W teorii Puszysław wykastrowany zanim pojawia się u kota nawyk znaczenia terenu - miał 6 lub 7 miesięcy jak go wykonano. Nie wykluczam jednak kotów z okolicy. Dziś jakiś czarny wylegiwał się w jednej kocimiętce. Co ciekawe kiedyś widziałam przez okno jak kocica wykastrowana przez okoliczną fundację obsikała na stojąco moją tuję Hoseri.
Z tymi ogórkami to mi bardziej męża szkoda, bo tyle podlewał w upały je, a rozczarowany jest efektami.
Świdośliwa Lamarcka ma tendencję do wypuszczania kolejnych gałęzi u podstawy bryły korzeniowej. Jako że najbardziej cenimy ją sobie jako drzewko wielopienne, a nie zagęszczony krzaczor, to trzeba pilnować systematycznego usuwania nadmiarowych odrostów u podstawy i sukcesywnego podkrzesywania, aby dolne partie gałęzi tworzyły wrażenie wielopniowości. Zwykle zostawia się 3-4-5 gałęzi.
To podkładka odbija, wytnij bo osłabiają i to mocno odmianę zwłaszcza, że tyle tego puściły, niestety pewnie stale będą wypuszczać, trzeba usunąć.
Piękne zbiory pomidorowe.