Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Anna i Ogród 2

Anna i Ogród 2

Makao 09:07, 31 lip 2024

Magara napisał(a)
Czytam co Dziewczyny napisały.
Ja myślałam o szklarni "szklanej", takie marzenie, ale koszt mnie przerósł. I ryzyko.
U nas mocno wieje, non stop jakieś gałęzie łamie. Do tego kamienie spod kosiarki. Odpuściłam temat.
Trochę czytałam o poliwęglanie litym, ale się w temat nie wgłębiłam, również z uwagi na cenę.

Poliwęglan komorowy wydaje mi się być ok. Nie dajmy się zwariować

Chociaż jak się policzy koszt foliaka z wymianą folii co 3 lata, czy koszt postawienia jakiejkolwiek szklarni - to i tak mamy najdroższe pomidory świata Ale przynajmniej zdrowe

P.S. Ania, masz Philovity w foliaku swoim? Jak rosną???

To prawda. Foliak wychodzi duuuużo taniej ale podwiewa go z każdej strony. Niby pomidory są pod osłoną ale jakby pod chmurką. Czasem mam wrażenie że odleci za chwilę. Dobrze że stelarz przymocowany jest do ziemi
pestka56 09:54, 31 lip 2024

Makao napisał(a)
Stronka bardzo ciekawa. Nie zauważyłam tam rozmiaru dla mnie ale przejrzę jeszcze raz. Byłoby super.

Można dobrać odpowiednią szerokość, a na długości powielić moduły z planu.
Są też magazyny amerykańskie i angielskie (także zamieszczane w internecie), gdzie są różne plany. Był taki polski „Majster” kiedyś
pestka56 10:00, 31 lip 2024

Makao napisał(a)

Super że tak dobrze trzyma ciepło.
Latem koszmar ale zawsze można okna pootwierać i wchodzić wieczorem.
Ucieszyła mnie Twoja wiadomość. W foliaku to jednak jakby pod chmurką rosły bo podwiewa z każdej strony.

Ile lat już Wam ten 4mm poliwęglan wytrzymuje?

Z tego kanalikowego poliwęglanu budują w Szwecji osłony tarasów właśnie dlatego, że on ładnie utrzymuje ciepło.
Ja nawet myślałam, że gdybyśmy zbudowali jednak szklarenkę, to zrobiłabym wewnątrz, jako dodatkowe,ramy wyjmowalne właśnie z tym kanalikowym poliwęglanem. Wtedy szklarenka mogłaby wcześniej wiosną funkcjonować i może nawet zimą z lekkim podgrzewaniem.
Makao 10:46, 31 lip 2024

pestka56 napisał(a)

Z tego kanalikowego poliwęglanu budują w Szwecji osłony tarasów właśnie dlatego, że on ładnie utrzymuje ciepło.
Ja nawet myślałam, że gdybyśmy zbudowali jednak szklarenkę, to zrobiłabym wewnątrz, jako dodatkowe,ramy wyjmowalne właśnie z tym kanalikowym poliwęglanem. Wtedy szklarenka mogłaby wcześniej wiosną funkcjonować i może nawet zimą z lekkim podgrzewaniem.

Hmm, to całkiem dobry pomysł.
Coraz bardziej jestem przekonana do tych poliwęglanów
Makao 11:09, 31 lip 2024

Magara napisał(a)

P.S. Ania, masz Philovity w foliaku swoim? Jak rosną???

MagdaLenka napisał(a)
Aniu, też miałam spytać o Philovitę. Możesz zrobić fotki? Moje krzaczki nie są tak dorodne, jak u Muszelki. Chyba muszę je mocniej odżywić.

Dziewczyny Philovitę mam pod chmurką.
Nie zakupiłam żadnych podpór więc się teraz motam.
Mają od 155 cm do 170 cm.
Nie usuwam wilków więc każdego podwiązuję jako oddzielną gałąź lub przywiązuję do pędu głównego.
Mąż zrobił mi tymczasowy stelaż ale na przyszły rok planuje coś na styl pod winorośle.

Podlewam drożdżami i gnojówkami ale za rzadko. Teraz podsypałam nawozem mineralnym.

No jest z nią trochę zabawy ale plenność jest bardzo duża.
Juzia 11:40, 31 lip 2024

A zdjęcia ogrodu to gdzie???
Makao 11:43, 31 lip 2024

Ni ma
Juzia 11:44, 31 lip 2024

Makao napisał(a)
Ni ma

A u mnie krzyczy, że mało....
Makao 12:05, 31 lip 2024

Dobra to ja też coś powiem o swoich tegorocznych pomidorach
Jak już pokazywałam wcześniej mam tylko czerwone i malinowe. Na wielokolorowe mój mąż ma focha i pomimo iż mówię że dobry to on nie tnie bo kolor nie ten .

Katja jest wodnista

Early Wonder bardzie mięsista i lepiej mi smakuje

Anna Russian jest ciężka i gałązki się łamały. W smaku dobra.

Nie jest jednak tak wielka jak u Anpi
Makao 12:09, 31 lip 2024

Jest jeszcze Malinowy Kujawski

I ten który najbardziej mnie ciekawił bo dopiero dojrzewa. Czerwony ale bardzo ładny kształt i kolor. Taki jak te kupne. W smaku też fajny.