Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Znowu na wsi

Znowu na wsi

AgnieszkaW 16:26, 22 wrz 2018

Dziękuję za odpowiedź, doczytałam też o możliwości jej przycięcia, by odbiła świeżymi listeczkami. Tak właśnie robię, ale z...sasanką, z brunerą jeszcze nie próbowałam.
ryska 17:12, 23 wrz 2018

Joku napisał(a)
Moja brunera to Jack Frost. Kiedyś bardzo mi się podobała, dzisiaj wolałabym taką o biało obrzeżonych liściach (nazwy odmiany nie znam). W tym roku wygląda znośnie, ale w ubiegłym zrobiła się brzydka. Gdzieś na forum czytałam że można ją przyciąć latem to odbije świeżymi liśćmi. Tak jak to się robi np. z bodziszkami. Jeszcze tego sposobu nie wypróbowałam. Wiosną na pewno szybciej staruje brunera. Początkowo w czasie kwitnienia ma małe liście, dopiero później pokazują się te właściwe.
Pytasz która się lepiej prezentuje: hosty czy brunery. Wydaje mi się że zależy to przede wszystkim od szkodników (ślimaki, brunerę też coś u mnie podgryza ale nie wiem co) i od pogody.

Dziękuję Jolu za te informacje. Bardzo cenne dla mnie.
Pozdrawiam
bogumila 22:15, 09 paź 2018

Przyszłam pooglądać nowe pismo obrazkowe...i pozdrawiam.
Pszczelarnia 10:24, 10 paź 2018

Joku napisał(a)

Piękne jest Twoje późne lato. Cassandrę zapisuję na listę, to rurkowaty powojnik, tak?

Czy tę szopkę kupowaliście gotową? Czym jest pokryta?
Joku 21:03, 10 paź 2018

Dziękuję za odwiedziny wszystkim zaglądającym pomimo tego że mój wątek zaniedbany przeze mnie.

Agnieszko czyli sekatory w dłoń i tniemy co nam się nie podoba, ale z wyczuciem bo nie każda roślina taką operację przeżyje .

Reniu, proszę bardzo. Cieszę się że na coś się przydałam.

Bogusiu, pozdrawiam również.

Ewa, zgadza się. Rurkowaty albo barszczolistny.
Szopkę kupiliśmy gotową ze sklepu ogrodniczego. Była z surowego drewna ale M ją kilka razy malował. Na dachu jest zwykła papa. Chciałam żeby czymś ją przykryć ale do tej pory nie znaleźliśmy czasu i przede wszystkim chęci. Mam zamiar puścić na dach Gishleine de Feligonde. Rośnie w pobliżu, najdłuższą gałąź już nakierowałam w odpowiednim kierunku. Mam nadzieję że mi się uda.

Skoro już piszę to mam prośbę. Może ktoś rozpozna co to jest? Nie wygląda mi na chwast, rosło w doniczce z zakupionym bodajże epimedium. Posadziłam z czystej ciekawości. Urosła płaska rozeta powcinanych liści, kwiatów się nie doczekałam.

bogumila 21:23, 14 paź 2018

usunęłam...nie zaśmiecam.

gosika67 21:30, 14 paź 2018

Takie pąki mają zawilce.
Joku 21:35, 14 paź 2018

Nie, to nie zawilce. Te akurat znam. Dzięki Bogusiu, Gosiu.
bogumila 21:40, 14 paź 2018

Jest jeszcze chwast o podobnych listkach...Hania na pewno będzie wiedziała.
mira 23:20, 14 paź 2018

Joku napisał(a)

śliczna ta rózyczka co to?

wydaje mi się że to co pokazujesz to chwast.
pokaz to na wątku rozpoznawanie bylin