Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "kostka "

U Sebka - czyli ogrodowych rewolucji ciąg dalszy :) 18:51, 31 maj 2015
Do góry
mateuszmichn napisał(a)

Trochę będę bronił Sebka i powiem tak, myślę że to taka wizja artystyczny nie ma co panikować z tą nornica

nie panikować ...całe stada u mnie grasują ...weż sobie kilka...nawet za transport pokryje
trutkę całą w ogrodniczym wykupiłam

kostka to pikuś poprawi się ale ile roślin mi już nornica zniszczyła i padły... teraz reanimuje 4letnią magnolię ale sama roślinka mądra jest i zatrzymała proces wypuszczania listków po kwitnieniu a zabrała się za regenerację swojego sytemu korzeniowego tak wiec nadzieja jest!
Metamorfozy ogrodowe 09:15, 31 maj 2015

Do góry
Lukasz2013 napisał(a)
Na początku była tylko kostka, później dodałem brzoze, w kolejnym sezonie te małe iglaki ( zapomniałem nazwy), A teraz szmaragdy.

Żywotnik wschodni 'Aurea Nana'
Ogródek Iwony 23:05, 30 maj 2015

Do góry
Mireczko, wiem, że się nie śmiejesz. To tak pół żartem było. Nawet nie miałam zamiaru się fochać
Kiedyś tam była ławeczka, a jak ogród powiększyliśmy, poszła w głąb ogrodu. A kostka przyda się przy garażu. Tu wystarczy trawka. Buziaki ślę.
Moja bajka 21:55, 30 maj 2015

Do góry
Dziś robiłam dalszą część obrzeży rabat z kostki granitowej. Wreszcie nie muszę patrzeń na to plastikowe obrzeże, które miałam pod orzechem . Nie zrobiłam wszystkiego. Połowa jest jeszcze nie ułożona, no i trawska (powiedzmy, że to trawa) jeszcze nie eksmitowałam, bo brakło czasu. Kręgosłup nie mój , chyba się jutro nie wyprostuję . Burza pokrzyżowała mi szyki, bo zrobiłabym więcej.

Do miejsca, w którym jest wbity szpadelek kostka jest ułożona. Reszta tylko luźno poukładana i to nie jest ostateczny kształt.

I... mini warzywnik . Są tam dwa pomidorki koktajlowe (jednego złamałam , seler naciowy (uwielbiam) 2 bazylie i 4 sałaty. Wcisnę jeszcze nasionka nagietków .
Ogródek Iwony 21:22, 30 maj 2015

Do góry
Iwk4 napisał(a)

Mireczko, zakręcił się chyba bardziej niż ja. Gdyby tempo robienia rabat leżało tylko w jego gestii, ramy ogrodu byłyby już założone. Problem w tym, ze jak nie wiesz, jaką koncepcję wybrać, popełniasz w pośpiechu błędy. Dlatego wolę wolniej, nie nadążam za nim z analizą inspiracji
Oglądałam jeszcze raz inspiracje z ogrodu Danusi i podobają mi się romby. Czasami u nas takie położenie obrzeży jest koniecznością. Ale sznureczek jest bardzo przydatny i zachowanie równoległości linii.
Wczoraj pokazałam Zbyszkowi post Ewy - bacowej. Jest chyba dla niego wielkim autorytetem
Wystarczyła jedna noc, aby przemyślał pomysł. Ledwo dziś przyszłam z pracy, usiedliśmy przy ciurkadełku i debatowaliśmy nad liniami prostymi tam. Efekt na dziś - rozebrana kostka - wykorzystamy ją na podjazd do garażu, zakupione obrzeża, wykopana część roślinek na przechowalnik (doniczki w takim przypadku są bardzo pomocnym narzędziem), przecięty szpadlem kabel doprowadzający prąd do ciurkadełka , rozpoczęte prace wykopaliskowe.
Nieźle to brzmi czekam co dalej zburzycie
Metamorfozy ogrodowe 21:15, 30 maj 2015

Do góry
Na początku była tylko kostka, później dodałem brzoze, w kolejnym sezonie te małe iglaki ( zapomniałem nazwy), A teraz szmaragdy.
Metamorfozy ogrodowe 20:58, 30 maj 2015

Do góry
Bardzo ładnie
sama kostka byłaby Bleeee
Ogródek Iwony 21:41, 29 maj 2015

Do góry
Mirka napisał(a)
Czytam o kolejnych rewolucjach a twój eM chyba też już ogrodowo na maksa zakręcony

Mireczko, zakręcił się chyba bardziej niż ja. Gdyby tempo robienia rabat leżało tylko w jego gestii, ramy ogrodu byłyby już założone. Problem w tym, ze jak nie wiesz, jaką koncepcję wybrać, popełniasz w pośpiechu błędy. Dlatego wolę wolniej, nie nadążam za nim z analizą inspiracji
Oglądałam jeszcze raz inspiracje z ogrodu Danusi i podobają mi się romby. Czasami u nas takie położenie obrzeży jest koniecznością. Ale sznureczek jest bardzo przydatny i zachowanie równoległości linii.
Wczoraj pokazałam Zbyszkowi post Ewy - bacowej. Jest chyba dla niego wielkim autorytetem
Wystarczyła jedna noc, aby przemyślał pomysł. Ledwo dziś przyszłam z pracy, usiedliśmy przy ciurkadełku i debatowaliśmy nad liniami prostymi tam. Efekt na dziś - rozebrana kostka - wykorzystamy ją na podjazd do garażu, zakupione obrzeża, wykopana część roślinek na przechowalnik (doniczki w takim przypadku są bardzo pomocnym narzędziem), przecięty szpadlem kabel doprowadzający prąd do ciurkadełka , rozpoczęte prace wykopaliskowe.
Ogródek Iwony 22:32, 28 maj 2015

Do góry
bacowa napisał(a)

Tak się zastanawiam do czego jest potrzebna ta kostka przed tą rabatą, wiem że kiedyś stała tam ławka , ale teraz ?

Ewa, bardzo dobre pytanie zadałaś o sens tej kostki. Nie ma żadnego. Pokazałam twojego posta Zbyszkowi, to on się wcześniej nie zgadzał na zmiany, posiałam ziarno wątpliwości w jego głowie. Argument prosty:
przy garażu ma być kącik grillowy, potrzebna kostka. Po co kupować, jak wystarczy tą przełożyć?
Dziś nawet chciał jechać po krawężniki, aby kostkę zdejmować i kłaść je. Obawiam się tylko, że szybciej będzie działał, niż ja plan przygotuję. Czasu brak
Dziękuję, że zapytałaś. Pomogłaś mi w rozwiązaniu problemu, który wcześniej był nie do rozwiązania.
Ogród Loczka 22:12, 28 maj 2015

Do góry
Ewa777 napisał(a)
Dużo pracy dziś wykonałeś w ogrodzie i jeszcze ciasto upiekłeś Jesteś niesamowity Bardzo ciekawe te kompozycje w donicach

Dzięki. Donice pokażę w całości jak już znajdą swoje miejsce. Aktualnie układa się kostka u rodziców na której staną.
Mój mały ogródeczek :) 20:23, 28 maj 2015

Do góry
moja rabatka z kwiatami musiała się podzielić miejscem z warzywniakiem. Narazie niemam zadużo miejsca do nasadzeń bo przed nami jeszcze budowa garaż ogrodzenie i jakiś podjazd kostka itp.
Gdzieś na końcu świata... 12:54, 28 maj 2015

Do góry
Ewa777 napisał(a)
Tej strony ogrodu chyba jeszcze nie widziałam Tu trawka jest super

Ewciu specjalnie dla Ciebie pokażę Ci moją działkę, rabata będzie powiększana część roślin czeka na przesadzenie a część jest w planach do kupienia. Ogólnie to jeszcze trzeba nam ziemi na przed ogródek ponieważ kostka położona jest dość wysoko.

Za domem

Taras

Taras od strony przed ogródka

i nowe cudeńko od męża,żeliwne poidełko stoi na betonowej pokrywie od studni, którą panowie od kostki wykończyli mi obrzeżem, tylko muszę kupić kamień aby zakryć ten beton.

a tak wygląda w całości

Ogródek Iwony 07:44, 28 maj 2015

Do góry
Iwk4 napisał(a)

[img

[img

Tak się zastanawiam do czego jest potrzebna ta kostka przed tą rabatą, wiem że kiedyś stała tam ławka , ale teraz ? Jak tam magnolia , kwitnie jeszcze ?
Iwonko pozdrawiam
Narodziny ogrodu Eweli 21:45, 27 maj 2015

Do góry
lindsay80 napisał(a)
Witaj Ewelina,
rabatę koniecznie powiększ, tak jak wyznacza to kostka.
Śliwa wiśniowa Pissardi czy Nigra na środku to fajny pomysł, możesz też rozważyć np. miłorząb Mariken, do tego kulki bukszpanowe, żurawki i jakieś carexy, bo hakonechloa nie jest zimozielona i późno się zbiera po zimie, więc to chyba nienajlepszy pomysł.

Witaj
Miło, że zajrzałaś. Wracając z pracy wstąpiłam do szkółki i kupiłam śliwę oraz 3 rozplenice japońskie wszystko posadzone na własnym kompoście i własnymi rękami
Co do powiększania rabaty to robię to ukradkiem i po 1 tzw.sztychu. Bo pewnej osobie sie nie podoba to co robię ale co tam. Ma być ładnie to będzie! Tym bardziej, że w tym miejscu trawa nie chciała rosnąć...
Gdzieś na końcu świata... 21:22, 27 maj 2015

Do góry
Gabrysia_ napisał(a)
Jejku...wieki mnie u ciebie nie było,a tu takie zmiany,kostka pewnie bardzo cieszy
Trzymam kciuki za wschodzącą trawkę

Gabrysiu owszem kostka cieszy ponieważ można już ruszać z przed ogródkiem..oj ja równięz dawno u Ciebie nie byłam ale za momencik polecę do Ciebie
Gdzieś na końcu świata... 20:24, 27 maj 2015

Do góry
Jejku...wieki mnie u ciebie nie było,a tu takie zmiany,kostka pewnie bardzo cieszy
Trzymam kciuki za wschodzącą trawkę
Narodziny ogrodu Eweli 18:11, 27 maj 2015

Do góry
Witaj Ewelina,
rabatę koniecznie powiększ, tak jak wyznacza to kostka.
Śliwa wiśniowa Pissardi czy Nigra na środku to fajny pomysł, możesz też rozważyć np. miłorząb Mariken, do tego kulki bukszpanowe, żurawki i jakieś carexy, bo hakonechloa nie jest zimozielona i późno się zbiera po zimie, więc to chyba nienajlepszy pomysł.
Madżenie ogrodnika cz. aktualna 21:39, 25 maj 2015

Do góry
Madzenka napisał(a)
Moje małe Chelsea po cieciu. Jeszcze kulki mi zostały do cięcia....

Ostro je ciachnęłam mam nadzieję, ze się wreszcie wyróanają w tym sezonie. Za drzewa wilopniowe robią klony.... kiedys urosną...
Kostka z trzmieliny wreszcie się formuje... ale hakone wyżarły mi slimaki i teraz się reanimują...

pięknie a graby przecudne, zazdroszczę i czekam aż moje urosną tak piękne, chyba że po drodze uschną
Madżenie ogrodnika cz. aktualna 21:20, 25 maj 2015

Do góry
Madzenka napisał(a)

Ostro je ciachnęłam mam nadzieję, ze się wreszcie wyróanają w tym sezonie. Za drzewa wilopniowe robią klony.... kiedys urosną...
Kostka z trzmieliny wreszcie się formuje... ale hakone wyżarły mi slimaki i teraz się reanimują...

Ta Twoją jedną rabatę przeniosłabym do mnie i bym miała idealny ogród!
Moja ma muniowe piwonie jeszcze nie kwitną ale mają obiecujące 4 pąki.

Madżenie ogrodnika cz. aktualna 21:17, 25 maj 2015

Do góry
Madzenka napisał(a)

Kostki rewelacja ...... ! ! tez cos probuje z trzmielina kombinowac ale Twoja juz wypas
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies