Bodziszki to tylko jedna z propozycji, w moim artykule są trawy i wszystkie (dosłownie) wszystkie turzyce. I tego się trzymaj. Mogą też być liliowce niskie, ale liliowce latem po przekwitnięciu mogą kiepsko wyglądać, turzyce lepsze. Hakonechloa zimą traci liście, po mrozie są skurczone, a turzyce całą zimę ładne.
No włąśnie takie daję, bodziszki zarastają usychające, przecież na zdjęciach masz kwitnące, ale za chwilę będą tulipany zaschnięte, a bodziski zakwitną pięknie. Wszystkie propozycje są w tym kierunku.
Hakonechloa jest dobrym wyborem i sadzisz pomiędzy - ani przed ani za..pomiędzy
Nie możesz śmiało podlewać tym nawozem. Tuje podczas sadzenia trzeba było zaprawić kompostem z dodatkiem torfu kwaśnego i potem już nie nawozimy. U mnie tuje rosną już 10 lat i nigdy nie nawoziłam, no może jeden raz Pinivitem dolistnie jak były młode.
Nie popadaj w manię nawożenia. Ono nie jest niezbędne. O wiele ważniejsze jest to, co zrobisz dla gleby przed sadzeniem roślin. Tutaj kłania się artykuł o przygotowaniu gleby pod ogród.
Zdrowa gleba = zdrowy ogród i rośliny. To ścisła zależność, o której musimy pamiętać zakładając ogród.
To jest najważniejsze a nie sypanie nawozów i wiara, że robisz dobrze dla roślin. Podlewaj i ściółkuj, wzbogać glebę wokół kompostem, usuń szmatę jeśli ją masz, bo ona ogranicza naturalny obieg materii organicznej w przyrodzie a tak ochoczo jest stosowana przez prawie wszystkich pseudo zawodowców niby ogrodników.
Dziękuje ci Danusiu za podpowiedzi.
Jeden post wyżej objaśniałam pomyłkę.
A bluszcz też lubię i chciałabym posadzić go przy altance - ale to już inny temat.
Dzień Dobry
Z sentymentem patrzę na tą Twoją rabatę, pamiętam jak pierwszy raz trafiłam na Ogrodowisko spisałam wszystkie rośliny, które tutaj masz . Kartka na tablicy korkowej wisi do dzisiaj
Mam tą irgę Major ma białe kwiatki wiosną a czerwone ozdobne kuleczki jesienią, błyszczące liście, bardzo ładna Niedawno w Mai w ogrodzie widziałam jak zadarniała całą rabatę a nad nią rosła "choinka" ( nie pamiętam co to było )
Co roku mam dużo sadzonek mogę przygotować coś dla Ciebie
Gęstego zadaszenia (brak wody) i braku gleby w zasadzie pomiędzy zbyt ciasno posadzonymi drzewami.Tam w środku są tylko korzenie. Tylko rośliny płożące posadzone na obrzeżach lasku (woda z deszczu) są w stanie zadarnić to miejsce (irga płożąca 'Major', bluszcz).
W stawie są cztery spore płytsze zakola.
Jedno jest oczyszczone do kamyczków, żeby dziecko mogło się popluskać na płytszej wodzie.
Pozostałe są po brzegi zapełnione liliami i irysami.
Czytałam Twój artykuł o równowadze biologicznej w stawie.
Mam sporo ryb, ale systematycznie są podjadane przez czaplę
W tym roku może być problem, bo wyparowało tyle wody, że wszystko mi chyba pomarznie
Znalazłam - z przed paru lat, teraz jest jeszcze bardziej gęsto.
Witaj Danusiu, bardzo się cieszę, że zajrzałaś i poświęcasz mi czas
Tuje faktycznie do lasu mają się tak sobie, ale......
Mój eM uparł się, że tuje - bo ma szybko rosnąć i wysoko....no i co było począć, czasem trzeba ustąpić
Graby są ładne, ale wyeliminowałam do minimum rośliny liściaste.
Obok rośnie mnóstwo brzóz i z jednej i z drugiej strony.
Mam już tyle liści, które potem muszę łowić z wody, że więcej już chyba nie zniosę.