Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Za drzwiami do ogrodu...

Pokaż wątki Pokaż posty

Za drzwiami do ogrodu...

anpi 00:50, 31 lip 2024

Lipiec się kończy, a ja mam więcej zdjęć z cudzych ogrodów niż ze swojego Ale cóż, ostatnio zostawiony sam sobie, pod dorywczą opieką rodzinki, teraz wymaga ogarnięcia.

Makao 11:33, 31 lip 2024

Mam Annę Russian. Też mi tak trochę górą nie dojrzewa. Brak któregoś składnika.
W smaku bardzo dobra.
I Philovitę mam (o ile dobrze odczytałam karteczkę).

Mam też Betuxa. Najlepszy.
U mnie w tym roku prawie wszystkie mają twardą skórkę.

Malachitowa Szkatułka jest bardzo dobra i chyba też ma twardą skórkę.

W tym roku mam same czerwone pomidory i malinowe.
Jednak sprawdzanie które najlepsze jest dość intrygujące. Już wiem że wolę bardziej mięsiste niż wodniste.
tulucy 13:17, 12 sie 2024

Aniu bardzo się cieszę, że mogłam Was poznać pozdrowienia
anpi 21:58, 14 sie 2024

Makao napisał(a)
Mam Annę Russian. Też mi tak trochę górą nie dojrzewa. Brak któregoś składnika.
W smaku bardzo dobra.
I Philovitę mam (o ile dobrze odczytałam karteczkę).

Mam też Betuxa. Najlepszy.
U mnie w tym roku prawie wszystkie mają twardą skórkę.

Malachitowa Szkatułka jest bardzo dobra i chyba też ma twardą skórkę.

W tym roku mam same czerwone pomidory i malinowe.
Jednak sprawdzanie które najlepsze jest dość intrygujące. Już wiem że wolę bardziej mięsiste niż wodniste.

U mnie ten sezon bardzo pomidorowy! Nie dość, że odmian co niemiara, to bardzo obficie plonują. Rwę koszykami Też wolę mięsiste, Malachitowa szkatułka bardzo mi odpowiada

Patrycja_KG_Lu 22:06, 14 sie 2024

Szkoda, że tyle kilometrów nas dzieli, bo bym wpadła na testy smaku zapisuj faworytów i tych do skreślenia.
anpi 22:11, 14 sie 2024

tulucy napisał(a)
Aniu bardzo się cieszę, że mogłam Was poznać pozdrowienia

Łucjo, nam również było bardzo miło! I jeszcze osłodziłaś nam (dosłownie!) wyjazd! Zapraszamy w nasze strony
Makao 23:00, 14 sie 2024

Ja pierdykam ile pomidorów
Rozwaliłaś system
anpi 23:06, 14 sie 2024

Patrycja_KG_Lu napisał(a)
Szkoda, że tyle kilometrów nas dzieli, bo bym wpadła na testy smaku zapisuj faworytów i tych do skreślenia.

Wpadaj! Przecież, nie aż tak daleko! Możesz zrobić rodzinny wypad weekendowy
Na razie nie miałam czasu na notatki, bo jakiś gorący okres u mnie i to nie tylko ze względu na temperaturę! Ale postaram się jakieś ogólne spostrzeżenia zanotować i się podzielić.
Wczoraj w końcu udało mi się trochę poobcinać zbędnych, brzydkich liści pomidorom w tunelu. Niestety ostatnio trochę zaniedbane z braku czasu, wprawdzie podlewane(bo automatycznie) ale nie donawożone i liście jakieś żółte z plamami. Nie wiem ,czy nie mają jakiejś choroby grzybowej?Alternarioza? Owoce są ok! choć kilka wykazuje jakieś nieprawidłowości w nawożeniu. Ale nowe liście mają trochę plam. Podlałam niewykorzystaną gnojówką(zmieszana z żywokostu i skrzypu), ale nie wiem, czy nie powinnam wykonać jakiegoś oprysku. Jeszcze jest dużo niedojrzałych owoców i dalej kwitną, ale słabo zawiązują się następne.
anpi 23:09, 14 sie 2024

Makao napisał(a)
Ja pierdykam ile pomidorów
Rozwaliłaś system

A ile jeszcze na bieżąco zjadamy, to już nie fotografuję przecież
Teraz zajadamy się już też papryką i rzodkiewką,nie wspominając o ziemniakach i fasolce, cukinii i ogórkach( że szklarnie, bo w gruncie słabe)
Kordina 23:27, 14 sie 2024

Świetne!! Ale to ostatnie zdjęcie takie malownicze Aniu jak to możliwe, ze masz takie zdrowe rzodkiewki? U mnie już 2 rok z rzędu są pożerane przez "niewiadomoco", aż się zniechęciłam (podobnie do kapustnych) traktujesz je w jakiś specjalny sposób?
Widzę, że Twój eksperyment z ziemniakami pod 30 cm ściółką zakończył się sukcesem a jak i czy podlewałaś?