Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Ogródek Iwony

Ogródek Iwony

Iwk4 12:03, 17 lip 2015

Mirka napisał(a)
Iwonko ognista zapowiada się super w przyszłym roku będzie busz.Coś ostatnio spać nie mogę chyba przez to że na urlopie jestem ☺

Mirko, twojej przepowiedni się boję, bo już teraz jest gęsto. Będzie kilka poprawek. Rozplenicy nie widać wcale zza rudbekii. Nie będzie rosnąć symetrycznie - tam ma za mało światła. Jesienią przesadzę.
Liliowce niskie muszą iść na przód i w ogóle niektóre rośliny miały być niższe, a dają czadu. Wypadły mi pacioreczniki. Przemarzły. I nie będę o nie zabiegać. Zbyt dużo zachodu z nimi. Są ładniejsze roślinki.
Iwk4 12:11, 17 lip 2015

sylwia_slomczewska napisał(a)
Iwonko powiedz mi coś o firletce chalcedońskiej bo widzę, że masz, a ja robię przymiarki do wysiewu

Firletkę siałam na parapetowe okno wczesną wiosną. Słabo wschodziła. Całe szczęście Mała Mi przysłała mi kilka i posadziłam razem. Chciałam czerwień na tej rabacie - ta jest taka ceglasta. Sięga mi do kolan, ale w Pęchcinie była wyższa. Mam ją pierwszy rok.
Tu w Pęchcinie na rabacie z innymi bylinami:

A tu u mnie - dopiero rozpoczęła tydzień temu kwitnienie - ale u mnie wszystko kwitnie później :

Kuba 12:16, 17 lip 2015

Oj kochana które zdjęcia Twoje a które z Pęchcina nie do odróżnienia, pięknie masz i podoba mi się że konsekwentnie podążasz swoją drogą
Iwk4 12:17, 17 lip 2015

siakowa napisał(a)
ale bujnie u Ciebie Iwonko, pięknie wszystko soczyście rośnie!

Kasiu, byliny muszą dać radę w rok. Taka ich rola. Choć się martwiłam, bo ta rabata wcześniej długo byłą pusta. Musze to dopracować w następnych latach. Koniecznie pójdą tu tulipany. I bratki, choć niekoniecznie żółte, ale koniecznie drobne. Od marca kwitną do teraz. Wystarczy im ciut cienia innych kwiatów, aby odetchnęły od żaru słonecznego.
Zobacz - robią teraz za tło i ściółka dla innych roślin.
Iwk4 12:20, 17 lip 2015

Kuba napisał(a)
Oj kochana które zdjęcia Twoje a które z Pęchcina nie do odróżnienia, pięknie masz i podoba mi się że konsekwentnie podążasz swoją drogą

Jak to które? U mnie 860 m kw razem z domem, garażem i podjazdem
W Pęchcinie 5 ha (chyba).
Więc u mnie w skali Micro M się śmieje, ze mu wydzieliłam tor dla samochodu i musi po linii jeździć, bo resztę zabrałam na ogród
Ewa, w pewnym momencie załąpałam, co mi w duszy gra. Nie powiem, podobają mi się te poukładane ogrody i to bardzo. Bukszpanowy jest cudny.
Ale byliny łatwiej rozmnożyć i kupić kilka róż. To jest ogród dla "ubogich" Nie oszukujmy się.
Ogród z bukszpanami w roli głównej i cisami jest kosztowny. Musiałam zweryfikować możliwości. Na przyszły rok zostawiam sobie kulkowisko. Bo też przy wejściu bym je chciała mieć.
A na razie sadzonkuję moje bukszpany i czekam, aż choć ciut urosną, by nadały się na obwódkę w skali mini.
Z głupoty naście lat temu posadziliśmy ten żywopłocik i jest on moją dumą ( w sobotę M będzie strzygł - ten nożycami elektrycznymi )

A ten w zeszłym roku sadziłam z sadzonek trzyletnich własnej produkcji. Obecnie czterolatek.
MiraR 12:33, 17 lip 2015

Iwk4 napisał(a)

Potem lecę szpachlować ściany w pokoju po wczoraj zerwanej tapecie przez córcię. Na gwałt potrzebuję odświeżyć jeden pokój. Nienawidzę malowania.

Ty tak sama? Ale nie ma co się dziwić jak murek przy tarasie też pobudowałaś.Zdolna majsterkowczyni jesteś.No to podziwiam,ja to taki antytalent,chciałabym a nie umiem,nie te zdolności
W ogrodzie na prace za gorąco to piję sobie teraz kawkę,patrzę na rabatki i marzę żeby zaznajomić się z kielnią,przydałby się też mi taki murek jak u Ciebie
Iwk4 12:33, 17 lip 2015

Kacha123 napisał(a)
Ognista daje czadu Pięknie wyglądają jeżówki i w stipie
Zwróciłam uwagę jak szybko wszystko rośnie pod buczkiem. Wyobrażam sobie Twój uśmiech jak patrzysz na swoje dzieło

Noooooooooo ... Nie masz pojęcia, ile razy dziennie latam popatrzeć na ogród. Przy okazji patrzę, co jest do zrobienia, gdzie mszyce atakują (gnojówka z pokrzywy działa, hura !!! ) lub inne robactwo.
Ma ktoś pomysł na mrowiska w ogrodzie? Zaraz mi się kostka zapadnie. I na rabatach małpy mi rośliny podkopują.
Kacha123 12:35, 17 lip 2015

Na kostce polewam wrzątkiem, a w roślinach sypię proszek na mrówki, ale ten raczej średnio działa.
Iwk4 12:38, 17 lip 2015

Mira napisał(a)

Ty tak sama? Ale nie ma co się dziwić jak murek przy tarasie też pobudowałaś.Zdolna majsterkowczyni jesteś.No to podziwiam,ja to taki antytalent,chciałabym a nie umiem,nie te zdolności
W ogrodzie na prace za gorąco to piję sobie teraz kawkę,patrzę na rabatki i marzę żeby zaznajomić się z kielnią,przydałby się też mi taki murek jak u Ciebie

Mirko, jak mus, to trzeba. Najgorszy pierwszy raz. M nie ma cierpliwości do gruntowania ścian, tylko wałkiem lubi machać, a podstawę ktoś musi przygotować. To takie robótki ręczne innego rodzaju. Jak haftowanie, szydełkowanie - niestety oczy mi już nie pozwalają na takie cuda, więc niech będzie szpachelka A jak będzie ciut krzywo - trudno Ale to moje.

Cenię rzeczy wypracowane przez najbliższych. Mam stół i ławę dębową zrobioną przez M, zegar wiszący i komodę rzeźbioną przez jego brata To najcenniejsze rzeczy dla mnie
W ogrodzie dziś faktycznie gorąco. Smacznej kawusi. moją już kończę
kosolka 12:38, 17 lip 2015

Iwk4 napisał(a)

Noooooooooo ... Nie masz pojęcia, ile razy dziennie latam popatrzeć na ogród. Przy okazji patrzę, co jest do zrobienia, gdzie mszyce atakują (gnojówka z pokrzywy działa, hura !!! ) lub inne robactwo.
Ma ktoś pomysł na mrowiska w ogrodzie? Zaraz mi się kostka zapadnie. I na rabatach małpy mi rośliny podkopują.

Wczoraj u kogoś czytałam że na mrówki wrotycz. Twoja nowa rabata niebiesko- zolto- biała to mój kolorystyczny plan na kolejną rabate