Magnoliu fajnie że pytasz Jakieś już spostrzeżenia mam
Odnośnie hortensji to ja mam White Dome. Lubię je bardzo to są zdjęcia z czerwca to był ich w sumie 1 sezon u mnie sadzilam je poprzedniego roku póżną jesienią :
Postaram się zrobić takie podsumowanie jeszcze dzisiaj
Co do zrobienia: rabata pod catalpami, nowa rabata żółto-biała za wiatą garażową, nowa różanka nazwana technicznie różano - ziołową, poszerzenie różanki o 2m i jednocześnie poletka z truskawkami, przeróbka rabaty w rogu działki dla nowego nabytku śliwy Nigry, dosadzenie i przesadzenie róż – na to wszystko mam tydzień urlopu. Zdjęcia z prac na pewno będą. Rezygnuję z sadzenia cebulowych w tym roku, siły to może by się znalazły, ale funduszy już brak.
Witaj Zgadza się pokazywałam fragmenty, a nawet fragmenciki ogrodu Trochę brakowało mi śmiałości, bo tu na forum są tak piękne ogrody, a mój, choć go uwielbiam wymaga przeróbek
Ale proszę oto moja skarpa kamyczkowa, której nazwa pochodzi od tego, że kamyki są z każdej parafii. Zbierane i osadzane własnoręcznie.
Widoczek z różą Leonardo da Vinci
I z bliska:
Tu na jesieni usunę część jałowców płożących, w pierwszej kolejności te dwukolorowe. Byliny z niej pomału wysadzam. Za rok przy okazji innych prac budowlanych skarpa będzie w większości rozebrana. Boję się czy jałowce kolumnowe i większość szczepionych sosen to przeżyje. Ale po zmianach chcę wprowadzić na skarpę większy porządek i dodać traw.
tym bardziej odpoczynek Ci się należy admiration wyjątkowo mnie urzejkają.
od lewej :
1 x tawuła shirobana czy jakoś tak
2 x zebrinus
3 x trzcinnik KF
5 golden tuffet
6 x szałwia
12 x sesleria
6 x red baron
3 x rozwar
6 x kocimiętka
3 x overdam
4 x Vanilla frise
3 x śweirk kulka
3 x żurawka bordowa
3 x świerk nidirormis
z boku rabaty od tej strony rosną :
3 x rozplenica hameln
1 x anabell
1 x poducha fifera
3 x bobo
6 x lawenda
uff troszkę tego jest. Bobo myślę stąd w ogóle wywalić bo za duży chaos tam panuję. Potrzebuje ładu i mniej gatunków
I od razu wrzucam wstępny rysunek . Będzie 10 m dl i 2,5 szeroka, ale narazie nieco ponad 2,5 metra tylko do obsadzenia.
Z boku tam jest skrzynka i droga wjazdowa i wzdłuż rabaty ( przyszłej) podjazd.
Druga część bym na wiosnę ogarnęła.
Chciałabym tam posadzić Sundae fraise (2szt). I myślałam o rozplenicy piórkowwej lub Rubrum. Obie fajne .3 sztuki którejś,ale której i gdzie?
W domu też już zrobiło się jesiennie eh ale serce mi krwawiło gdy ścinałam kwiaty hortensji
A z wieści nie ogrodowych Wiktoria od wczoraj ma biegunkę, byłam dzisiaj z nią u lekarza dostała leki i oby tylko pomogły i nie zakończyło się szpitalem
Pojechałam dzisiaj po mospilan, bo znowu dojrzałam "małpy" na bukszpanach. I oto co zobaczyłam w pobliskim ogrodniczym .
W kolejnym gdzie pojechałam po trzmielinę bukszpany mieli piękne. Pytałam co robią że takie mają, pani mi powiedziała że co 2 - 3 tygodnie mospilanem pryskają.
A tutaj rabatę chcę pociągnąć do samego końca, tam gdzie jest dziura stał w lecie basen, obecnie trawa posiana i na pewno w następnym roku powstanie już specjalne na niego miejsce.
A takie pędy wypuściła róża charles austin
I róża Pink Cloudy dałam jej ostatnią szansę w tym roku no to się postarała i nie będzie w tym miejscu giardiny
Aniu pewnie ode mnie ten liliowiec .
Bo żółty ci wcześniej dawalam. Ostatnio taki łososiowy.
Ale ten żółty sporo kwiatków ci zawiązał.
Nowa roślinka dziwna. Nie znam jej.
Pozdrawiam serdecznie
U nas dzisiaj pochmurnie, ale nadal bez deszczu jak już wspomniałam Kasi musiałam przesadzić swoją zakupioną niedawno świecznicę w bardziej cieniste miejsce zaczęło mi ją przypalać, tak teraz wygląda
Zojeczka witaj .
Piękna ta twoja frontowa.
Anabelki sztywno się trzymają.
Na drugi rok i ja będę je wcześniej podwiazywac.
u mnie dalej bez deszczu..
Pozdrawiam
Choróbsko mnie dopadło a tu trzeba posprzątać gałęzie. Dobrze, że teraz się pogoda na kilka dni popsuła to mi nie szkoda, że na dwór nie mogę wyjść.
Sprawdzając pogodę długoterminową to piękny wrzesień się szykuje