Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "img"

Ogródek pachnący -> moje miejsce na ziemi w budowie nieustającej ;) 06:19, 25 cze 2024

Do góry
I dojrzewa jarzębina
Blaski i cienie nowego życia 05:47, 25 cze 2024

Do góry
ewsyg napisał(a)
Ula, razem z mężem bardzo dziękujemy za mile spędzony czas w Twoich włościach Kochana, masz bardzo duży ogród i żadne zdjęcie nie oddaje jego powierzchni. Faktycznie musisz mieć nasadzenia z dużych roślin, bo inne by zginęły. Wykonałaś kawał wspaniałej i ciężkiej pracy. Wszystkie rabaty i ich rozmieszczenie robią wrażenie. Masz piękny ogród i sporo ciekawych roślin. Nas zauroczył ten wąski dąb błotny i prosimy o jego nazwę. Chyba sobie takie posadzimy. Poproszę jeszcze o nazwę jabłoni ozdobnej, której zdjęcie u mnie wstawiłaś.
Dziękujemy za miłe przyjęcie, wspaniałe łakocie i miłe towarzystwo. Wspaniale czuliśmy się u Ciebie i u Madzi.Jeszce raz dziękujemy i do następnego spotkania

Było mi bardzo miło Was gościć

Dąb błotny green pillar, o którego pytasz rośnie i zagęszcza się w oczach. Długo stał w miejscu.Rabatę liliowcową robiłam w 2020, więc chyba wtedy go kupiłam jako małą sadzonkę. Do 2022 był mało zauważalny, w tym roku wreszcie wybił się nad rabatę. Pięknie przebarwia się na jesień i wtedy przyciąga uwagę.
2021 jesienią, był jeszcze malutki.

Kolejne zdjęcie 2022, wystaje już ponad liliowce.

Teraz już mi się podoba, ale najpiękniejszy będzie w październiku.

Jabłoń rajska ozdobna ROYALTY jest cudowna, planuję ją ostro ciąć.
Za drzwiami do ogrodu... 02:26, 25 cze 2024

Do góry
ElzbietaFranka napisał(a)

Witam Aniu

O takim pięknym poletku ostróżek marzę. Już w tym roku mam ich więcej. Wysiałam nasiona ostróżek tydzień temu i czekam aż wzejdą. Uwielbiam ostróżki.

Jeżeli chodzi o kocimiętki aby się nie pokładały trzeba je w połowie maja przyciąć o 1/3 wtedy skrócą się tylko główne górne pędy, ale boczne odrosty na łodydze zostają i rozrastają wtedy pęknie kwitną.
Ja tajne nie od kilku lat. Mówiła o tym Mają w ogrodzie.

Hej Elu! Miło, że zaglądasz i się odzywasz. Ja może w urlopie nadrobię trochę odpisywanie, bo zaglądam z telefonu, ale z pisaniem źle

Ostróżeczki same sieją mi się na potęgę, mimo, że sporo siewek rozdaję, likwiduję, to jest ich moc.
Z kocimiętką muszę tak popróbować, ale trzeba dobry czas uchwycić! W tym sezonie szczególnie z niczym nie nadążam i wiele rzeczy mam nie porobionych. Tych zaplanowanych i tych koniecznych bieżących Ale próbuję zaakceptować fakt, że plany swoją drogą, a rzeczywistość swoją...! Ostatnio mamy maraton ogrodowo- spotkaniowy( już trzecia niedziela z rzędu!), więc chwilę pożalimy się sobie ( z wzajemnym zrozumieniem) na na wszelkie ogrodowe plagi i niedociągnięcia czasowe w swoich ogrodach i nie tylko, a potem wrzucamy na luz, stosujemy śmiechoterapię i w pięknych okolicznościach przyrody, przy pysznym jedzonku wspaniale spędzamy czas odstresowując się maksymalnie
Relacje z tych spotkań też postaram się wrzucić jakoś. Szczególnie, że ostatnio poszlałyśmy zakupowo w nałęczowskiej szkółce
Magary Dramaty z Rabaty 00:32, 25 cze 2024

Do góry
Żeby powiało optymizmem - zostawiam różyczkę
Burgundy Iceberg - moja pierwsza, mam do niej wielki sentyment

Przy okazji mi się skojarzyło, że powinna być już krzewem o szerokości prawie metra. Kupiona bowiem w czerwcu 2020 Nie jest. W tym roku ma dwa, może trzy pędy. Cześć pędów zmarzła w zimie, częśc wycięłam ja w ramach wiosennego cięcia róż, a resztę przymrozek wiosenny załatwił. Myślę o tym fakcie w kontekście planowania nasadzeń na rabatach
Ogród Beti 00:08, 25 cze 2024

Do góry
Ogród Beti 00:03, 25 cze 2024

Do góry
Ogród Beti 00:01, 25 cze 2024

Do góry

Przed cieciemp
Ogród Beti 23:59, 24 cze 2024

Do góry

Ogród Beti 23:58, 24 cze 2024

Do góry
A z ćma walczę cały czas i póki co ja gora

Ogród Beti 23:56, 24 cze 2024

Do góry

Najnowsze dzielo
Nasz przydomowy ogródek 23:49, 24 cze 2024

Do góry
Tak jest Jolu - róże mają 5 minut. Nasze róże to głównie "historyczne" stare odmiany ale co tam też są urocze. Pod świerkiem panuje zadowolenie - tak mi się wydaje bo dostały już 2 razy gnojówkę z pokrzyw i nawóz wulkaniczny - bazaltowy ale to wszystko robi robotę. Pilnuję wodą szczególnie Żurawki bo zostały odłączone od macierzy i wsadzone prosto do gruntu. wygląda na to że wszystkie żyją a niektóre już kwitną. Kącik wypoczynkowy nas okres upałów został zabrany z tarasu bo pod perukowcem po południu jest cień i można wypocząć. Tak pod perukowcem rosną Żurawki te najpospolitsze brązowe. Zrobiłem mini rabatkę obok parkingu i jutra pokażę. Pozdrawiam Jolu i trzymaj się zdrowo bo idą upały.

Glina i zielsko 23:33, 24 cze 2024

Do góry
Dobry wieczór Moi Mili.

Dzis korowałam. Zrobiłam chyba połowe. Brakło i Kora dojedzie w tym tygodniu.
Łącznie nasypiemy ok 100 worków.

Klaruje mi sie plan na układ i nasadzenia.
Rabata jest podzielona na mniej więcej połowe.
Jeszcze sie zastanawiam z czego ścieżka itd.

Jedna cześć naprzeciw wiaty
A druga naprzeciw basenowej.

Tu na zdjęciu ta ruda kora to część na 3 buki i na róże z bylinami. Kora na kartonach i grubo jej dałam.

Obwódki zacznę po niedzieli i będzie to sesleria. U mnie to roślina która łączy rabaty.

W oddali gdzie widac plamy ciemnej kory są drzewka. Tu bedzie na gęsto z trawami jeżówkami , werbeną i horkami. I innymi bylinami.

Od jutra powoli zaczynam sadzenie.

Wszystkim Wam dziękuję za dobre słowa. Jesteście moją motywacją i wsparciem

Dziękuję !!!

Ogrodowe marzenie Mrokasi 23:26, 24 cze 2024

Do góry
mrokasia napisał(a)

Zauroczyło mnie to zdjęcie Soczyste i pulchne tak, że do schrupania
Co tam masz takiego jaśniejszego za hakone, która jest na środku???

P.S. A ta bampton to u Was w centrum zimuje???
Ogrodowe wariacje 22:57, 24 cze 2024

Do góry
Róże szaleją
Ogród vs budowa- czyli trudne początki ogrodniczki. 22:42, 24 cze 2024

Do góry
Północna strona domu zyskała opaskę dzięki temu mogę poszerzyć i urozmaicić rabatę z funkiami ,
Ogród vs budowa- czyli trudne początki ogrodniczki. 22:40, 24 cze 2024

Do góry
Bodziszki od Joku rosną w oczach jeszcze raz bardzo dziękuję za nie oraz za ciemierniki i werbene :*
Ogród vs budowa- czyli trudne początki ogrodniczki. 22:39, 24 cze 2024

Do góry
Połączenie róży na tle miskantow gracilimus jest bezbłędne
Ogród vs budowa- czyli trudne początki ogrodniczki. 22:38, 24 cze 2024

Do góry
Kwitnie hortensja i moja dziwna wyblaknieta lawenda.
Ogród vs budowa- czyli trudne początki ogrodniczki. 22:33, 24 cze 2024

Do góry
Kilka różyczek z mojego ogrodu oczywiście bezimienne to prezenty z różnych czasow
Znowu na wsi 22:30, 24 cze 2024

Do góry
Daga, nie znasz mnie .

Bożena, dobrze to ujęłaś . Przy okazji pokaże moje twoje lilie. Piękne są, bardzo mi się podobają. Kolor może niezbyt dokładnie oddaje rzeczywistość, ale bardzo podobny. Pewnie rozpoznasz.

Elu, ja dzisiaj przycinałam moje ostrogowce, już część kwiatów przekwitła, ale pojawią się nowe.
Zawilcowi nie zaglądałam w korzenie, nie wiem czy tam cebula siedzi. Dzięki za namiar na stronę, zaglądnę w wolnej chwili.

Basiu, będę obserwować zawilca, szczególnie jego chęć do rozłażenia się. Zawilec jesienny raczej nie

Bardziej pasuje mi trop wskazany przez Joannę. Witaj Joanna, dawno ciebie nie było. Miło mi że zaglądasz.

Elisko, tyle pochwał? Za dużo na raz , dziękuję. Wybierasz się?
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies