Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "img"

Ogród Małej Mi 2017 10:26, 23 lip 2018

Do góry
Makao_J napisał(a)
Dobry dowcip

Życiowy....bo z logiką często u ludzi jak w dowcipie.. szczególnie jak idzie o politykę..

Miłego dnia..w ogrodzie jesienią pachnie.. astry się wysypały, chryzantemy wygniły.. rozchodniki mniamają opuchlaki.. co mi będzie kwitło???

Jeżówki odmianowe na ukończeniu... a to jeszcze lipiec.. chociaż mówia że Anna to jesienna panna, a to już w tym tygodniu..

A teraz myk, myk do obowiązków, przerwa ponad miarę..
Ogród Małej Mi 2017 10:17, 23 lip 2018

Do góry
sylwia_slomczewska napisał(a)

U mnie tyle nie lało, a ziemię już mam suchutką Nikt mi nie wierzył dopiero wczoraj cała gromada zobaczyła na własne oczy....i uwierzyła zachodząc w głowę jak to możliwe, że u nas tak sucho, tak mało popadało

U mnie pada..codziennie prawie, ale po trochu.. albo dużo szybko i na raz.. patrzymy w pogodę z powodu pracy) i niestety jeszcze 10 dni takich byle jakich..

Jakby padało ciurkiem przez 3 dni , ale spokojnym deszczem to by podlało, a tak albo moczy, albo zlewa i na szybko to ucieka do kanalizacji.. glina nie zdąży tego przyjąć tylko puści dalej..

A co do suchodrzewa..to ostatnie 4 zimy były byle jakie, a nawet 7 zim ostatnich nie było, ta troszkę lepsza ale ze śniegiem. Jak ktoś chce , ma czas i lubi może ciąć kilka razy w sezonie suchorzewy, ale ja bukszpan tnę tylko raz do roku, a czasami i mniej.. W tym roku tylko cięte połowa na froncie i na wsiowej.. a to nawet nie połowa, może 1/3... Podziękuję za wszystko co pracochłonne.. to dobre dla młodych, zdrowych i bez pracy. Albo dla bogatych co ich stać na ogrodnika..
A ja ani młoda, ani zdrowa, ani bogata i w dodatku z pracą do śmierci.. bo jak przejdę na emeryturę to muszę sprzedać dom z ogrodem bo tego nie utrzymam finansowo.

Jeszcze jesteś na etapie euforii z ogrodem, bo go zakładasz, masz czas na ogród to nie patrzysz na takie rzeczy, ale i Ciebie to dopadnie W pewnym momencie stwierdzisz, że jeszcze trzeba mieć czas żyć ,a nie ciachać suchodrzewy. Piszę o tym od 2 lat, ze pora zmienić ogród na mniej obsługowy bo za dużo czasu pochłania, wiec nie gniewaj się, ale propozycje czegoś co będzie gorsze nie tylko wizualnie ale i czasochłonnie odrzucam od razu.. W dodatku z nutką ironii...

Bez obwódek też obleci.. mniej elegancko, ale będzie.. chociaż żal..
Tu jest bez i ogród sie z tego powodu nie zawalił.. a ja wcale nie mam ochoty tu niczego robić

Dziękuję za towarzystwo do śniadania... i wracam do pracy... jak ja nie lubię poniedziałków Jak przeżyję poniedziałek to do końca tygodnia jakoś się przekulam..
Ogródek pachnący różami i lawendą...w budowie 10:11, 23 lip 2018
Do góry
Kasya napisał(a)
I takie poweekendowe pobojowisko
Placyk musi poczekać na kolejną wenę
Nie dam rady sama przekładać płytek

raczej sie przejaśniło jak juz masz leżak to nic tylko lezeć i sie delektować widokiem)
Pszczelarnia 09:59, 23 lip 2018

Do góry
Pszczelarnia napisał(a)
Kolejna ciekawa rudbeckia.

O rudb. 'Cherry Brandy' mówił nam ogrodnik angielski, że nie zimuje i trzeba siać co roku. Okazało się, że jednak potrafi w polskich warunkach przezimować.

Ewo a jak z zimowaniem lobelii u Ciebie (jeśli dobrze rozpoznałam) ,

Rudbekię mam taką rdzawo-żóltą i zimuje już ze 3 zimy Może i twoje dadzą radę
Mój azyl na wichrowym wzgórzu 09:59, 23 lip 2018

Do góry

Bardzo dziękujemy za możliwość obejrzenia Waszego ogrodu
Mój azyl na wichrowym wzgórzu 09:53, 23 lip 2018

Do góry

Rozpoznawanie drzew i krzewów liściastych 09:52, 23 lip 2018

Do góry
agesa napisał(a)
Witam, czy ktoś wie, jak nazywa się ten krzew? o tej porze roku tak nie wygląda, zdjęcie zrobione było w listopadzie.

wgląda na całkiem zwykły berberys erecta. Najczęściej przebarwia się na czerwono.
Mój azyl na wichrowym wzgórzu 09:48, 23 lip 2018

Do góry

Mój azyl na wichrowym wzgórzu 09:42, 23 lip 2018

Do góry

Z Pszenicznej ... 09:40, 23 lip 2018

Do góry
AgataP napisał(a)

Masz, tak to wygląda z tarasu

bosko planuję 50 limek w rzędzie, mam granicę 90 m do zagospodarowania. I trawniczek i jedna strona z głowy no ale to za rok lub jeszzce później heh. Wypadałoby podhodować te moje patyczkowe limki w międzyczasie
Ogród Małej Mi 2017 09:40, 23 lip 2018

Do góry
Mala_Mi napisał(a)

Miałam... ale niestety po normalnych zimach był brzydki... aż wypadł zupełnie. Posadziłam drugi raz .. i też nie przetrwał zimy.. Faktem jest że był ładny, ale jak nie przemarzał to rósł za szybko, rozwalał się na boki.. do bukszpanu to mu lata świetlne.. już chyba lepsza irga. Bo chociaż nie pada na amen.

To, że ostatnich kilka zim łagodnych to nie znaczy, że nie wróci -30. Wystarczy że mi wyleci raz na 5 czy 10 lat.. szkoda kasy i czasu i sił.. będzie bez bukszpanu.

Postanowiłam zebrać siewki jeżówek , te z kamienia bo łatwo wydłubać... i pełne wiadro siewek .. szlag trafił..zapomniałam o nich i padły I tak się skończyły moje dobre chęci W szklarni ogórków połowa też uschła.. nie wyrabiam..

Taki rok.. tak ma być..

Aniu ja go mam od 4 lat w różnych miejscach na moim wygwizdowie, dwa razy myślałam , że suchy umarznięty, a on na maj już z powrotem piękny zieloniutki. Widziałam kulki z niego cięte, piękne...na cmentarzu. Buksom nie dorówna nic, ale trzeba kombinować, cięcie na pewno częstsze niż u bukszpanów, ale w ryzach dałoby się utrzymać. Ja mam moje na żywioł puszczone, jeszcze , ale też ograniczać będę
Rozpoznawanie traw 09:38, 23 lip 2018

Do góry
mrokasia napisał(a)
Kochani, kupiłam taką trawę jako trzcinnika Overdam, ale kępa wygląda inaczej niż moje pozostałe trzcinniki Overdam a w dodatku nie kwitnie. Kępa jest bardziej zwarta i gęsta a liście krótsze mniej więcej o połowę. Czy to trzcinnik Overdam czy nie?

dla porównania kępa, do której nie mam wątpliwości:

dwie pierwsze to może być Molinia caerulea 'Variegata'ale pewności nie mam, bo jak kwitnie?
Mój azyl na wichrowym wzgórzu 09:34, 23 lip 2018

Do góry

Z Pszenicznej ... 09:32, 23 lip 2018

Do góry
anna_t napisał(a)
Agata cudnie masz!!!
Zrobisz fote na szpaler hortensji z tarasu?

Masz, tak to wygląda z tarasu

Mój azyl na wichrowym wzgórzu 09:25, 23 lip 2018

Do góry

Mój azyl na wichrowym wzgórzu 09:08, 23 lip 2018

Do góry

Funia

Kłopoty - problemy z trawnikiem 09:05, 23 lip 2018

Do góry
Witam wszystkich po dłuższej przerwie, ostatnio na trawie pojawiło mi się takie coś

Jest w kilku miejscach, jedno większe i parę mniejszych placków. Czy jest to bardzo trudny problem? Co to wgl jest? Jak sobie z tym poradzić?

Mam też trochę koniczyny, jakąś babkę czy można to teraz opryskać?
Mój azyl na wichrowym wzgórzu 09:03, 23 lip 2018

Do góry

Mój azyl na wichrowym wzgórzu 08:58, 23 lip 2018

Do góry
Okaz kuli cisowej i jaka gęsta

ogród zimowy

Ogródek pachnący różami i lawendą...w budowie 08:57, 23 lip 2018

Do góry
I takie poweekendowe pobojowisko
Placyk musi poczekać na kolejną wenę
Nie dam rady sama przekładać płytek

Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies