Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy ".img"

Ogród z łezką II 08:34, 11 lis 2018

Do góry
Byliny ścięte. Dalie też już wykopane. Właściwie mogę powiedzieć, że sezon ogrodowy u mnie się zakończył. Zostały liście do grabienia na bieżąco i kopcowanie róż, ale to nie moja robota.
Dalie zostaną tylko 3, a i te są podzielone, czekają na odbiór do innego ogrodu.
Zostają pierwsze 3, czwarta wyjeżdża

Ogród z łezką II 08:28, 11 lis 2018

Do góry
Perwszy raz i pewnie ostatni zakwitły u mnie Mornig Lighty...dawno mnie tak nic nie zaskoczyło Dopiero przy wiązaniu traw to zauważyłam, w zeszłym tygodniu.
Obfociłam z każdej strony

Połowa działki - czyli mam powoli dość 08:28, 11 lis 2018

Do góry

Dobrego spędzenia Święta Niepodległości abyśmy mogli cieszyć się Krajem i żeby była zgoda i uśmiech
Ogród z łezką II 08:26, 11 lis 2018

Do góry
Wczoraj też ostatecznie pożegnałam się z bluszczem na nogach słupa, rósł jak wściekły, dwa razy w roku trzeba było go ścinać. Wyleciały też stamtąd dwie Louise Odier i turzyca palmowa. Będzie tam rosła jakaś choinka, świerk srebrny albo Hoopsii. Zależy co kupimy na święta
Przesunę też wiosną dwa miskanty Malepartusy, rozrosły się, włażą mi na róże (James Galway i Wiliam Morris).
Jeszcze wywaliłam Johna Betjeman`a ze szpaleru. Jubilee Celebration jest na zdechnięciu, zobaczę czy ruszy wiosną. Dorobiłam się trzech nowych róż :
- Großherzogin Luise® (Wielka Księżna Luisa)
- Gräfin Diana®
- Souvenir de Baden-Baden®
te do szpaleru (miałam miejsce po Alchymiście i Johnie)
i na cycusia piękną czerwoną Castle Poulsena. Jej zdjęcie z wczoraj, przed ścięciem

Połowa działki - czyli mam powoli dość 08:23, 11 lis 2018

Do góry
A dam Wam słoneczko w ten uroczysty dzień
Ogród z łezką II 08:14, 11 lis 2018

Do góry
Tak je wspominam, bo już ścięte i obrane z liści, od wczoraj

Ogród z łezką II 08:12, 11 lis 2018

Do góry
Dziękuję, że o mnie nie zapomniałyście

Nadejszła wielkopomna chwila...wracam, zatęskniłam, Ciocia Gosia mnie nagabuje...

Dużo się u mnie działo ogrodowo, trochę zmian. Z najważniejszych : NIE MAM ALCHYMISTA!!! Mój chłop wykorzystał moje wkurzenie na jego chore listki, kolejne ujarzmianie rozwihrzeńca z drabiny...i wyraziłam zgodę na usunięcie...nie mam pytań...pusto trochę, ale jak czysto teraz
Taki był nieporządny...

I inne róże z ostatniego dnia sierpnia

Ogród złudzeń i niespodzianek cz.II 08:05, 11 lis 2018

Do góry
sylwia_slomczewska napisał(a)
A mnie zastanowiło co innego, Twoja pięknotka już bez liści Kasiu? Moja cała w różowych listeczkach, bo na różowo się przebarwiła. I chciałam jeszcze spytać czy Ty masz w ogrodzie więcej niż jedna pięknotkę? Bo moja bez owocków, a Waldek pisze, że dwie muszą być dla koralików. Jak to jest u Ciebie bo nie pamiętam.

Moze masz inna odmianę , ja mam Profussion . Jest jedna choć nie wiem czy nie była w krzaczku sadzona. Co roku mam tak (22,10.)
Ogród złudzeń i niespodzianek cz.II 08:02, 11 lis 2018

Do góry
anka_ napisał(a)
Kasiu jak u ciebie sprawuje się azalia Arabesk? I jaka to odmiana kiścienia?

Wspaniały ogród Kasiu. Cudny, tajemniczy, nietuzinkowy. Podziwiam za wizję i realizację.

Arabesk? To jedne z pierwszych które miałam w lasku. Ja nie mam z nimi żadnego problemu, wszystkie azalki rosna u mnie elegancko i żadna mi nie przemarzła - ale są w lesie to fakt

A kiścień to chyba Reinbow, taki był tej zimy

Dziękuje za uznanie, wizje u mnie rodzą się na pniu
Kiedyś będzie tu ogród 06:05, 11 lis 2018

Do góry
anka_ napisał(a)

Super fotka, jak żywa. Bardzo pasuje pod Twój awatar
Mała działka - wielkie nadzieje 02:48, 11 lis 2018

Do góry
Ewo.
Tak.
To sugeruję.
O ile łatwiej nam podlewać nawet codziennie rośliny przechowywane w doniczkach latem i jesienią o tyle zimową porą przez ok 120 dni ciężko nam będzie utrzymywać w nich wilgoć. Ostatnie zimy w Polsce są bardzo suche i niemal bezśnieżne. Często też zdarzało się zwłaszcza na przedwiośniu, że nadchodziła 2-3 tygodniowa fala silnych mrozów z temperaturami poniżej -20*C. Po co narażać bryłę korzeniową na przemarznięcie lub uschnięcie w donicy skoro możemy przechować ją w masie ziemi kompostowej. Pokażę na przykładzie co przechowujemy zimą w doniczce i niech każdy czytający ten post odpowie sobie sam na pytanie, czy nie lepiej przezimować rośliny bez doniczek w pulchnym kompoście pokrytym kopcem np. liści lub słomy.

Tak wygląda bryła korzeniowa rośliny wyjętej z donicy.
Ziemi, jak na lekarstwo.
Rododendronowy ogród II. 00:58, 11 lis 2018

Do góry
Bogdzia napisał(a)
Jak wiewióra tak się podoba to jeszcze dwa zdjęcia , moim zdaniem najfajniejsze.

Miłego dnia wszystkim.

Jej Bogdzia! Jakie cudne zdjęcia!

Kocham wiewióry. Nasze są takie lekko oswojone można powiedzieć - nie uciekają za daleko, choć też same nie podejdą. Niczym ich zwabiać nie muszę, bo wiem że i tak przyjdą, wszak u nas mają wszystko. No ale takich ładnych zdjęć to nie mam, brak mi twojej cierpliwości
Ogród w Klein Kottorz 00:07, 11 lis 2018

Do góry
Listopad na trójkąciku frontowym

Tu narazie jest ściernisko... 00:07, 11 lis 2018

Do góry
Anemony dają radę. Będę musiała powiększyć kolekcję bo naprawdę warto.
Tu narazie jest ściernisko... 00:04, 11 lis 2018

Do góry
Niektore bukszpany dopiero teraz mają przyrosty. Jak przyjdą mrozy to na bank przemarzną.
Ogród w Klein Kottorz 00:01, 11 lis 2018

Do góry
Sabina, witam Cię w moich progach i cieszę się, że znalazłaś u mnie coś interesującego.

Jeśli chodzi o miskanty to na zdjęciu nr 3 jest Malepartus. Na zdjęciu nr 1 są miskanty kupione przeze mnie w dużej ilości jako Gracilimus, ale to na pewno nie one. Zdjęcie nr 2 - nn.

W mojej kolekcji najbardziej podoba mi się ten największy na zdjęciu poniżej. Kupiłam go jako nn, ale myślę, że to jest Memory.

...uDany ogród 00:01, 11 lis 2018

Do góry
Żebyś wiedziała jak się nagimnastykowałam z ustawianiem ostrości. To moje g...ko Olympus nie chwyta ostro takich małych elementów i grymasi jak przysunąć się za blisko. Po prostu karuzela z przeszkodami

U nas dziś cały dzień mglisty znowu, ale wieczorem powiał leciutki wiaterek, więc może jutro będzie słońce. Na szczęście są twoje zdjęcia, bo inaczej smutno by było.

Mgło to dziwne zjawisko jeśli chodzi o przenikanie światła. Niektóre kolory aż szczypią w oczy np. taka sobie Spartyna grzebieniasta

Tu narazie jest ściernisko... 00:01, 11 lis 2018

Do góry
Na skarpie wykiełkowały czosnki. Nie wiem czy mróz im nie zaszkodzi. Upały skasowały mi dzielżany ale odbiły od korzeni.
Tu narazie jest ściernisko... 23:57, 10 lis 2018

Do góry
Trzmielina straciła już liście ale teraz widać jaką ma fajną korę. Hortensja dębolistna mimo ze rośnie w połcieniu pięknie się przebarwia.

Berberys też się pięknie przebarwił i ładnie wygląda w duecie z bukszpanem.
Tu narazie jest ściernisko... 23:45, 10 lis 2018

Do góry
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies