogród II. 20:53, 23 lip 2018

Do góry

Rododendronowy ogród II. 20:51, 23 lip 2018

Do góry

Rododendronowy ogród II. 20:48, 23 lip 2018

Do góry

Moja działka na Dębowym Lesie 20:44, 23 lip 2018

Do góry
Kasiolaaa napisał(a)
kochane hortensje i jezowki uwielbiamy te polaczenie

O tak, bardo kochane rośliny

Hortensja Vanille Fraise .Mam 2.Albo i 3

I jedna z dwóch moich ogrodowych hortensji.Ta kwitnie, tamta nie.

Ranczo Szmaragdowa Dolina 20:33, 23 lip 2018

Do góry
sylwia_slomczewska napisał(a)

Czyli nadal zgaduj zgadula....
Mam jeszcze jedną przyszła z hostą też nie wiem co
Co to?

Nie wiem czy ktoś odpowiedział. .. Czy to nie krwawnik przypadkiem?
Moja działka na Dębowym Lesie 20:32, 23 lip 2018

Do góry
asiak napisał(a)
Piękne kadry Aniu

Dziękuję Asiu

Te lilie mam w 3 miejscach.Na pewno takie nie były kupowane wszystkie.
A okazały się takie same.Trzeba je wykopać 2 miejsc i przesadzić w jedno

Wszystkie są pachnące, cudnie pachnące daleka

W liliowcach

Ogród z łezką II 20:26, 23 lip 2018

Do góry
Miałam pokazać swoje Kyushu. Na takim etapie są teraz

Phantom i Mega Pearl

Vanille Fraise

Moja działka na Dębowym Lesie 20:24, 23 lip 2018

Do góry
anpi napisał(a)

Wiesz Aniu,że jakoś nie pomyślałam o zbieraniu nasionek,nawet jakoś nie przyglądałam się jej po tym kątem,trzeba to sprawdzić.Nasionka kupowałam.
Za to wilce same sieją mi się do gruntu i mam je nawet w nieoczekiwanych miejscachale potem nie wszędzie dają radę bo też lubią wodę.Jeden teraz wspina mi się po koprze ,który też przypadkowo wyrósł w rabacie przymurkowej musiałam mu dostawić podporę bo mu się wysokość kopru skończyła

A widzisz Aniu, ja pomyślałam,I zobaczę czy da się da niej zebrać nasionka.
Wilców te nie siałam nigdy .Moze na drugi rok spróbuję .
Fajną sobie znalazł koperkową podporę. To tych podpór tez musisz mieć

Lilie i liliowce
Sezon 2017 u Hanusi 20:12, 23 lip 2018

Do góry
Dorotko, Jeżeli pszczoły to do związku pszczelarzy na waszym terenie zadzwoń.może przyjdzie jakiś spec i zobaczy czy da się je zabrać. Mógł nawet rój jakiś u ciebie zamieszkać, Przecież czasami komuś pszczoły wylecą w siną dal.
\

Izabelko, dobrze, że jesteś na posterunku, miło mi ogromnie. Widziałam TYwoje stoisko z uszytkami, i tego barana z rożna. Klimat super!

Ja jadę w czwartek na jakieś klimaty. Bo już mi się sprzykszyło rycie non stop, czas odświerzyć spojrzenie nas świat. W ogrodzie pachnąco!

Ogrodowe marzenie Mrokasi 20:10, 23 lip 2018

Do góry
No to tak: tuja kupiona i wsadzona. Kupiłam sporą bo jakieś 1.5m ale i tak wygląda śmiesznie w tym prześwicie przy koleżankach olbrzymkach. Trudno, kiedyś urośnie.
Przy okazji przykleiła się do mnie hortka, niestety nn, ale jest taka śliczna że nie mogłam się oprzeć. Mam nadzieję, że nie wyrośnie z niej olbrzym bo mam zamiar wsadzić ją pod pissardi. Foty robione niestety komórką. Jakieś typy co to może być?

150m2 szeregowiec 19:57, 23 lip 2018

Do góry

Witam po dłuższej przerwie.

dziękuję za wsparcie w tych pierwszych krokach. Wszystkie podpowiedziane artykuły przeczytałam, doszło też parę książek.

Temat posuwa się do przodu, ale w wolnym tempie (życie ). Nie będę zanudzać szczegółami, ale fakt jest taki, że przyszedł czas na projekt. To jest mały ogródek: 9,5x15m, jest już taras (4x5,5). Teoretycznie najprzyjemniejsze przede mną, ale utknęłam. Nie potrafię wymyślić odpowiedniego podziału ogrodu na trawnik i rabaty. Zapotrzebowanie jest właśnie takie: trawnik pośrodku, wkoło rośliny, różne jednoroczne i wieloletnie, kwitnące i zielone, oddzielenie od sąsiadów, ale nie szpalerem żywotników i niekoniecznie od razu gotowe. Niech to będą różne rośliny, które z czasem urosną stworzą naturalnie wyglądającą barierę.

Brzmi banalnie, ale nie potrafię nic stworzyć. Próbowałam na bazie linii prostych, na bazie okręgów (do tego mi najbliżej), ale efekt jest za każdym razem jakiś taki przekombinowany i po prostu niefajny.

Może ktoś z ręką do takich rzeczy byłby w stanie podzielić tą mają malutką przestrzeń, tak żeby było w miarę naturalnie, lekko i przyjemnie dla oka. Będę zobowiązana. Nie chcę nadużywać uprzejmości forumowiczów, więc rośliny spróbuję dobrać sama (albo będę znowu prosić ).
Gożdzikowa - wiejski ogród 19:55, 23 lip 2018

Do góry
gobasia napisał(a)

za pozdrówki dziękuję i przesyłam buziaczki i floksy

cudne masz te floksy.Takich czerwonawych to i brakuje.
A wiesz co to za odmiana ??
Moje jedne floksy ju przekwitają.Inne kwitną,A białe dopiero się namyślają
Hortki piękne
Typografia ogrodu 19:44, 23 lip 2018

Do góry
mirela napisał(a)
topsin, i jeszcze jeden - z innej grupy działający (musiałabym sprawdzić nazwę). Początkowo oki, potem pojedyncze sztuki, ale jak przyszły te opady (przeszło tydzień) to masakra. Łącznie zrobiłam 5 oprysków. Może i by się dało to zatrzymać, ale musiałabym ze dwa razy w miesiącu co najmniej robić oprysk. A to mi się średnio podoba. Nie chcę takiej rośliny. Pan Smal powiedział, ze mają u mnie za wilgotno, i zbyt gliniasta glebę. Do tego zboża - i cała zagadka sześcioletniej moje walki.
W sumie w tym roku przesadzone były do nowej gleby, gdzie bardziej sucho - myślałam, ze tutaj dadzą radę. Ale niestety zaprzepasciły ostatnią szansę (choć sa śliczne).

Szczerze to ja bym powiedziała ze ta rdza to prawie rządzą serio takiej to u siebie nawet nie zauważam.
Kłopoty - problemy z trawnikiem 19:41, 23 lip 2018

Do góry
Gardenarium napisał(a)
Poczekaj na badanie, powiemy co masz robić.Nie gorączkuj się, proszę.
witam czekam na badanie gleby i zalecenia nawozowe dzis po koszeniu trawa wyglada fatalnie mam nadzieje ze to tylko z braku odpowiedniego nawozu

Za drzwiami do ogrodu... 19:34, 23 lip 2018

Do góry

cudne zdjęcie
Mały ogródek, za i przed zabudową szeregową - Nicol21 19:34, 23 lip 2018

Do góry
Postanowiłam sobie postawić diagnozę bo to już poniekąd choroba z tymi roślinami.
Wpadłam na chwilę do ogrodniczego po pracy, a przecież spiesząc się żeby dziecko odebrać ze złobka.... i przytuliłam takie 3 jeżóweczki. Niskie, super kwiat. w zasadzie coś jak miałam na liście do kupna. Siewki więc opisane jako hybryda, ale w fazie kwitnienia to raczej już ryzyko mniejsze że wyjdzie z tego bóg wie co. a cena ok 20zl więc przy tej wielkości myślę że dobra w porównaniu z tym co widziałam na necie w cenie trochę mniejszej niż 20zl za jeżówkę.

prawda, że ładne i dorodne? Jeszcze parę sztuk w sklepie zostało .

teraz pytanie gdzie to zasadzić. Już w sklepie pomyślałam o posadzeniu pod trzmielinami. Brakuje mi tam czegoś co rozjaśni piętro pośrednie między tatarakiem a głowami trzmieliny. W zgapionej wersji tam byly brązowe trawy ale coś nie polubiły stanowiska. Prawie-biel mi o tyle tam pasuje że po obu stronach trzmielin w założeniu sprzed ok roku są hortki anabelle albo lime light. Ponadto kolor jeżówek zgrywa się z tatarakiem i trzmieliną. w ziemi pewnie urosną ciut wyższe niż w doniczkach, ale jak będą docelowo mieć kwiaty na takiej wysokości jak obecnie stojąc w doniczkach bądź ciut wyżej to mi to pasuje.
choć jadąc do sklepu myślałam o inny miejscu.

Chyba warto dodać jeszcze czwartą, cio?

Myślicie że będą to siewki white double delight?
Jurajski Ogród 19:29, 23 lip 2018

Do góry

Za drzwiami do ogrodu... 19:29, 23 lip 2018

Do góry
gosika67 napisał(a)
Białe płotki dają delikatności.

Przy płotku posadzone są róże ale zanim się rozrosną to w puste miejsca poupychałam różne kwiatuchy niezimujące

Jurajski Ogród 19:25, 23 lip 2018

Do góry
lipcowe popołudnie w Jurajskim

Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies