Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Projektowanie ogrodów » Pojedyncze pytania na temat projektowania rabat

Pojedyncze pytania na temat projektowania rabat

atena13 20:18, 18 lis 2015

Witam serdeczniechciałabym na wiosnę zmienić wygląd tego kawałka mojego ogrodu ale kompletnie nie wiem jakby to wyglądało najlepiej.
Proszę o rady
1.Czy do istniejących już krzewów dosadzić więcej roślin i stworzyć rabatę

2.Czy przesadzić rododendrona i magnolię na bok wzdłuż tuji i tam stworzyć rabatkę ale co wtedy z tymi pozostałymi krzewami?
3.Koło altany też są 2 krzewy i co z nimi wtedy?

I jeszcze ta nieszczęsna wierzba na środku ale to wszystko z czasów gdy jeszcze nie miałam pojęcia o O.

zdjęcie z góry
frezja 20:26, 18 lis 2015

Znam kilka ogrodów z takimi nasadzeniami czyli na środku i wszędzie...kiedyś tak ludzie sadzili;taka moda..czeka Cię dużo pracy z przesadzaniem.Mam sąsiadów niedaleko,którzy "obręcze" dla iglaków mają z opon corocznie malowanych na biało)

Roślinki pogrupujesz ...jest z czego wybierać.Altankę wtopisz w zieleń i będzie przyjemnie.Powodzenia
Toszka 14:29, 19 lis 2015

Tuje bez problemu przesadzisz. Rododendronowi wyjdzie to na zdrowie - świeże, doskonałe, kwaśne, próchniczne podłoże nada mu drugiego życia. Z jałowcami będzie problem, bo źle znoszą przesadzanie.
Pogrupować rośliny, stworzyć rabatki, uzupełnić bylinami, trawami - ogród przejdzie totalny lifting
Na wiosnę masz co robić
atena13 16:23, 19 lis 2015

Tak,wiem czeka mnie sporo pracydziś całkiem inaczej bym sadziłaa gdyby tak zacząć rabatę od tych dwóch krzewów pod altanką i poprowadzić ją po łuku wzdłuż tych wysokich tui?dać tam rododendrony(mam 3,azalie japońskie,24 wrzosy ,dalej gdzieśmagnolię?a zostawić te jałowce cięte na bonsai tam gdzie są?co Wy na to?tam pod altanką posadziłam już 3 hortensje ogrodowe z innego miejsca,bo jest tam trochę cienia.
Gardenarium 19:32, 19 lis 2015

Ponieważ ogród jest dziwnie podzielony poprzeczną ścieżką, możesz go zrobić jako gemoetryczny, niesymetryczny. To co przekreślone na czerwono wywalić. to co na zielono - przesadzić na rabaty. Wydzieliłam je kolorem jasnozielonym, albo druga wersja - przerywanym.

Trawnik to trawnik, a rabaty to rabaty. Nie sadź w trawniku i nie rozrzucaj pojedynczych roślin na trawniku. Sadź je na wydzielonych rabatach.

Instagram Ogrodowiska
atena13 21:07, 19 lis 2015

Dzięki Danusiu,że się odezwałaśBardziej skłaniam się do tych rabat przerywaną linią...Przecież zawsze mogę zlikwidować tą ścieżkę(ale musiałabym trochę popracować nad eM aby Go przekonać. Odkąd czytam O. nie sadzę już roślin w trawniku ale to są jeszcze pierwsze nasadzenia po budowie,gdybym to wszystko wiedziała wcześniej na pewno mój ogród inaczej by teraz wyglądała tak muszę się teraz męczyć aby coś sensownego z tego wyszło
Gardenarium 09:42, 20 lis 2015

O sensowne wyjście nietrudno, trzeba tylko wydać "rozkaz" albo samemu zrobić
Ta rabata pod płotem wygląda na bardzo wypielęgnowaną
Może tylko usuń wszystko (lub prawie wszystko) z trawnika i nieco poszerz rabaty?
Wg mnie są za wąskie, nieproporcjonalne.

Instagram Ogrodowiska
atena13 21:34, 20 lis 2015

Co masz na myśli Danusiu "prawie wszystko"?
Może jakiś pomysł masz? bardzo mi się spodobało to 'prawie'bo usunięcie wszystkiego trochę mnie przerażało
Dzisiaj poleciałam po pracy zobaczyć mniej więcej jakby wyglądała ta rabata,no i widzę że jak zrobię tą boczną, to tą z przodu płotu oczywiście muszę poszerzyćTej nieszczęsnej ścieżki to napewno się pozbędę,bo źle się po niej chodzi,a jak idę z kawą do altanki to połowę wyleję zanim dojdę
Gardenarium 09:33, 21 lis 2015

Prawie, to znaczy "prawie"

Ogród tak wypełniony jak masz zapewne nie zachwyca, nie ma szans zachwycać bo są jedynie iglaki i żadnego wypełnienia z innych atrakcyjniejszych roślin.

Przesadzenie iglaka w pobliże altany za dużo nie da, tutaj potrzeba większych zmian, posadzenia ładnego drzewa na wysokim pniu, aby nieco zrównoważyło tę niezbyt kolorystycznie ciekawą altanę
Dla mnie ona jest "buraczkowata" trochę " bije po oczach".
Może drzewo ją "uspokoi"? i to cod drzewem posadzisz.

Kula na pniu po prawej może zostać wchłonięta przez małą rabatkę. Taki ogród można ciekawie zaprojektować, tylko potrzeba akceptacji do zmian, to co "stare" trzeba podliftingować bo to nie ogród tylko kolekcja iglaków i wierzby na trawniku.

Instagram Ogrodowiska
Gardenarium 09:37, 21 lis 2015

Może to drzewo z tyłu altany powinno być? Tego nie wiem, bo przecież nie podchodzę do tego jak do projektu ponieważ nie ma rzutu działki, radzę jedynie co widzę na gorąco.

Instagram Ogrodowiska
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies