Mam do was pytanie jaki kształt rabaty dobrać istnieje rabata z rododendronami.
I do tego che dokleić teraz dalszą cz. rabaty tylko się zastanawiam czy prosto czy trochę falować ???
Zielone punkciki to tuja szmaragd. jasno zielone pole to trawa nowa rabata to brąz
Tu wstawiam foto tylko zimowe czerwona kreska to nowa rabata tam będzie a ten fiolet to istniejąca rododendronowa rabata
Sorry Piotrek, ale ty masz ciągoty do egzotyki, a tu raczej zależy by rabata była bezproblemowa. Wypowiem się w swoim imieniu..
Złotokap - odpada ze względu na kolor... nic żółtego.. pomijam dzieci które jak wiem przebywają na podwórku..to roślina trująca i strąki mogą stanowić pokusę by spróbować. Ale kolor wystarczy na NIE
Glicynie - nawet u mnie one przemarzają, żeby nie ostatnia łąfodna zima, to by już moich też nie było, poza tym mają bardzo rozległy system korzeniowy, to na bylinówkę niezbyt się nadaje (z tego min powodu Łukasz odrzucił moją propozycję na Magnolię, drugi powód przemarzanie)
Katalpa - jestem prawie za ... ale tylko prawie. Kulista korona odbiera światło, a rabata jest za założenia bylinowa, drzewa mają tylko zasłoni okoliczne domy, Łukaszowi szkoda miejsca na drzewa, bo che mieć rabatę bylinową. Katalpa to pijak sakramencki.. u mnie pod katalpą nic nie chce rosnąć.. Hosty od 3 lat stoją w miejscu a mają nawadnianie od trawnika, podlewam ekstra.. i mają się gorzej niż pod brzozą.
Ale to moje zdanie i moja opinia, może Łukasz ma odmienne zdanie
Witaj u cb zawsze kompletna burza mózgów (pozytywnie).
Szalejesz jak mało kto i to u mnie punktuje bo kocham szaleć w rabatach tak sobie pomyślałem o twojej rabacie te drzewa jakie co myślisz o złotokapach... albo dać glicynie szczepione na 2m nogach, lub samemu je wyprowadzić na drzewa.....
Myślałem też o Judaszowiec chiński, magnolia, katalpa np kule ja takie posiadam w ogrodzie u siebie na 2m nogach kula ciekawie wygląda.
jestem pierwszy raz u cb i jestem pełen podziwu i kłonię czoło przed tym co widziałem i przed Tobą... szacun
ogród dobrze zagospodarowany i to się liczy
Na polu biało i dzień ponury ehhh co by tu robić...
Planuję coś czy nie zrobić nowej rabaty na ogrodzie...tylko co i jak hyy trzeba by pomyśleć bo człowiek za dużo by chciał na raz