Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Nowoczesny, długi, wąski, różowo-biały

Nowoczesny, długi, wąski, różowo-biały

Patrycja_KG_Lu 10:50, 31 lip 2024

MagdaLenka napisał(a)
Patrycja, jeśli chcesz świdośliwy prowadzić na drzewka, to wycinaj odrosty. Jeśli wolisz formę krzaczastą, to zostaw swobodnie.
Moja rozmnażalnia hortek też nie powiodła się.
Będę teraz próbować z lawendą, bo ona podobno bardzo łatwo się przyjmuje.

Czy lamarcka jest na jakiejś podkładce? Bo te odrosty mają większe, jaśniejsze liście. Mus wyciąć w takim razie.
Patrycja_KG_Lu 10:53, 31 lip 2024

Magara napisał(a)

Patrycja, nie chcę się wymądrzać, ale czy obserwujesz poczynania Puszysława? (Mam nadzieję, że dobrze imię zapamiętałam )
Psa chyba nie masz o ile dobrze kojarzę.
U mnie koty znaczą teren. W terenie dużo roślin, więc znaczą rośliny. Niestety masa roślin tego nie wytrzymuje

Ogórkami się nie przejmuj - w tym sezonie wszyscy mają ten sam problem, za duża wilgotność, za duże różnice temperatur. Moje ogórki nie żyją. Nie tylko moje, tyle pocieszenia. Przez aurę w naszym regionie ogórków nie ma Na targu 14 zeta za kg...

W teorii Puszysław wykastrowany zanim pojawia się u kota nawyk znaczenia terenu - miał 6 lub 7 miesięcy jak go wykonano. Nie wykluczam jednak kotów z okolicy. Dziś jakiś czarny wylegiwał się w jednej kocimiętce. Co ciekawe kiedyś widziałam przez okno jak kocica wykastrowana przez okoliczną fundację obsikała na stojąco moją tuję Hoseri.

Z tymi ogórkami to mi bardziej męża szkoda, bo tyle podlewał w upały je, a rozczarowany jest efektami.
Patrycja_KG_Lu 10:56, 31 lip 2024

Słonecznikowo w pełni.

Patrycja_KG_Lu 10:58, 31 lip 2024

Makao 11:46, 31 lip 2024

Teraz pomidory na topie i wymiana odmianowe
Super bo można coś wyłapać dla siebie
Gruszka_na_w... 13:05, 31 lip 2024

Patrycja_KG_Lu napisał(a)

Czy lamarcka jest na jakiejś podkładce? Bo te odrosty mają większe, jaśniejsze liście. Mus wyciąć w takim razie.

Świdośliwa Lamarcka ma tendencję do wypuszczania kolejnych gałęzi u podstawy bryły korzeniowej. Jako że najbardziej cenimy ją sobie jako drzewko wielopienne, a nie zagęszczony krzaczor, to trzeba pilnować systematycznego usuwania nadmiarowych odrostów u podstawy i sukcesywnego podkrzesywania, aby dolne partie gałęzi tworzyły wrażenie wielopniowości. Zwykle zostawia się 3-4-5 gałęzi.
Hania-To tu- to tam-łopatkę mam! "Przyjemność ma się do szczęścia mniej więcej tak, jak drzewo do ogrodu; nie ma ogrodu bez drzew, ale drzewa, nawet w wielkiej ilości, nie stanowią jeszcze ogrodu." ~ Władysław Tatarkiewicz
sylwia_slomc... 14:12, 31 lip 2024

Mam 4 świdośliwy lamarckie z jednego źródła kupione w tym samym momencie. U podnóża jednej z nich pojawiły się gałązki o większych liściach, jaśniejszych. Też tak macie? Usuwać je?

To podkładka odbija, wytnij bo osłabiają i to mocno odmianę zwłaszcza, że tyle tego puściły, niestety pewnie stale będą wypuszczać, trzeba usunąć.
Piękne zbiory pomidorowe.
olciamanolcia 19:25, 31 lip 2024

Chętnie przygarnę jak masz nadmiarowe (pewnie wiosną lub jesienią, tak?)

Na jesieni-wiosną nie ruszam traw no chyba ze na koniec zimy bo i tak mi się zdarzało
Wiolka5_7 19:43, 31 lip 2024

olciamanolcia napisał(a)

Na jesieni-wiosną nie ruszam traw no chyba ze na koniec zimy bo i tak mi się zdarzało

No patrz a myślałam , że jesienią dzieliłaś nieraz
olciamanolcia 19:50, 31 lip 2024

Wiolka5_7 napisał(a)

No patrz a myślałam , że jesienią dzieliłaś nieraz

No tak - praktycznie zawsze jesienią robię nowe rabaty
Teraz grabowa idzie pod łopatę -koniec października początek listopada