Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "img"

Ogród złudzeń i niespodzianek cz.II 18:56, 17 wrz 2018

Do góry
Ogród złudzeń i niespodzianek cz.II 18:53, 17 wrz 2018

Do góry
W końcu nie przenieśliśmy jakuzzi bo stwierdziliśmy że na m-c to nie ma sensu od nowa lać wodę..

Między polem, a lasem. 18:53, 17 wrz 2018

Do góry
A to "niespodzianka"
Co to?

Między polem, a lasem. 18:52, 17 wrz 2018

Do góry
Wczorajsza praca. Lawednowa rabatka. Nie skończona, bo lawendy zabrakło

Ogród złudzeń i niespodzianek cz.II 18:50, 17 wrz 2018

Do góry
Wczoraj w babskim gronie - pogaduchy do wieczora Katastrofa u mnie czasowa ale postanowiłam choć po trochu kontynuować spotkania
I cuda od Anitki
świetna zawieszana donica - strzał w 10!

I japoński dzwoneczek w idealnym odcieniu czerwieni

A od Iwonki takie piękne lampiony - bomba, akurat miałam uchwyty a nie miałam lampionów

Ptasi gaj 18:48, 17 wrz 2018

Do góry
Moja gaura wyrosnieta, tak jak pisalam przezimowala. Jak bede w sobote to zetne koncowki jak piszesz jeszcze lato moze wypusci boczniaki.

Mam foty dzisiejsze ale jakieś prześwietlone z ubiegłego tygodnia

Ogród złudzeń i niespodzianek cz.II 18:41, 17 wrz 2018

Do góry
Mala_Mi napisał(a)
Zmienna folia w oczki i nie widać by sie tam coś robiło... mistrzostwo w Twoim wykonaniu. A mostek to już wogle odlot.. zaraz po lustrze

Lasek zarósł ... oj czas leci szybciorem..

Dzięki Anula
Dajecie mi natchnienie i pozwalacie okrywać własne umiejętności i talenty
Ogród złudzeń i niespodzianek cz.II 18:37, 17 wrz 2018

Do góry
Agania napisał(a)

Jak już śnisz to masz pomysł, ale co do cen, które nam proponują wykonawcy, to się zgadzam, są grubo przesadzone, wiadomo ogród zimowy to szkło i konstrukcja...ja
żyję w realiach i wiem, że to droga inwestycja, ale czekam na kolejną rewolucję u Ciebie

Widok z tego miejsca jest Kasiu rewelacyjny

Spokojnie, na wszystko mam czas - i coraz mocniej w to wierzę i dobrze mi z tym
Zbieram materiały do nowego kącika Pustaki, kostki, dodatki
Ptasi gaj 18:35, 17 wrz 2018

Do góry
CD

Pod Biało-Niebieską Chmurką moj Bawarski ogrod na wsi 18:35, 17 wrz 2018

Do góry
Haniu dziekuje
a bylam tutaj.

Mielismy przez weekend gosci z Warszawy i zrobilismy sobie wycieczke

Ptasi gaj 18:31, 17 wrz 2018

Do góry
CD modrzew kręcony pod spodem samosiejka sosna

Papirus po prawej tulipanowiec jeszcze zielony

Ptasi gaj 18:26, 17 wrz 2018

Do góry
ElzbietaFranka napisał(a)
Coś takiego dzisiaj kupiłam w piątek posadzę.

Trochę chyba za wcześnie na sadzenie cebulowych, sadzę od połowy października. Teraz mi główkowate wschodzą, ale one nie marzną tylko wiosną mają brzydsze liście. Znacznie więcej popełniłam grzechów od Ciebie. Oj będę miała sadzenia a sadzenia, tym bardziej, że wszystkie stare czosnki wykopałam, bo zmieniałam rabatę, musiałam zlikwidować lawendę bo straszyła. Już się boję.
Elu o gaurę się nie martw, na wiosnę wyślę Ci tyle sadzonek, ile będziesz chciała. Przemyśl tylko miejsca, bo ona ma korzeń palowy i jeśli przetrwa zimę na wiosnę nie wytrzyma przesadzania. Zakwita w tym samym roku w lipcu i dobrze jej obciąć czubek, wtedy się ładnie rozkrzewia.
Ptasi gaj 18:25, 17 wrz 2018

Do góry
Metasekwoje

Po prawej choina kanadyjska

Ptasi gaj 18:16, 17 wrz 2018

Do góry
To Menory

Pod Biało-Niebieską Chmurką moj Bawarski ogrod na wsi 17:20, 17 wrz 2018

Do góry
Danus zgadlas juz Ci pisze PW

Od domowniczki do ogrodniczki ;-) 16:58, 17 wrz 2018

Do góry
Obiecane foty przedpłocia. Jeszcze brakuje kory, kratek z pnączami po obu stronach pojemników na odpady no i przede wszystkim wszystko malutkie, więc efektu jeszcze nie ma.

Druga strona

Tawuły Golden Princess i miskanty Kleine Fontanne.
Pszczelarnia 16:25, 17 wrz 2018

Do góry
Gruszka_na_wierzbie napisał(a)

Robiłam soki z czarnego bzu i jabłek. Zakodowane miałam w pamieci, że owoce muszą być dojrzałe, bo te bez pełnej dojrzałości są trujące.
Zerknęłam teraz do sieci i znalazłam to
Niezdrowe są niedojrzałe owoce bzu czarnego. Zawierają glikozyd – sambunigrynę, która może wywołać lekkie zatrucie objawiające się nudnościami, a w cięższych przypadkach także wymiotami. Związek ten znajduje się również w liściach. Owoce w pełni dojrzałe pozbawione są sambunigryny, więc bez obaw można z nich przyrządzać soki i galaretki, tym bardziej że pod wpływem wysokiej temperatury glikozyd ten ulega rozkładowi.
i to
Trujący czy nie?
Faktycznie – jagody, kora i liście czarnego bzu są trujące. Zatrucia najczęściej powoduje spożycie pięknie wyglądających, kuszących, ale niedojrzałych owoców. Bez względu na to, w jakiej znajdują się formie (źle przygotowane dżemy i powidła będą tak samo szkodliwe, jak surowe jagody prosto z krzewu), nie powinniśmy po nie sięgać bez ówczesnego zapoznania się z informacjami o tej roślinie. Warto jednak wiedzieć, że gotowanie oraz smażenie jagód bez przykrycia, usuwa trujące właściwości.

Sok robiłam w sokowniku.
Dziękuję za podróż po pięknym ogrodzie.

Ogrodowe zbieractwo. Na zupę.

Pszczelarnia 16:19, 17 wrz 2018

Do góry
roma2 napisał(a)

Ja też nie, ale tak sobie pomyślałam Ewo, że może dlatego ten kleszcz mój osobisty padł?

Wracam do rabat ognistej i jeżówkowej. I tak sobie myślę, to odczucia z tego szalonego upalnego lata, że chłodne barwy są potrzebne tam, gdzie przebywamy. Sama próbuję robić taką rabatę i powiem Ci, że w te nieznośne upały, jakoś lepiej oddycha się w mniej intensywnie wybarwionych miejscach. Ale to tylko, takie tam moje wrażenia ciągle pogubionej ogrodniczki.

Ja czasami idę tropem sprawdzonym. Hortensja, róża, magnolia, miłorząb. Klasyka. Prosto i biało. Ale to tylko kadr.

Pszczelarnia 16:14, 17 wrz 2018

Do góry
paniprzyroda napisał(a)

(...)
Białe siewki jeżówek różnią się od różowych kolorem łodyżki, białe mają ją zupełnie jasną, zieloniutką, różowe z ciemniejszym nalotem. Sprawdza się w 90 procentach.

Bardzo cenna informacja.

Pomidory jeszcze chcą dojrzewać, włoskie lato.

Pszczelarnia 16:11, 17 wrz 2018

Do góry
MalgosiaW napisał(a)
Witam. Dziękuję za odwiedziny Tym bardziej mi miło, że często "cichaczem" zaglądałam do Twojego ogrodu i podziwiałam Pięknie po prostu

Wysłałam PW

Dziękuję.

Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies