Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "img"

W samym słońcu 11:25, 15 wrz 2018

Do góry
Toszko, a co ja poradzę, spróbuję jeszcze ponaciskac, ale czy się uda namówić Szkoda, że Twojego ogrodu nie można zobaczyć
W sumie tak co te 70 cm to można byłoby posadzić szmaragdy, tyle,że już tam drzewka owocowe się nie zmieszczą i pójdą wszystkie na trawnik

Zoja, Ania,dzięki za wasze głosy

Wrzucam na szybko ta drugą

Aniu- w sumie to jeszcze się zoabczyc czy Miskant czy Rozplenice ( popatrzę na zdjęcia i ceny

To ta nr 3
W samym słońcu 11:14, 15 wrz 2018

Do góry
Toszko-
Tak narysowałam.
Zmieścić się to zmieści luzu takiego to rączkę nie zostanie bo oaż takich proporcji super no zachowałam Jednak jak mierzyłam to co metr hortensje i co metr te rozplenice by weszły spokojnie
Pora najwyższa wziąć się za ogród, czyli krok po kroku w tym natłoku. 11:13, 15 wrz 2018

Do góry

Wielicka przygoda ogrodowo / remontowa 11:12, 15 wrz 2018

Do góry
Strasznie mnie kule w oko ta pomaranczowa rura od drenażu, czym ja przyslonic?
Stożek czy raczej poducha cisowa?

Zielonym od linijki - ogród Ivony 10:56, 15 wrz 2018

Do góry
5) skarpa

Rosną w obwódce bukszpanowej: lawenda, sesleria skalna, kilka sztuk sosny pumilio

Tu wyszło super nic bym nie zmieniła.

6) Grabowo - zawilcowa

Rosną : graby Frans Fontaine, hortensje White dome, penstemony, miskanty "niby Gracki" i , zawilce , hosty Praying Hands , ma być jeszcze hakone

Dopiero w tym sezonie mnie zachwyciła bo wreszcie doszły graby i wszystko dojrzało.
Trochę gesto tam się robi zobaczymy jak bedzie w kolejnych sezonach a brakuje tam jeszcze hakone która miała być dosadzona kępkami przy skraju. Trochę mnie wkurzały penstemony jak zakwitły bo byly tam bardzo widoczne ale po przekwitnięciu ladnie wyglądaja te zaschnięte kwiatostany z zawilcami.
Małymi krokami-Ogród Wioli 10:38, 15 wrz 2018

Do góry
effka napisał(a)
Wiola, ale zazdroszczę miejsca, ile pięknych roślin się tam zmieści! Nie wiedziałam, że masz jeszcze takie połacie w ogrodzie. Co jest po drugiej stronie wjazdu?

To moja ostatnia największa część do obsadzenia
po drugiej stronie jest wjazd,dom i wejście do przedogródka...

tutaj widok z przedogródka
Ogród za grosze 10:36, 15 wrz 2018

Do góry
i wrzosowisko

rozplenice z miskantem skutecznie zasłaniają szamba
Zielonym od linijki - ogród Ivony 10:34, 15 wrz 2018

Do góry
3) Cisowa na froncie

Rosną :

molinie, cisy Fastigiata, liatry różowe, carex Bronze form, dosadziłam niedawno zawilce Prinz Heinrich, tulipany Queen of the night i dosadzę Dolls Minuet.

Na wiosnę jest tam strasznie łyso. Są tylko tulipany Queen oraz cisy dlatego dosadzę jeszcze tulipanów. Carex Bronze zostało może 4 sztuki reszte nieprzezimowało zresztą w liatrach i tak sa praktycznie niewidoczne. Liatry bardzo lubię bo sa bezproblemowe jedynym ich minusem jest to że się u mnie wysiewają na potęgę. Dobrym rozwiązaniem byłoby oberwanie łodyg zaraz po przekwitnięciu tylko dopóki zawilce mi sie tam nie rozrosną nie robię tego bo byłoby bardzo pusto. Bardzo lubię te zaschnięte maczugi jesienią i zimą ale z roku na rok siewek przybywa więc mus wycinać.

4) rabaty przy wykuszu

Rosną po jednej stronie 2 długie rzędy lawendy, po drugiej trzmieliny na pniu podsadzone stipą oraz obwódki bukszpanowe.

Lawendy nie zmieniłabym za nic w świecie Jedyne co pozostało tu z początków mojej przygody z ogrodem to te trzmieliny. Trochę nie pasują do całości ale żal mi się ich pozbyć. Pewnie dojrzeję do tego tylko co w zamian ??? Myślałam o czymś zimozielonym może cisy kolumnowe byłyby dobrym rozwiązaniem. Tylko czy cisy w stipie to dobry pomysł.
Ogród za grosze 10:33, 15 wrz 2018

Do góry
pierwsze zbiory , jabłka na jabłonce kolumnowej

trzcinniki w tej fazie są najpiękniejsze

teraz cynie zdobią ogród, jeżówki straszą
Ogród za grosze 10:28, 15 wrz 2018

Do góry
moja ulubiona gaura, bardzo piękna roślina, wdzięcznie się przewiesza nad liliowcami i będzie do zimy kwitła

Zielonym od linijki - ogród Ivony 10:17, 15 wrz 2018

Do góry
I poszczególne rabaty:

1)Wjazdowa.

Rosną tutaj : bukszpany i carexy Ice Dance , czosnki Krzysztofa oraz wiśnie Ubraculifera:

W zasadzie tu bym nic nie zmieniła.
Jedyny problem jaki mam jest z wiśniami co opisywałam juz wcześniej. Rozważam wymianę na inne drzewa tylko jakie ? Ale to jeszcze nie przesądzone ( Em mnie udusi )

2) Grabowa na froncie

Rosną : 3 graby,molinie miały być Moorhexe są jakięs inne nie doszłam do tego jakie, kule bukszpanowe, runianka, hakone, czosnki i szafirki:

Nie zmieniłabym zupełnie nic Co prawda runianka mi tam kiepsko zarasta ale dam jej więcej czasu.
Ogród złudzeń i niespodzianek cz.II 10:04, 15 wrz 2018

Do góry

Plama na buksach od ćmy

Glediczia łapie kolor

Koniec - czas na porządki w domu
Ogród złudzeń i niespodzianek cz.II 09:57, 15 wrz 2018

Do góry

Cieszę się bo oba świerki które przesadzałam po lewej (niższy w maju, wyższy za nim w lutym) się przyjęły

Ogród złudzeń i niespodzianek cz.II 09:51, 15 wrz 2018

Do góry
sylwia_slomczewska napisał(a)
Ale już bluszcze po ścianach śmigają w górę

No, zarosna te sciany i będzie pieknie!

Łuki też juz fajnie zarośnięte
powojnikiem
winnikiem

Zielonym od linijki - ogród Ivony 09:51, 15 wrz 2018

Do góry
Dobra no to jedziemy. Kto śledzi mój wątek na bieżąco ten pamięta początki, planowanie a później realizację ( choć ta jeszcze w toku ) . Ale dla przypomnienia taki był plan trochę się pozmieniało w nasadzeniach ale linie rabat i ogólna koncepcja pozostały :

Od domowniczki do ogrodniczki ;-) 09:50, 15 wrz 2018

Do góry
Gracek czy nie gracek?
Ogród złudzeń i niespodzianek cz.II 09:46, 15 wrz 2018

Do góry
Nasturcja oszalała w warzywniku
Ogród złudzeń i niespodzianek cz.II 09:41, 15 wrz 2018

Do góry
sylwia_slomczewska napisał(a)
Nie zdradzaj bo ma być niespodzianka

Trzymam jęzor za zębami bo mam spore aspiracje wnętrzarskie
Na razie więc nowe roslinki którym nie mogłam sie oprzeć
żurawki

Pysznogłówki
Ogród złudzeń i niespodzianek cz.II 09:35, 15 wrz 2018

Do góry
Zakwitły zimowity
Ogród złudzeń i niespodzianek cz.II 09:24, 15 wrz 2018

Do góry
Palisadki są naturalne, podłoga w zamyśle Berberyski nowe.

Takie głaziorki wyciągalam powiększając placyk

Na razie tyle - wystroju nie zdradzam

Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies