Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "img"

Ogrodowe marzenie Mrokasi 07:32, 18 wrz 2018

Do góry
mrokasia napisał(a)
A po przyjeździe szybki przegląd ogrodu oczywiście

Aaaaaaa! Rozdziawiłam paszczę! ❤
Ogrodowe kreacje 07:12, 18 wrz 2018

Do góry
Aurelllia napisał(a)
Dalie:

Piękne dalie.Fajnie i dobrze,że one tak długo kwitną
Ogród z rzeźbą 07:03, 18 wrz 2018

Do góry
Zana napisał(a)

A to napisz mina priv gdzie kupujesz. Też zamawiasz hurtowo?

Jesień już za progiem, lecą liście z drzew:

Dąb sypie w tym roku żołędziami w takich ilościach, że całą działkę mam zasypaną. Ciekawe ile dębów będę w przyszłym roku wyrywać. A jak patrzę ile na nim liści, to jak co roku słabo mi się robi.

O matko, ja też mam ten problem z dębęm sąsiadów... oni go uwielbiają a ja szczerze niecierpię...
Ogrodowe marzenie Mrokasi 07:00, 18 wrz 2018

Do góry
mrokasia napisał(a)

bardzo mi się podobają jeżówki w tym intensywnym kolorze! Czy wiesz może co to za odmiana??
Zachorowałam na trawy i jeżówki, w sumie późno bo na O.sa one od bardzo dawna już

Kwiaty we włosach 06:57, 18 wrz 2018

Do góry
gosika67 napisał(a)

hej . Jako, domyślam się, że to głupiutkie pytanie Co to za trawa? Rozplenica?
Kwiaty we włosach 06:51, 18 wrz 2018

Do góry
gosika67 napisał(a)
Takiego gościa miałam w ogrodzie

a takich przystojniaków niedawno gościłam

Omg jakbym miała w swoim ogrodzie takiego gościa to bym na zawał padła cudowna jesień u Ciebie , te wszystkie kolory eh czasem mi ich brakuje u siebie.
Ogród z rzeźbą 00:13, 18 wrz 2018

Do góry
A, że ostatnio sporo o świecznicach było, to moje aktualnie w stanie kwitnienia, pachną upojnie, jak zwykle łaziłam do nich na krótką terapię zapachową.

A zza rogu zagląda ciekawska:

Wymyśliłam, że tę monstrualnie wielką paproć przeniosę w przyszłym roku do tyłu pomiędzy świecznice. Tam w tej chwili rośnie paproć, której już kompletnie nie widać. A to monstrum z kolei zeżarło inne hosty. Potwór na ścianie też się nieźle rozrasta, chyba planuje włam przez okno.

Między polem, a lasem. 00:10, 18 wrz 2018

Do góry
kawa8002 napisał(a)
Takie mam pomysły. Niestety inaczej nie umiem tego rozrysować

pięć jesionów po wewnętrznej linii koła, po obrysie kosaćce?
pięć śliw i po obrysie szałwia?
szpaler, gaik, sadzone po siatce, po łuku - to widziałam, ale tak w koło, po okręgu sadzić drzewa to pierwszy raz się z czymś takim spotykam, no i nie wiem, ja bym się nie zdecydowała
Ogród z rzeźbą 23:53, 17 wrz 2018

Do góry
inka74 napisał(a)
Ładnie ta ścieżka wyszła. Nawet bardzo ładnie. Rantu prawie nie widać a jak jest wyżej żwirek się nie wysypie na rabaty. Rabata ruderowa nabiera wielkości i rozmachu. Ona spora już była jak ją ostatnio widziałam )))
Teraz boję się zapytać gdzie sięga

Worków sporo ale przy twoich dołaxh i piachu to kropla w morzu potrzeb. U mnie tylko po wierzchu sypiąc ponad 120 worków poszło. Ze 2 lory pewnie by u ciebie weszły.

Za ścieżkę THX. Ruderową powiększam metodą salami. Co do ostatniego poszerzenia to eM się chyba nawet nie zorientował, bo nic nie powiedział, że znowu mu trawnika ubyło. Miałam zmierzyć, ale teraz chyba w najszerszym miejscu od siatki do trawnika będzie prawie pięć metrów. Troszkę można już poszaleć. O worach to mi nawet nie pisz, jak pomyślę o obszarze z tyłu działki, za ławką to mi słabo. Tam to jest dopiero wyzwanie, tam nawet nie czysty piasek jest tylko taki miał/pył piaskowy, jakaś masakra.

Schone Maid raczyła zakwitnąć jednym kwiatkiem, damulka:

Ogród z rzeźbą 23:46, 17 wrz 2018

Do góry
Gardener27 napisał(a)
Jestem ostatnio często u Ciebie, więcej wolnego czasu mam na forum.
Podziwiam i mocno kibicuję, lekkiego chleba nie masz z tą ziemią.
Ścieżka wyszła kapitalna, idealnie pasuje do stylu ogrodu. Rabaty przepiękne, idealnie skomponowane a zdjęcia jak zawsze mistrzowskie.
Na czym stanęło zagospodarowanie donic przy ławce ?

Hej, no jak miło, że zaglądasz. Bardzo się cieszę, że ścieżka się podoba, mam zamiar jeszcze dwie takie zrobić. Na jedną materiał jest kupiony, ale już nie zdążę w tym roku. Mam nadzieję, że w przyszłym roku te płyty będą nadal do kupienia. U mnie to wiesz, zdjęcia lepsze niż te "idelanie skomponowane rabaty".
A wielka dyskusja na temat donic stanęła właściwie na razie na niczym. Wiesz, upały, wyjazdy wakacyjne itp. itd. i tak oto nagle jest już połowa września. Tak więc obsadzenie donic przesunęło się na przyszły rok. Na razie z prawej strony wyrzuciłam zmarniałe ostrokrzewy Golden Gem, posadziłam derenie Kelseyi i dwie hortensje. Lepszych zdjęć brak, hortensje jakoś mi strasznie zmarniały i wyglądają szpetnie, ale w przyszłym roku odbiją.

Choroby trawnika 23:46, 17 wrz 2018

Do góry
Witam! Proszę o pomoc. Trawnik ma około miesiąca. Pięknie zszedł i był zieloniutki po drugim koszeniu pojawiły się jaśniejsze plamy ale po poczytaniu na forum upewniam się w przekonaniu że to za słabe nawożenie. A do tego taka jakby pleśń na ziemi. Czy możecie poradzić co teraz z nim zrobić?
Ogród z rzeźbą 23:32, 17 wrz 2018

Do góry
effka napisał(a)
Ta zieleń na zdjęciach mogłaby być używana jako terapia, niesamowite...

Terapię to ja mam przede wszystkim mięśniową aktualnie Kochana. Wreszcie pogoda pozwala podgonić z pracami, to tyram.

Dla Ciebie na zielono hosta Striptease z hakone All Gold:

Ogród z rzeźbą 23:27, 17 wrz 2018

Do góry
April napisał(a)
Anula, dla takich widoków jak pokazujesz, to ja mogę i na płocie powisieć
Tylko żeby mnie płot utrzymał...
Powalczyłaś coś w weekend? Bo ja niewiele. Goście...
Kupiłam tylko dwa miskanty gigenteum i posadziłam w przerwy między szarymi przęsłami wzdłuż podjazdu. Tak się nie mogłam zdecydować co tam dać, szybka decyzja w ogrodniczym i już rosną. Trochę mi ten "naturalistyczny" widok zasłonią Może nie zdominują cisowego żywopłotu. Dałam bariery w korzenie.
Z tego co widzę to worki z ziemią masz takie same, nadruk znaczy się. Tylko folia ciemniejsza. Zdarza się, zależy co akurat kupią.

Aprilku, powalczyłam oj powalczyłam nieźle! Wręcz utyrałam się po czubek nosa (albo i wyżej). Na samą tylko obrabianą aktualnie część ruderowej władowałam 15 worów ziemi, 4 worki obornika (wiem, że ta ziemia jest z obornikiem, ale tak dodatkowo dołożyłam dla pewności), dwie taczki kompostu (chyba za mało), mączkę bazaltową, wiórki rogowe. Wszystko to mieszałam, przekopywałam widłami, zeszło mi tak ze cztery godziny. A to jeszcze nie koniec! Jeszcze trochę worów tam wejdzie i kory przekompostowanej jeszcze dołożę.

Widok z placu boju przed urobieniem się, po niestety fotki nie zrobiłam. W każdym razie ta czarna plama dołu za ścieżką już jest wypełniona. Jeszcze trzeba dosypać, bo wszystko osiądzie. Liści brzozowych jeszcze tam dorzucę. A z przodu widać mój nowy dół zasypywany aktualnie czym popadnie. Przede wszystkim wylądowała tam zdjęta darń z kilku miejsc, lądują wyplewione chwasty, liście i co tam jeszcze popadnie. Dorzucę tam jeszcze parę worków obornika i kory, mączke i wiórki rogowe. Na przyszły rok się przerobi.

Migawki z ogródka 23:23, 17 wrz 2018

Do góry
U mnie niektóre całkowicie do wywalenia, inne nie tknięte, część różnie...

A takie rabaty mijam po drodze do pracy
Ogród Małej Mi 2017 23:15, 17 wrz 2018

Do góry
Dziewczynki czytam.... ale padam..

eM pomaga w ogrodzie, nie powiem, tylko do rabat się nie miesza.. bo nawet ja nie wiem co tam mam.. bez jego pomocy nie miałabym szans ogarnąć ogrodu.. samo koszenie to dużo roboty.. wywiezienie zielska to już wogle robota ciężka..
Wiem wiem.. kompostować.. ale musiałabym mieć kompostownik ogromny.. u mnie większość to trawa z koszenia.. i już nikt mnie nie namówi na kompostowanie trawy.. organizacja czegoś do przesypywania metrów sześciennych trawy przerzucanie kompostu.. sorry.. nie mam na to siły i czasu.. pomijam ślimaki... fuj.. na sam myśl aż mnie wzdrygło.. po deszczu poszły tam granulki.. będzie kompost na rabaty kwiatowe..

Nawet obrazków nie mam .. nie ma co pokazywać w tym sezonie.. ale warzywnik bez warzyw mi się bardzo podoba Chciałam posiać łubin.. ale chyba znów nie zdążę.. baaa już nie zdążyłam.. posieje wisona i w szklarnia i warzywniku..dam ziemi odpocząć przez kolejny rok O ile werbena mnie nie zje żywcem ..
Topinambur niestety tylko coś randapopodobne może pomoże.. kopałam wiosna dokładnie. kawałek po kawałku i wybierałam bulwy... i dalej to mam.. mało tego..wyrosło mi w tujach.. nie do wykopania... co mnie podkusiło aby sadzić ????

Ogród z rzeźbą 23:11, 17 wrz 2018

Do góry
Gruszka_na_wierzbie napisał(a)
Zdjęcia jak z bajki.
Na ziemię sprowadził mnie widok worków. Już nigdy złego słowa nie napisze o mojej glinie. Ile to roślin można by mieć, gdyby nie te wydatki na uzdatnianie gleby.

Eee tam z bajki, takie tam sobie czary-mary Haniu.
No to ja Cię teraz będę trzymać za słowo z tą gliną. Nie narzekaj! Ja już nawet nie chcę liczyć ile tych wydatków na te wszystkie worki ziemi, kory, obornika poszło. Chyba bym się załamała. W każdym razie w tym roku na pewno kilka/kilkanaście razy więcej niż na zieleninę. Mam tylko nadzieję, że to nie jest kasa wydana nadaremno i że ta cała walka i męka z podłożem ma sens!

Może trochę smutna fotka, ale jakże misterna robota (no parę niedoróbek jest):

Coś weselszego:

Wśród brzóz i dębów 23:10, 17 wrz 2018

Do góry
Aniu, Grażynko, takie spotkania to rzeczywiście wspaniała sprawa, one sprawiają, że stajemy się jedną wielką Ogrodowiskową Rodziną.

Jak feniks z popiołów 23:08, 17 wrz 2018

Do góry
wiklasia napisał(a)

Mam dziwne wrażenie, że juz kiedyś rozmawiałysmy o tej skarpie...hm...
jak długo masz tam słońce?
Chyba mam na nią fajnego pomysła...lubisz zółty?
Ogród z rzeźbą 23:07, 17 wrz 2018

Do góry
Zana napisał(a)

Przepięknie podświetla słonko te pióropusze Już się cieszę na swoje w przyszłym roku
Sezon 2017 u Hanusi 23:04, 17 wrz 2018

Do góry
Księcia wstawiam żeby spełniał życzenia

Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies