Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "Gardenarium"

Podwiązywanie wysokich hortensji 19:25, 17 lis 2015

Do góry
Wytnij wszystko jak radzi Zbyszek, ale młode właśnie i cieniutkie całkiem zlikwiduj. Czyli wytnij wszystko nisko.
Nawozy, nawożenie - czyli co dobrego jedzą nasze roślinki 19:23, 17 lis 2015

Do góry
Obserwujesz rośliny i robisz to, co serce ogrodnika i wygląd roślin podpowiada.
Grzybienie w naszych stawach - Nymphaea 17:01, 17 lis 2015

Do góry
Gardenarium napisał(a)
Znalazłam stare zdjęcia z ogrodu botanicznego w Anglii. Ciekawe są liście, ząbkowane.

Bardzo ładna, próbuję odczytać nazwę odmiany na etykietce tam wbitej, ale bez skutku . Czy rośnie tam w palmiarni?
Nawozy, nawożenie - czyli co dobrego jedzą nasze roślinki 16:46, 17 lis 2015

Do góry
Nie możesz śmiało podlewać tym nawozem. Tuje podczas sadzenia trzeba było zaprawić kompostem z dodatkiem torfu kwaśnego i potem już nie nawozimy. U mnie tuje rosną już 10 lat i nigdy nie nawoziłam, no może jeden raz Pinivitem dolistnie jak były młode.

Nie popadaj w manię nawożenia. Ono nie jest niezbędne. O wiele ważniejsze jest to, co zrobisz dla gleby przed sadzeniem roślin. Tutaj kłania się artykuł o przygotowaniu gleby pod ogród.

Zdrowa gleba = zdrowy ogród i rośliny. To ścisła zależność, o której musimy pamiętać zakładając ogród.

https://www.ogrodowisko.pl/artykuly/300-przygotowanie-gleby-pod-ogrod

https://www.ogrodowisko.pl/artykuly/295-jak-poprawic-zdrowotnosc-gleby-w-ogrodzie

To jest najważniejsze a nie sypanie nawozów i wiara, że robisz dobrze dla roślin. Podlewaj i ściółkuj, wzbogać glebę wokół kompostem, usuń szmatę jeśli ją masz, bo ona ogranicza naturalny obieg materii organicznej w przyrodzie a tak ochoczo jest stosowana przez prawie wszystkich pseudo zawodowców niby ogrodników.
Kamienny ogród patykiem malowany 16:10, 17 lis 2015

Do góry
Gardenarium napisał(a)
Gęstego zadaszenia (brak wody) i braku gleby w zasadzie pomiędzy zbyt ciasno posadzonymi drzewami.Tam w środku są tylko korzenie. Tylko rośliny płożące posadzone na obrzeżach lasku (woda z deszczu) są w stanie zadarnić to miejsce (irga płożąca 'Major', bluszcz).

Dziękuje ci Danusiu za podpowiedzi.
Jeden post wyżej objaśniałam pomyłkę.
A bluszcz też lubię i chciałabym posadzić go przy altance - ale to już inny temat.

W Gąszczu u Tess 08:29, 17 lis 2015

Do góry
Gardenarium napisał(a)
Jedna sztuka to za mało, mnie pasuje takie cosik

Dzień Dobry
Z sentymentem patrzę na tą Twoją rabatę, pamiętam jak pierwszy raz trafiłam na Ogrodowisko spisałam wszystkie rośliny, które tutaj masz . Kartka na tablicy korkowej wisi do dzisiaj
Kamienny ogród patykiem malowany 07:48, 17 lis 2015

Do góry
Gardenarium napisał(a)
Gęstego zadaszenia (brak wody) i braku gleby w zasadzie pomiędzy zbyt ciasno posadzonymi drzewami.Tam w środku są tylko korzenie. Tylko rośliny płożące posadzone na obrzeżach lasku (woda z deszczu) są w stanie zadarnić to miejsce (irga płożąca 'Major', bluszcz).

Mam tą irgę Major ma białe kwiatki wiosną a czerwone ozdobne kuleczki jesienią, błyszczące liście, bardzo ładna Niedawno w Mai w ogrodzie widziałam jak zadarniała całą rabatę a nad nią rosła "choinka" ( nie pamiętam co to było )
Co roku mam dużo sadzonek mogę przygotować coś dla Ciebie
Kamienny ogród patykiem malowany 07:33, 17 lis 2015

Do góry
Zimowanie lilii tropikalnych 07:27, 17 lis 2015

Do góry
Trzeba próbować i nam przekazać swoje doświadczenia

Grzybienie w naszych stawach - Nymphaea 07:25, 17 lis 2015

Do góry
Znalazłam stare zdjęcia z ogrodu botanicznego w Anglii. Ciekawe są liście, ząbkowane.

Kamienny ogród patykiem malowany 23:32, 16 lis 2015

Do góry
Gardenarium napisał(a)

Można podkrzesać jeszcze ze dwa piętra gałęzi. Prześwietli się nieco. Może coś urośnie, choćby bluszcz po ziemi płożący?

Ten lasek to nie ten sam co w poprzednich postach. W tym czekam na grzyby, w takim samym w innej części ogrodu rosną....prawdziweczki....mniam
Kamienny ogród patykiem malowany 23:27, 16 lis 2015

Do góry
Gardenarium napisał(a)

Mam ogrody z sosnami, rosną różaneczniki, ale jest nawadnianie (linia kroplująca). jednak dla sosen to sztuczne, wymuszone środowisko. Zbyt dużo wody szkodzi sosnom.
Może więcej azalii pontyjskich?

Mam pewien pomysł, ale muszę go narysować i wkleić, a potem wszystko opiszę.
Azalie są piękne i uwielbiam je - jedna rośnie przy domu
Kamienny ogród patykiem malowany 23:25, 16 lis 2015

Do góry
Gardenarium napisał(a)

Niekoniecznie stawowi na dobre zrobi ciągłe wypompowywanie wody z niego celem podlewania. Dopływ świeżej wody - niedobry dla równowagi biologicznej. Mam wrażenie, że w stawie wcale nie ma roślin ? chyba, że nie doczytałam, czytam dalej więc.. cofam się

W stawie są cztery spore płytsze zakola.
Jedno jest oczyszczone do kamyczków, żeby dziecko mogło się popluskać na płytszej wodzie.
Pozostałe są po brzegi zapełnione liliami i irysami.
Czytałam Twój artykuł o równowadze biologicznej w stawie.
Mam sporo ryb, ale systematycznie są podjadane przez czaplę

W tym roku może być problem, bo wyparowało tyle wody, że wszystko mi chyba pomarznie

Znalazłam - z przed paru lat, teraz jest jeszcze bardziej gęsto.

Kamienny ogród patykiem malowany 23:13, 16 lis 2015

Do góry
Gardenarium napisał(a)

Może graby ciasno posadzone. Nie tujowe i pasują do lasu.

Witaj Danusiu, bardzo się cieszę, że zajrzałaś i poświęcasz mi czas

Tuje faktycznie do lasu mają się tak sobie, ale......
Mój eM uparł się, że tuje - bo ma szybko rosnąć i wysoko....no i co było począć, czasem trzeba ustąpić
Graby są ładne, ale wyeliminowałam do minimum rośliny liściaste.
Obok rośnie mnóstwo brzóz i z jednej i z drugiej strony.
Mam już tyle liści, które potem muszę łowić z wody, że więcej już chyba nie zniosę.
Tulipan - Tulipa 22:05, 16 lis 2015

Do góry
Żółte tulipany pod żółtą forsycją

Czym podsadzić tulipany?

Bodziszkami

Kamienny ogród patykiem malowany 21:47, 16 lis 2015

Do góry
Sylvana napisał(a)
To mój niby lasek.
Tam tylko igiełkowo.

Można podkrzesać jeszcze ze dwa piętra gałęzi. Prześwietli się nieco. Może coś urośnie, choćby bluszcz po ziemi płożący?
Kamienny ogród patykiem malowany 21:42, 16 lis 2015

Do góry
Sylvana napisał(a)
Siemanko,
pod tymi sosnami nic nie rośnie - sypie się z nich niemiłosiernie.
Grabię kilka razy w sezonie, nie próbuję nawet nic tam sadzić, bo potem będę się ręcznie dłubać. Chociaż kiedyś marzył mi się pod nimi gąszcz rododendronowy...ach

Mam ogrody z sosnami, rosną różaneczniki, ale jest nawadnianie (linia kroplująca). jednak dla sosen to sztuczne, wymuszone środowisko. Zbyt dużo wody szkodzi sosnom.
Może więcej azalii pontyjskich?
Kamienny ogród patykiem malowany 21:39, 16 lis 2015

Do góry
Makao_J napisał(a)

... A tak to takie proste rozwiązanie. A że Sylwia ma staw to całkiem niedroga spraw. Tylko ta pompa...

Niekoniecznie stawowi na dobre zrobi ciągłe wypompowywanie wody z niego celem podlewania. Dopływ świeżej wody - niedobry dla równowagi biologicznej. Mam wrażenie, że w stawie wcale nie ma roślin ? chyba, że nie doczytałam, czytam dalej więc.. cofam się
Kamienny ogród patykiem malowany 21:37, 16 lis 2015

Do góry
Sylvana napisał(a)

Trawy za niskie - potrzebuję conajmniej 3m.

Może graby ciasno posadzone. Nie tujowe i pasują do lasu.
Ogródki ziołowe - zioła 18:01, 16 lis 2015

Do góry
Zioła potrzebują dużo światła słonecznego, na parapecie wewnatrz domu mogą rosnąć krótko, potem będą marnieć aż padną. Dla ziół robisz skrzynkę na zewnątrz.
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies