Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Egzotyczna wyspa na Podkarpaciu

Egzotyczna wyspa na Podkarpaciu

Piotr_ 22:01, 25 sty 2015

Mariusz napisał(a)
Bananowce w gruncie to już ogladałem, opatulone i owinięte kablami grzewczymi (nie wiem czy fachowo je nazywam), ciekawe co na to licznik O gunnerze masz u mnie.

No bananowca teraz w grunt sadze zobaczymy, ok pędzę do cb
zostawiam kilka foto jeszcze
co do gunery to wyglądała marnie bo była mała sadzona 7.maja a w wrześniu była ładna

Pierwsze wykopałem dół metr na petr i metr gł.na dno poszła folia płasko rozłożona podziurkowana na to z 10cm kamień tłuczony, i dopiero ziemia czarna z worka mieszana z obornikiem i piaskiem aż do góry, w tym została posadzona gunera do tego nawóz osmocote, dobrze podlewałem prawie codziennie w tym miejscu gdzie ona jest to jest wilgoć bo inne rośliny za bardzo tam nie rosną, jedynie sitowie irysy hortensje bo reszta wymaka to podmokłe miejsce i ona rośnie tak wyżej trochę. w lecie dostała jeszcze nawozu obornik granulowany dobrą dawkę i liście był cudne jak na 1 sezon dla mnie....
PS: mogę się pocieszyć że jedna sadzonka znalazła się w piwnicy dziś ją znalazłem nawet nie wiedziałem że miałem donicy sadzonkę i żyje jak narazie
Jej foto z rozwoju

A i bananowiec foto z jesieni co w grunt idzie w tym sezonie

Mariusz 07:42, 26 sty 2015

Piotrek, wyjmij folię, bo pomimo dziurek woda stagnuje, a ona ma przelatywać przez glebę jak przez filtr, wtedy gleba jest pulchna i odpowiednio namoknięta. W jeden sezon powinna Ci do metra dorosnąć. Obornik jej daj ale nie na jesień, bo pod okryciem ciepło i mokro, zacznie bujać.
Nawożenie tylko wiosną, a nie latem jak piszesz.
Agania 09:49, 26 sty 2015

Gunera już podrosła...za bananowca trzymam kciuki, też już spory
Piotr_ 12:56, 26 sty 2015

Mariusz napisał(a)
Piotrek, wyjmij folię, bo pomimo dziurek woda stagnuje, a ona ma przelatywać przez glebę jak przez filtr, wtedy gleba jest pulchna i odpowiednio namoknięta. W jeden sezon powinna Ci do metra dorosnąć. Obornik jej daj ale nie na jesień, bo pod okryciem ciepło i mokro, zacznie bujać.
Nawożenie tylko wiosną, a nie latem jak piszesz.

A zobaczymy czy na wiosnę ruszy bo widzę to marnie ciekawe jak 2 przezimuje bo nawet nie zaglądałem do niej całkiem. w innym miejscu w ogrodzie jest a 3 w piwnicy
ta 2 mam ja 3 lata i zawsze odbija z boku młode stara kłodzina* marnieje na wiosnę wydając potomstwo, w tym roku była przesadzona gdzie indziej i jestem ciekaw co zrobi.
Moje to sadzonki z LM za 10 zł wiec nie wiem odmiany jaka to jest ciężko określić mi....
Niema co się rozczulać widocznie ta roślina mnie nie polubiła...

Agania napisał(a)
Gunera już podrosła...za bananowca trzymam kciuki, też już spory

Co to gunery zobaczymy a bananowiec ma ponad 1m wys. foto inaczej oddaje wielkość w tym roku w grunt to powinien dorosnąć do ok 3m.
Piotr_ 13:48, 26 sty 2015

Chyba wam nie pokazywałem winiarni ok 80 roślin a może więcej

I mój ogród

Piotr_ 15:41, 26 sty 2015

Na polu biało i dzień ponury ehhh co by tu robić...
Planuję coś czy nie zrobić nowej rabaty na ogrodzie...tylko co i jak hyy trzeba by pomyśleć bo człowiek za dużo by chciał na raz
Richie 20:40, 26 sty 2015

Cześć Piotr, jestem z rewizytą. Twój ogród zachwyca ciekawą aranżacją i bogactwem roślin. Jesteś profesjonalistą i kolekcjonerem a to się liczy
Zainteresowały mnie Twoje juki bo mam tylko 2 gat.Pozdrawiam
Piotr_ 20:49, 26 sty 2015

Riche Witam juki to ciekawe rośliny, a ja rośliny kocham i mam ich sporo
Piotr_ 10:24, 27 sty 2015

A na polu biało +2 dziś i słoneczko
Mala_Mi 10:42, 27 sty 2015

I znów będzie po zimie

Jak tak dalej pójdzie to bananowce będą u nas rosły bez problemu Tylko wtedy takiego banana będzie mógł mieć każdy.... a nie tylko zapaleńcy