Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Ogrodowy miszmasz... pod kontrolą

Ogrodowy miszmasz... pod kontrolą

Toszka 09:40, 06 paź 2018

Jeszcze o Złocieniu Maruna dodam - odstrasza opuchlaki. To z niego pozyskuje się substancję czynną zawartą w wielu środkach na insekty.
Substancja czynna jest silniejsza niż z wrotyczu.
Lodzia 10:17, 06 paź 2018

Toszka napisał(a)
Jeszcze o Złocieniu Maruna dodam - odstrasza opuchlaki. To z niego pozyskuje się substancję czynną zawartą w wielu środkach na insekty.
Substancja czynna jest silniejsza niż z wrotyczu.

Podpowiedz, w jaki sposób wykorzystujemy go na opuchlaki?
Toszka 10:38, 06 paź 2018

Sama obecność na rabacie wystarczy

Można i gnojówki robić. Jak nie szkoda....
Dorota123 20:34, 06 paź 2018

Dobrze wiedzieć o działaniu maruny.
Hakonki masz cudne, u mnie bardzo słabe, ale przygotuję teraz grunt i przesadzę na wiosnę.
Bogdzia 22:13, 06 paź 2018

Cofnęłam sie sporo stron do tyłu, pięknych zdjec sporo widziałam , zachwyciła mnie hakonka i dalie. Pozdrówka.
jolanka 20:07, 07 paź 2018

Poczytałam o tej marunie. Noooo, dobrze to wygląda
malgol 12:26, 08 paź 2018

m_gocha napisał(a)
Małgoś to już wiesz, że to pożyteczne larwy. Choć z drugiej strony jak wydorośleją to już łobuzy z nich się trochę robią
Przyznam po cichu, że też unicestwiłam jak mi taki tłuścioch wpadł w oko (chociaż wtedy oczy mocno zamykałam) Bleee...
Mówisz, że stale coś źle robisz? A taki piękny ogród masz....

Chyba trochę za późno cięłam w tym roku swoje bukszpany. Te cięte jako ostatnie końcem sierpnia. Młode przyrosty chyba przemarzną w zimie

Jak to Toszka powiedziała, ogród wiele wybacza więc moje błędy jakoś pozostają bez większego eha na razie...
a co do buksó to masz piękne U mnie kiedyś tez tak poźno puściły przyrosty a ponieważ jesień była łagodna to zdążyły zmężnieć i nie zmarzły.Także u Ciebie też jest na to szansa
Ja to mam zagwozdkę bo po letnim przycięciu w ogóle nic nie puściły i martwię się ,że miały za sucho Bo co innego mogło tak zahamować wzrost?
ElzbietaFranka 21:14, 08 paź 2018

Jakie piekne jezyczki, a dlaczego one u mnie nie chca rosnoc. Czym kamisz, ze tak piekne.
U mnie liscie schna mimo podlewania.
m_gocha 23:36, 08 paź 2018

Toszka napisał(a)
Z murka może hakone zwisać. U mnie zwisa i lubię ją za to.

Czy na powyższych zdjęciach na pewno jest AllGold? Mnie to na Macrę wygląda. A ona spora rośnie.
Etykieta była AllGold. Ale te etykiety to czasem nic nie mają wspólnego z tym co w rzeczywistości jest w doniczce. Ostatnio w centrum ogrodniczym oglądałam 4 różne hakonki (jedna paskowana, druga żółta, trzecia zdecydowanie o większych i bardziej spiczastych liściach) a wszystkie z etykietą Greenhills. Mówię o tym pani sprzedającej a pani na to że pewnie jedna miała więcej słońca a druga mniej Dopiero potem gdy zwróciłam pani uwagę na te widoczne gołym okiem różnice i podałam nazwy odmian hakonek to pani szczerze przyznała, że nie wiedziała, że są odmiany tej hakonechloa
Wrzucałam w wątku o rozpoznawaniu traw fotkę tych hakonek
m_gocha 23:38, 08 paź 2018

Lodzia napisał(a)

A bo ja taka niesystematyczna jestem, że pewnie nic pożytecznego by z tego wątku nie było
Oj tam, oj tam
Systematyczność na wątku nie jest najważniejsza
Zakładaj wątek i pokazuj jaki ogród ukrywasz