Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "Gardenarium"

Podwiązywanie wysokich hortensji 12:02, 19 lis 2015

Do góry
Gardenarium napisał(a)
Wytnij ze środka te słabe pędy, one tylko niepotrzebnie osłabią krzew, a kwiaty z nich będą żadne

Danusia słuszna koncepcja aczkolwiek nie do końca
może się okazać(ale nie musi) że stare po wycięciu zwłaszcza bardzo nisko mogą mieć problem z wypuszczeniem kwitnących pędów lub będą kwitły dopiero pod koniec lata , kilka pozostawionych (młodszych słabszych czy jak je tam zwał) średnio przyciętych i prowadzonych na jeden kwiatostan da nam pewne i szybsze kwitnienie
a po kwitnieniu do wycinki

stara prawda gdzie dwóch (dwoje) tam trzy opinie chociaż w tym przypadku prawie identyczne
Okrywanie-zabezpieczanie roślin na zimę 09:20, 19 lis 2015

Do góry
Gardenarium napisał(a)
Podaję jeszcze taki schemacik wymyślony w tej chwili, sposób dla wyższych roślin, albo traw. Jak widać można nie ubrudzić żwirku, trzeba tylko pokombinować

1 - agrowłóknina
2 - kopczyk z kory na wywiniętej włókninie
3 - wywinięty brzeg z odpowiednim zapasem na żwirku
4 - poziom żwirku czystego

Wiosną zbierasz korę do wiadra, odwijasz włókninę, przerusztujesz żwirek pazurkami i po kłopocie.

Bardzo obrazkowo Pozdrawiam
W Gąszczu u Tess 08:18, 19 lis 2015

Do góry
Toszka napisał(a)
Pomysł Danusi z lizakami jest cudny. Tylko... czy dla ginkgo nie za mało słońca....

Cieszę się, ze zobaczyłaś plusy w zielonej hochli

Nie za mało, u mnie rosną prawie w całkowitym cieniu
Kamienny ogród patykiem malowany 08:14, 19 lis 2015

Do góry
To nie wiewiór załatwił twojego tulipanowca, a rzadkie szkodniki

https://www.ogrodowisko.pl/watek/882-tulipanowiec-liriodendron?page=7
Podwiązywanie wysokich hortensji 07:56, 19 lis 2015

Do góry
Może nie tyle młode, co takie "słabowite" i cieniutkie się zdarzają Napisałam "słabe" co nie oznacza "młode"
Miłkowo - moje miejsce na Ziemi. cz.II 07:54, 19 lis 2015

Do góry
Jak tam rewolucja, chyba rzuciliście się na robotę Kiedy pokażesz efekty?
Kamienny ogród patykiem malowany 07:53, 19 lis 2015

Do góry
https://www.ogrodowisko.pl/watek/882-tulipanowiec-liriodendron
Podwiązywanie wysokich hortensji 07:43, 19 lis 2015

Do góry
Wytnij ze środka te słabe pędy, one tylko niepotrzebnie osłabią krzew, a kwiaty z nich będą żadne
Podwiązywanie wysokich hortensji 07:17, 19 lis 2015

Do góry
Gardenarium napisał(a)

(...)
Chodzi o to, że one nisko wypuszczają masę pędów i powstaje po prostu "kula". Trwa to dwa miesiące a nie kilka sezonów

to jest argumentacja zrozumiała dla przeciętnego amatora.
Dziękuję bardzo Danusiu

ZbigniewG napisał(a)
Filomena Szefowa wyłożyła kawę na ławę a teraz zerknij na pismo obrazkowe czerwone kropki na najgrubszych pędach do wycięcia przy samej ziemi, zielone na cienkich do wyprostowania i lekkiego skrócenia

te cienkie traktuję jako pędy awaryjne dla młodej ogrodniczki bo u siebie zrobiłbym tak jak pisze Danusia

na oko i z foto widać że 6 do wycięcia i 6 do skrócenia a piszesz że musiałabyś wszystkie

(kolorowe kropki to nie miejsca cięcia tylko zaznaczone pędy)

Dziękuję Zbyszku za tak duże zaangażowanie, jestem Ci wdzięczna za nie.

Myślę, że te cenne uwagi przydadzą się nie tylko mojej skromnej osobie, ale również całej rzeszy innych, którzy teraz namiętnie sadzą hortensje mając później w/w dylematy .
Pozdrawiam serdecznie
Wykonanie źródełka z kamienia 18:28, 18 lis 2015

Do góry
Obejrzyj ten program, powinna być szklana kula

http://majawogrodzie.tvn.pl/201,Zimozielony-uporzadkowany-ogrod-z-lustrem-odc-487,odcinek.html

Pojedyncze pytania na temat projektowania rabat 18:08, 18 lis 2015

Do góry
Gardenarium napisał(a)

Jest sporo sposobów, mozna zastosować te same tricki jak w układach z astrami. Popatrz na zdjęcia w galerii ale na pewno zastosuj trawy, dużo traw, ukryją brzydkie "doły" w chryzantemach. To sadzenie rządkami tutaj akurat nie jest najlepszym wyborem No i turzyce są za niskie. Może inne np. miskanty Morning Light?

https://www.ogrodowisko.pl/artykuly/316-astry-jesienne

Tak właśnie myslalam i juz dawno przeczytałam artykuł o astrach .Dziękuję bardzo za podpowiedź.
Bonsai i niwaki 16:29, 18 lis 2015

Do góry
To dość drogie formy drzew i krzewów gdy się je kupuje, dlatego pewniejsze będzie zakup i posadzenie wiosną.

Pojedyncze pytania na temat projektowania rabat 16:15, 18 lis 2015

Do góry
Aga napisał(a)
Witam mam problem z chryzantemami w ogrodzie są wysokie a od dołu brzydkie czym je zasłonić trawami rozplenicą lub ostnicą czy czyms zimozielonym?

Jest sporo sposobów, mozna zastosować te same tricki jak w układach z astrami. Popatrz na zdjęcia w galerii ale na pewno zastosuj trawy, dużo traw, ukryją brzydkie "doły" w chryzantemach. To sadzenie rządkami tutaj akurat nie jest najlepszym wyborem No i turzyce są za niskie. Może inne np. miskanty Morning Light?

https://www.ogrodowisko.pl/artykuly/316-astry-jesienne
Pojedyncze pytania na temat projektowania rabat 16:10, 18 lis 2015

Do góry
BasiaB napisał(a)
No to mnie Pani nieźle zasmuciła. Chciałam mieć dom tonący w zieleni,
stąd tyle rabat. W tej dużej rabacie planowałam nasadzenia z 5-6 iglaków z sosną bośniacką compact gem w roli głównej podsadzone zurawkami lub wrzosami. Co wobec tego posadzić pod oknami aby nie robić chaosu?

Basiu, dom tonący w zieleni potrzebuje na pewno dużych drzew, trzeba go wtopić w korony drzew. Nie bój się sadzić, te rabaty małe przy domu nie mają aż tak do tego celu znaczenia, bo na nich dużych drzew nie posadzisz. A więc kup jakieś ulubione drzewa i obsadzaj boki ogrodu.

Sadzenie iglaczków a szczególnie jednej sosny nie da oczekiwanego efektu.
Gdybym miała robić ten ogród, przerobiłabym kostkę trochę inaczej.
Pojedyncze pytania na temat projektowania rabat 16:08, 18 lis 2015

Do góry
MisiaBela napisał(a)
Pani Danusiu, od dłuższego czasu przyglądam się, jak pani pomaga innym, żeby mieli piękne ogrody i bardzo podobają mi sie pani pomysły i realizacje. Tym razem ja bardzo poproszę o pomoc w uporządkowaniu rabaty przed domem. Jest to rabata cienista - słońce tutaj jest tylko wczesnym rankiem (wystawa północno-wschodnia).
Bukszpany w doniczkach są tylko chwilowo tutaj postawione. Za hortensjami po lewej stronie jest laurowiśnia Etna, ten krzak po prawej to hortensja Great Star. Po prawej stronie mahonie, pierisy i jodła Piccolo.
Chciałabym tutaj dosadzić dwa rododendrony (po środku), ale boję się, że zrobi się jeszcze większy bałagan. Szczególnie po tej prawej stronie coś mi tu nie gra.
Patrząc na inne realizacje, pomyślałam, żeby może też wsadzić tutaj jakieś nieduże drzewo, które może zasłonić częściowo to wąskie okno.
Bardzo proszę o pomoc, co tutaj mogę wsadzić czy wysadzić, żeby to nabrało uporządkowanego wyglądu?

Tutaj potrzebujesz dużo mniej gatunków niż wymieniłaś. Moje kolory przejaskrawione, ale mniej więcej tak:

- drzewo kolumnowe na tle szerszej ściany. Następnie dwa jednakowe drzewka ale o pieńkach różnej wysokości.
Z okien wywal skrzynki, a zamiast poczochrańca postaw solidną donicę na podeście.

Ogród nie tylko bukszpanowy - część III 09:16, 18 lis 2015

Do góry
Urszulla napisał(a)
Zaglądam bo lubię patrzyć na efekty Twoich przemian ogrodowych i podczytywać ciekawe poradywianki i dekoracje to przecież ważny temat przed świętami na O.

Obkupiona jestem, mam trzy wielkie pudła z lat ubiegłych i ciągle jestem niezdecydowana na to, z czego podkład, czy jak od lat żywy, czy taki, że wianek da się przechować na następne lata albo na pamiątkę

W zanadrzu mam całkiem nowy, gotowy wianek (może być sam albo z dodatkami) - jest dość awangardowy...hmmm chyba w kuchni zawiśnie
Ogród nie tylko bukszpanowy - część III 09:10, 18 lis 2015

Do góry
Nie sadziłam takiej. Jej wygląd zimą zależy od tego, jaki pokrój drzewka zakupisz.

Ta forma mi się podoba
Podwiązywanie wysokich hortensji 08:59, 18 lis 2015

Do góry
Jeszcze jedna fotka dla zobrazowania przeciwieństwa hortensji podwiązywanej wysoko:

Hortensje cięte nisko przy ziemi, pędów jest sporo, są sztywne i krótkie.

Podwiązywanie wysokich hortensji 08:57, 18 lis 2015

Do góry
Na kalinie na lewo obok (zielona kula) widać efekt. tak samo wyglądały te hortensje przed kwitnieniem

Podwiązywanie wysokich hortensji 08:56, 18 lis 2015

Do góry
Nie masz racji, albo źle odczytujesz moją poradę

tak wyglądają hortensje w pierwszym roku po przycięciu w dobrej glebie i z wodą w korzeniach (nie mam na myśli suchego stanowiska, gdzie nie będą miały siły odbić).

Chodzi o to, że one nisko wypuszczają masę pędów i powstaje po prostu "kula". Trwa to dwa miesiące a nie kilka sezonów

Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies