Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "skarpa"

Trudny teren - dużo pracy! 14:05, 16 cze 2015

Do góry
Aniu odstępy pomiędzy skrzyniami wyniosą ok 60 cm wiec kosiarka Moja wjedzie choć i tak pod samą skrzynią będzie trzeba podkaszarka się pofatygowac...

Linduś wszystko powoli... pewnie skarpa z case zyska jakieś rośliny ale jak na razie niech te się w tym moim piasku przyjmą.

Wczoraj odebrałam swój katalog roslin, który dostałam od przyjaciółki nawet nie wiecie jak się ciesze plus dodatek jak ciąć drzewa...

Co do agro, ta co mi została będzie odesłana zgodnie z tym co uzgodniłam ze sprzedającym. Jestem ciekawa czy zwrócą kasę czy znajdą wymowkę.
Ogród Grodzi 11:41, 16 cze 2015

Do góry

Widoki obłędne. W takim plenerze kubek porannej kawy o wschodzie słońca, ach.....

malkul napisał(a)
e tam po ci ogród jak masz takei cudne widoczki

Coś jest w tym co Gosia napisała. Taka panorama to wisienka na torcie, ale tym bardziej trzeba się postarać, żeby nie zepsuć tortu (czyt. ogrodu). Potrzeba wiedzy, wytrwałości i wyobraźni, żeby stworzyć ogród, który wpisze się w te wspaniałe ramy, który nie będzie wyglądał jak sztuczny twór. Skarpa jest wyzwaniem, ale i daje ogromne możliwości.

Z ciekawością będę podziwiać kolejne etapy prac i efekty.
Trudny teren - dużo pracy! 08:41, 16 cze 2015

Do góry
mnie tu trochę nie było a wątek tak przyspieszył - nie zazdroszczę tego nieudanego zakupu agrowłókniny, ale powstającego warzywniaka już tak
No i ciekawa jestem jak wyjdzie skarpa.
Trudny teren - dużo pracy! 22:33, 15 cze 2015

Do góry
KasiaW76 napisał(a)
Anitko są posadzone zgodnie z tym jak zostały ułożone, a dokładnie jeśli skarpa jest wysoka na 180cm od gornego obrzeza liczac to posadziłam na wysokości 90cm... czyli po środku. Może faktycznie za nisko ehhh. Jutro ocenisz.

W środę Kasiu

Skoro mówisz, że pośrodku to ok, bo na zdjęciach wydaje się, że są niżej.
Do miłego zobaczenia. Buziaki
Ogród Nebel 20:57, 15 cze 2015

Do góry
Skarpa wygląda świetnie,
przekwitły tulipany, teraz kwitnie czosnek, a za chwilę 'pierwsze skrzypce będzie grała lawenda'

Ogród Grodzi 16:31, 15 cze 2015

Do góry
w dalszej części skarpa wygląda tak...

Trudny teren - dużo pracy! 16:13, 15 cze 2015

Do góry
Anitko są posadzone zgodnie z tym jak zostały ułożone, a dokładnie jeśli skarpa jest wysoka na 180cm od gornego obrzeza liczac to posadziłam na wysokości 90cm... czyli po środku. Może faktycznie za nisko ehhh. Jutro ocenisz.
Ogród Grodzi 15:56, 15 cze 2015

Do góry
zapomniałam napisać, że u mnie skarpa to ekspozycja południowa i jałowce świetnie sobie radzą. (sadziłam w zeszłym roku)
Ogród Grodzi 15:50, 15 cze 2015

Do góry
Ja na swojej skarpie mam
Jałowiec GOLDEN CARPET
i jałowiec wiltonii mam nadzieje że za 2 lata skarpa będzie zarośnięta.
Drugą skarpę obsadziłam irgą płożącą.
Zmienić pobojowisko w ogród... 12:19, 15 cze 2015

Do góry
cd:

Niestety to oberwanie chmury ma też i takie skutki:
- rozmyta skarpa na której rosły poziomki i truskawki, większość ma teraz korzenie na wierzchu

- położona hortensja:

i jeszcze kilka innych obrazków, ale aż żal było zdjęcia robić .
Ogród wśród pól i wiatrów 07:34, 14 cze 2015

Do góry
Madzenka napisał(a)
Najbardziej poza wielkością działki zazdroszcze położenie na skarpie. Oj marzą mi sie takie widoki....

Madzenka napisał(a)
Oj dawno u Ciebie nie byłam a tu tak pieknie. Nie martw sie Bonica juz w tym roku sie rozrosnie starsznie....

Madzenka - miło, że zajrzałaś Obecnie mamy tak, że to czego Ty zazdrościsz to mnie przeraża. Wielkość działki - myślę, jakim cudem to ogarnę!! Skarpa - przynajmniej mi dzieli południową część ogrodu na połowę, co ułatwia planowanie: przed skarpą wypoczynkowe, za skarpą - użytkowe. Ale póki co denerwująca jest, nie ma jakiejś ładnej linii, taka jest ..."rozlazła". Będziemy z tym walczyć w najbliższym czasie Bonicą się nie martwię, tylko podlewam i skórki bananowe jej zakopuję Niech się czuje zauważona i w zamian pozwoli się zauważyć za rok

U Ciebie cudownie. Nie zawsze pisze, ale zaglądam regularnie
Ogród Grodzi 12:50, 13 cze 2015

Do góry
To jest tak jakby początek jednej wielkiej rabaty...

z lewej strony jest skarpa bardzo stroma z początku...i w pełni skąpana w słońcu...

Ogród Grodzi 12:32, 13 cze 2015

Do góry
Witajcie...uff ale mamy upał...w ogrodzie nie da się nic robić przynajmniej u mnie bo prawie cały ogród w słońcu a skarpa to już szczególnie...udało mi się jednak ostatnimi czasy posadzić pierwsze roślinki...
wiem popełniłam pierwszy podstawowy błąd - pojechałam do szkółki i kupiłam rośliny bez wcześniejszego zaplanowania co mam kupić...a potem się głowiłam gdzie to posadzić...ale już obiecuję nie będę tak robić!

część roślin mam również od teściowej i mamy....

jestem przygotowana na krytykę i gotowa na przesadzanie i dosadzanie więc krytykujcie...

na początku chciałabym się skupić na tym małym fragmencie ogrodu...
Co i jak? Nowicjuszka 22:37, 12 cze 2015

Do góry
Mira a u Ciebie co tak cichutko? Skarpa na pewno się rozszalała, weź coś pokaż
Zmienić pobojowisko w ogród... 11:15, 12 cze 2015

Do góry
Myślałam zrobić jakoś tak:

I jeszcze kilka zdjęć tego miejsca z różnych stron:

Dopiszę jeszcze, że od domu do granicy jest ok 15 metrów (w tą stronę, gdzie świerki), ale przy domu jest skarpa, która kilka tych metrów odejmuje z przestrzeni do sadzenia.
Buszując w zbożu i kukurydzy:) 23:38, 11 cze 2015

Do góry
Co zdjęcie to piękniejsze !
Masz rację, że Bonica idealnie pasuje do lawendy i w ogóle. Subtelna, chyba takie róże mi się najbardziej podobają
Komin bardzo fajnie wyszedł, nie może być taki ugładzony, wylizany. Pasuje charakterem idealnie, przynajmniej takie jest moje zdanie Rh cudowne, kolorki miodek dosłownie i jeszcze te trawki przed nimi ... naprawdę bardzo fajnie. Jak się skarpa zadarni to będzie Twój hicior Studnia zresztą też, taka jak teraz najbardziej mi się widzi a róża niesamowicie dodaje jej uroku. Miałaś dobry pomysł by się z jej renowacją nie śpieszyć Studni znaczy się nie róży
A synek to chyba taki mały wrażliwiec coś mi się zdaje Fajny chłopaczek, musi być super grzeczny skoro pozwala Ci na tyle pracy w ogrodzie
Nasz ogród - wspaniała przygoda czy czarna magia 14:58, 11 cze 2015

Do góry
Przed domem

uporządkowana skarpa
Początek tworzenia swojego miejsca na ziemi tj. ogrodu ;) 13:00, 10 cze 2015

Do góry
Kuba napisał(a)
ładny froncik koleżanko zrobiłaś, ładny
w wolnej chwili popatrzę jak się skarpa rozrasta bom ciekawa
macham słonecznie
wolno rośnie i sporo miejsca wolnego na niej no ale dałam sobie dwa sezony na jej obsadzenie i przykrycie kamyczkiem i korą wiec efekty w przyszłym roku bądź później u mnie też słonecznie wręcz upalnie
Początek tworzenia swojego miejsca na ziemi tj. ogrodu ;) 12:47, 10 cze 2015

Do góry
ładny froncik koleżanko zrobiłaś, ładny
w wolnej chwili popatrzę jak się skarpa rozrasta bom ciekawa
macham słonecznie
Nadchodzi wiosna - czas na ogród 22:39, 09 cze 2015

Do góry
KasiaW76 napisał(a)
ale u ciebie się dzieje a skarpa chyba b.stroma czy mi wydaje?
Dzisiaj doradzi amatorce kosodrzewiny do mojej i ja przeklinałam za jej stromosc i brak możliwości polozenia kory

Moja do łagodnych nie należy ale i tak kora na niej jest wysypana
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies