Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "gardenarium"

Ogródki ziołowe - zioła 08:51, 18 lis 2015

Do góry
Nie będzie dawała satysfakcji bo zioła będą brązowiały, gniły z powodu braku światła. Możesz mieć marketową bazylię, oregano, melisę (krótko, dwa tygodnie)- ja mam liście laurowe w ciemnej kuchni (dają radę), ale to wszystko tylko namiastka ogródka ziołowego. On powinien mieć słońce i pachnieć olejkami eterycznymi jakie są na maksa na słońcu.

To jakbyś chciała uprawiać palmy pod kołem podbiegunowym.

Ogródki ziołowe - zioła 08:43, 18 lis 2015

Do góry
Gardenarium napisał(a)
Zioła potrzebują dużo światła słonecznego, na parapecie wewnatrz domu mogą rosnąć krótko, potem będą marnieć aż padną. Dla ziół robisz skrzynkę na zewnątrz.

Problem właśnie w tym, że mieszkam teraz w kamienicy, gdzie część mieszkańców nie ma balkonu, a w moim rodzinnym domu mieliśmy nawet warzywniak i szklarnię. Nie ma też szerokiego parapetu, żeby wystawić chociaż doniczkę. Obawiam się, że mogłaby spaść, a z kolei ściana budynku jest zniszczona więc żadne uchwyty nie wchodzą w grę.

Czyli podsumowując uprawa ziół w domu nie będzie dawała fajnych zbiorów?
Tulipan - Tulipa 08:33, 18 lis 2015

Do góry
Czyśćce, funkie, stokrotki, bratki
Tulipan - Tulipa 08:32, 18 lis 2015

Do góry
Tulipany możesz sadzić pomiędzy wszystko
Tulipan - Tulipa 08:28, 18 lis 2015

Do góry
Tak, pomiędzy funkiami.

Tulipany i łubiny

Tulipan - Tulipa 08:25, 18 lis 2015

Do góry
Jest w artykule chyba dwa zdjęcia

Tulipany i rozchodniki

Fotka

Tulipany i bodziszki (jednak)

Tulipany i funkie

Tulipany i serduszka okazałe

Tulipany wśród przyciętej perowskii

Tulipany i niezapominajki
Tulipan - Tulipa 08:18, 18 lis 2015

Do góry
Tutaj zainnicjowałam sadzenie na Ogrodowisku turzycy Frosted Curls jak mi wymarzły wrzośce

Orliki z tulipanami i ze stipą

Tulipan - Tulipa 08:15, 18 lis 2015

Do góry
Jeszcze runianka jest dobrym maskowaniem tulipanów. Ja miałam u siebie tulipany w runiance. Nawet w ostrokrzewach miałam
Tulipan - Tulipa 08:13, 18 lis 2015

Do góry
Bodziszki to tylko jedna z propozycji, w moim artykule są trawy i wszystkie (dosłownie) wszystkie turzyce. I tego się trzymaj. Mogą też być liliowce niskie, ale liliowce latem po przekwitnięciu mogą kiepsko wyglądać, turzyce lepsze. Hakonechloa zimą traci liście, po mrozie są skurczone, a turzyce całą zimę ładne.
Tulipan - Tulipa 07:53, 18 lis 2015

Do góry
No włąśnie takie daję, bodziszki zarastają usychające, przecież na zdjęciach masz kwitnące, ale za chwilę będą tulipany zaschnięte, a bodziski zakwitną pięknie. Wszystkie propozycje są w tym kierunku.

Hakonechloa jest dobrym wyborem i sadzisz pomiędzy - ani przed ani za..pomiędzy
Nawozy, nawożenie - czyli co dobrego jedzą nasze roślinki 21:06, 17 lis 2015

Do góry

https://www.ogrodowisko.pl/artykuly/295-jak-poprawic-zdrowotnosc-gleby-w-ogrodzie
Grzybienie w naszych stawach - Nymphaea 19:28, 17 lis 2015

Do góry
Zaraz popatrzę na oryginalne zdjęcia.

Niestety zbyt boczne to zdjęcie, nieczytelne, a robione jeszcze wtedy słabym aparatem
Podwiązywanie wysokich hortensji 19:25, 17 lis 2015

Do góry
Wytnij wszystko jak radzi Zbyszek, ale młode właśnie i cieniutkie całkiem zlikwiduj. Czyli wytnij wszystko nisko.
Nawozy, nawożenie - czyli co dobrego jedzą nasze roślinki 19:23, 17 lis 2015

Do góry
Obserwujesz rośliny i robisz to, co serce ogrodnika i wygląd roślin podpowiada.
Grzybienie w naszych stawach - Nymphaea 17:01, 17 lis 2015

Do góry
Gardenarium napisał(a)
Znalazłam stare zdjęcia z ogrodu botanicznego w Anglii. Ciekawe są liście, ząbkowane.

Bardzo ładna, próbuję odczytać nazwę odmiany na etykietce tam wbitej, ale bez skutku . Czy rośnie tam w palmiarni?
Nawozy, nawożenie - czyli co dobrego jedzą nasze roślinki 16:46, 17 lis 2015

Do góry
Nie możesz śmiało podlewać tym nawozem. Tuje podczas sadzenia trzeba było zaprawić kompostem z dodatkiem torfu kwaśnego i potem już nie nawozimy. U mnie tuje rosną już 10 lat i nigdy nie nawoziłam, no może jeden raz Pinivitem dolistnie jak były młode.

Nie popadaj w manię nawożenia. Ono nie jest niezbędne. O wiele ważniejsze jest to, co zrobisz dla gleby przed sadzeniem roślin. Tutaj kłania się artykuł o przygotowaniu gleby pod ogród.

Zdrowa gleba = zdrowy ogród i rośliny. To ścisła zależność, o której musimy pamiętać zakładając ogród.

https://www.ogrodowisko.pl/artykuly/300-przygotowanie-gleby-pod-ogrod

https://www.ogrodowisko.pl/artykuly/295-jak-poprawic-zdrowotnosc-gleby-w-ogrodzie

To jest najważniejsze a nie sypanie nawozów i wiara, że robisz dobrze dla roślin. Podlewaj i ściółkuj, wzbogać glebę wokół kompostem, usuń szmatę jeśli ją masz, bo ona ogranicza naturalny obieg materii organicznej w przyrodzie a tak ochoczo jest stosowana przez prawie wszystkich pseudo zawodowców niby ogrodników.
Kamienny ogród patykiem malowany 16:10, 17 lis 2015

Do góry
Gardenarium napisał(a)
Gęstego zadaszenia (brak wody) i braku gleby w zasadzie pomiędzy zbyt ciasno posadzonymi drzewami.Tam w środku są tylko korzenie. Tylko rośliny płożące posadzone na obrzeżach lasku (woda z deszczu) są w stanie zadarnić to miejsce (irga płożąca 'Major', bluszcz).

Dziękuje ci Danusiu za podpowiedzi.
Jeden post wyżej objaśniałam pomyłkę.
A bluszcz też lubię i chciałabym posadzić go przy altance - ale to już inny temat.

W Gąszczu u Tess 08:29, 17 lis 2015

Do góry
Gardenarium napisał(a)
Jedna sztuka to za mało, mnie pasuje takie cosik

Dzień Dobry
Z sentymentem patrzę na tą Twoją rabatę, pamiętam jak pierwszy raz trafiłam na Ogrodowisko spisałam wszystkie rośliny, które tutaj masz . Kartka na tablicy korkowej wisi do dzisiaj
Kamienny ogród patykiem malowany 07:48, 17 lis 2015

Do góry
Gardenarium napisał(a)
Gęstego zadaszenia (brak wody) i braku gleby w zasadzie pomiędzy zbyt ciasno posadzonymi drzewami.Tam w środku są tylko korzenie. Tylko rośliny płożące posadzone na obrzeżach lasku (woda z deszczu) są w stanie zadarnić to miejsce (irga płożąca 'Major', bluszcz).

Mam tą irgę Major ma białe kwiatki wiosną a czerwone ozdobne kuleczki jesienią, błyszczące liście, bardzo ładna Niedawno w Mai w ogrodzie widziałam jak zadarniała całą rabatę a nad nią rosła "choinka" ( nie pamiętam co to było )
Co roku mam dużo sadzonek mogę przygotować coś dla Ciebie
Kamienny ogród patykiem malowany 07:33, 17 lis 2015

Do góry
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies