Cytuję całość, bo jakbyś mi z ust wyjęła... Zdążyłam dzisiaj wysiać poplon po pomidorach.
Brat przywiózł wczoraj w prezencie jabłonkę. W pierwszym momencie pomyślałam: i gdzie ja ją teraz wsadzę? Ale przespałam się z tym i spróbuję ją poprowadzić w formie espaliera. Widocznie było mi to pisane
Dzięki Aniu.
Miskant to Kleine Fontane - bardzo fajna odmiana, wcześnie zakwita, ma zwartą kępę - każdy kto mnie odwiedza się nim zachwyca, ostatnio listonoszka
U siebie nigdzie nie mam maty. Mam za to obserwacje. Wokół mnie są miłośnicy trawników otoczonych tujami. Tuje obowiązkowo rosną na rabacie wyścielonej matą, na której leżą białe lub szare kamyczki. U każdego jest taka sama kwadratowa rabatka obrzeżona kostką granitową i wysypana też owymi kamyczkami leżącymi na macie. Na niej rosną oczywiście hakuro, jałowiec płożący, miskant Zebrinus i lawenda. Czasem z wrzosem lub rododendronem. Chwasty rosną aż miło, więc nie robi się więcej rabat, bo za dużo pielenia byłoby.
Osobiście dostałabym szału, gdybym musiała pielić w kamyczkach.
A teraz serio. Mata sprawdzi się tam, gdzie z roślin nie lecą liście, a same rośliny w sezonie tak się rozrastają, że uniemożliwiają kiełkowanie chwastów.
Mocno pada Gosiu rozpadało się niedzielnie bardzo, słabe to kwitnienie, ale to jeszcze nie kolory jesieni,
jeszcze nie..wrzosy teraz są u mnie nr 1
Miskant Variegatus niestety położył się w tym deszczu
Cieszę się, że pada, bo posiana gorczyca szybko mi urośnie
na rabacie, którą prygotowałam pod sadzenie 5 dereni jadalnych
Wilgotno i mgławo w ogrodzie
Dorotko bardzo mi miło tyle komplementów jestem zakłopotana ))
Nie lubie zakupow intrnetowych lubie widziec co kupuje ale korzystam owszem. Wszystkie moje powojniki kupowałam w eclematis polecam maja dobry towar kupowałam u nich rowniez trawy . Zawsze wszystko bardzo dobrze zapakowane.
Duze rozpkenice iestety kupowałam jako nn napewno sa BIG duzo jest tych odmian dziewczyny twierdza ze to Big Boy ))
małe rozplenice to wszystkie hameln ) czy one maja wiecej kotków ? nie wiem dosc dobrze u mnie rosna ))
wysokosc duzej rozplenicy to 1,60 )
koło Fidka sa tam jeszcze miskanty Mornig L 1,80 i w kazdym przesle jest miskant gracimilus tez juz 1,80 ))nie wiem o ktore pytasz napisałm o wszystkich )
Parę targowych zakupów wreszcie w ziemi hakone aureola i green jewel - w tle jeżowki turzyca reureif - jeśli przetrwa zimę, to chyba będzie jedna z moich ulubionych traw. Wygląda extra! Ale zdjęcia jej nie zrobiłam
Magiczna trzmielina oskrzydlona (haha, piszę ze słownikiem, aze tenmi tu wpisuje "obrzydliwa" ) obok miotelki miskanta Jos van den palen
Tu, po drugiej stronie przejścia też kulkę na pniu chcę dać, żeby było spójnie
A tu różanka do rozbudowy tej jesieni zza czerpni wystaje sobie miskant i pięknie faluje na wietrze
Moje kwitnące trawki
Hakonechola Beni Kaze (nie wiedziałam, że one kwitną, a może dostałam jakiegoś chwasta , bo tylko jedna ma kłosa)
Miskant chiński Flamingo
Rozplenica Hameln na tle hortensji VF