Kasiu, witam i bardzo dziękuję za tyle miłych słów. Zawsze jednak podkreślam, że zdjęcia są ładniejsze niż rzeczywistość. Pod anabelkami rośnie Sporobolus heterolepis.
Dla Ciebie anabelki z niedzielnego wieczora (odmiana tzw. strong czyli Incrediball Abetwo):
Ta moja naparstnica bylinowa to odmiana Carillon. Jak rozpoznać? No chyba trzeba wujka gogla o rade poprosić. Ja swoją kupiłam przez przypadek. A wiesz, kopałam siewki dla April i dwie doniczki postawiłam z boku i ich nie zapakowałam. Jeśli chcesz to w przyszłym tygodniu mogą być Twoje. Siewki nie są duże, chyba z pięć sztuk tam jest.
Limonkowa trawka to carex elata aurea, lubi półcień i wilgotno.
Madziu to trzcinnik krótkowłosy, calamagrostis brachytricha. Nie kwitnie może tak spektakularnie jak rozplenice, ale ma przynajmniej tę zaletę, że wiosną wcześnie się wybudza. Tworzy ładne fontannowe kępy.
A to napisz mina priv gdzie kupujesz. Też zamawiasz hurtowo?
Jesień już za progiem, lecą liście z drzew:
Dąb sypie w tym roku żołędziami w takich ilościach, że całą działkę mam zasypaną. Ciekawe ile dębów będę w przyszłym roku wyrywać. A jak patrzę ile na nim liści, to jak co roku słabo mi się robi.
Zaczynam powoli popadać w zwątpienie, że kiedyś ukończę tę ruderową. A jak ten moment jednak nadejdzie to chyba zmienię jej nazwę na "rabata wymęczona". Wszystko wskazuje na to, że prace przeciągną się jednak na przyszły sezon. Jak wszystko zagra tak jak to sobie wyobrażam, to może będzie fajnie.
Świecąca hortka ruderowej:
A ten oszalał, kwitnie już chyba drugi tydzień, wsiał się skubany w hostę, trzeba będzie mu przeprowadzkę zrobić:
Też bardzo lubię. Dzisiaj przy pięknej pogodzie siedziałam nieruchomo nad oczkiem i oglądałam co się dzieje na działce jak mnie nie ma. Więc sójek już bardzo dużo, sikorki wirują nad działka, gołębie siedzą na kalenicy domu, ważki niebieskie i czerwone latają nad oczkiem, ząbki wygrzewają się na liliach wodnych. Woda chlupie na kaskadzie, wietrzyk porusza brzozami sypią się liście.
Trawy falują w te i wefte. Piękny dzień jutro podobny pewnie do Łazienek lub inny park zaliczę z konieczności.