Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "img"

Ukojenie 18:44, 19 lip 2018

Do góry
Poniewaz od deszczu dalie sie troche kladly to powiekszylam bukiet w wazonie.

Teraz stoja na w pokoju i moge na nie patrzec do woli z bliska
Moja bajka 18:39, 19 lip 2018

Do góry
Katkak napisał(a)

Kasia, ten obrazek fantastyczny. Gratuluję uciechy z nagrań
Podmiejski ogródek 18:33, 19 lip 2018

Do góry
hortensja tardiva miała iść na lipową, w miejsce miskantów variegata, które miały dać wysoki, rozjaśniający akcent ale odmawiają współpracy

hortensja miała być na nóżce, żeby pod nią się zmieściły np.: hosty. No i zdaje się, że wejdzie coś dużo wyższego niż hosty

A early sensation miała iść pod wiatę, gdzie byłaby średnim piętrem pomiędzy kaliną a tawułami. No ale skoro nie jest na pniu, to nie wiem, czy się sprawdzi w tym charakterze
tardiva z kolei znowu za wysoka w to miejsce:

(rany, te zdjęcia naprawdę są beznadziejne)

to jak? iść zgodnie z planem:
- tardiva na lipową
- early sensation pod mur
- kalina.... chyba jednak na którąś rabatę, tylko którą?
...uDany ogród 18:33, 19 lip 2018

Do góry
Dzisiaj udało się na chwilę wyskoczyć do ogrodu, ale znów zaczyna padać. Mam nadzieję, że jutro będzie lepsza pogoda i pojadę do ogrodu
Już nie mogę się doczekać!

Ogród aż się prosi o sekator

...uDany ogród 18:28, 19 lip 2018

Do góry
TAR napisał(a)
czesc Dana jak zwykle pieknie, wlochy moje ukochane, chcialabym moc bywac tam czesciej.
u nas w ogrodzie byla okropna susza deszcze popadaly dopiero tydzien temu po raz pierwszy od 10 kwietnia. ogrod pustynia widmo, podlewanie na niewiele sie zdalo. ale kilka dni opadow i od razu zielono
tez musze pogrzebac w ziemi mam do posadzenia pare funkii, clemkow i mini kiwi. nie chcialam nic robic, bo ziemia skała

Cześć Tarciu
Jak miło, że założyłaś wątek zaraz idę zwiedzać Twój ogród.
Włochy bardzo ładne, ale nic mi nie zastąpi mojego kawałka ziemi.
U nas czasami coś kropiło, ale teraz było bardzo mokro i wreszcie ogród odżył.
Ja jutro się wybieram od rana, chyba że deszcz mi nie pozwoli. Muszę ciąć wierzby i plewić. Przesadzanie tez mnie czeka. Ogród to wieczna praca
Pozdrawiam Cię serdecznie i zapraszam ponownie

Ogrodowy spektakl trwa ... 18:25, 19 lip 2018

Do góry
to zielone wielkie po prawej to śliwka obrośnięta bluszczem - o niej cała historia - już się kołysze lepszy wiatr i się wywali i będzie nieła robota

ta ławka na końcu to hustawka co się konstrukcja wali, już jest materiał tylko czas - ma priorytet ponoć

w ramach akcji pucuj ogród bo nie wiadomo co się zdecyduje albo
zezowate szczęście miry

mój gościnny mąż wykonał kanciki - no nie na wszystkich rabatach a tam gdzie musiały być odnowione
mało tego! nie pomstował przy tym - a to już inna bajka - zobaczył w innym ogrodzie i widział
zwykle kanciki robię ja bo przecież przesuwam się niewidocznie

tu nie odnowiłam kancika

Od domowniczki do ogrodniczki ;-) 18:25, 19 lip 2018

Do góry
kaz742011 napisał(a)

Pokaż chociaż kawałeczek . Zanim zamontują ciekawość na zje.

Ogrodzenie to nic nadzwyczajnego, zwykle panele ogrodzeniowe ponad 100mb, takie jak te

Tylko brama wjazdowa i furtka będą ładniejsze

Dziś wykopaliśmy stare cokoły ogrodzeniowe
Podmiejski ogródek 18:22, 19 lip 2018

Do góry
I teraz mam kłopot, jak to wszystko posadzić, bo po przymierzeniu pierwotne plany mi się chyba trochę rozjechały

kalina miała zasłaniać trochę wiatę. okazuje się, że jest ciut za wysoka w to miejsce (weźcie poprawkę na 30 cm donicy):

inne możliwe miejsca to:
w rogu rabaty południowej, zamiast kruszyny
albo na mikro rabatce, gdzie wcześniej przymierzałam lilaka

W obu miejscach byłoby jej dobrze i stanowiłaby tam ładny, całoroczny akcent.
Ale:
- na południowej - obawiam się, że dodatkowo zacieni mi jedno z niewielu słonecznych miejsc w ogrodzie
- pod dachem - czy nie zacznie ocierać się o rynnę? Nie wiem, jak duża ona może urosnąć.

Wybaczcie jakość zdjęć. Muszę cykać telefonem, bo zgubiłam czytnik do kart:/
Zakątek z fioletową ławeczką 18:14, 19 lip 2018

Do góry
Aniaaa napisał(a)

Będę rozglądać się za nim dla Ciebie

och ale cudne one maja taki kolor czy ciemniejszy
mini ogródek zachwycający - ja mam tylko krzesełka ale z czasem ogródka się dorobię
obejrzałam inne kadry ślicznie
Podmiejski ogródek 18:09, 19 lip 2018

Do góry
No dziewczęta, wreszcie coś się dzieje w ogrodzie
Sklep działa błyskawicznie: we wtorek zamówienie, wczoraj z samego rana wysyłka, dzisiaj mam towar:

Przyznam się, że jestem trochę zaskoczona - zarówno na plus jak i na minus.

To najwyższe, to kalina compactum - naprawdę wysoka
druga w kolejności to hortensja tardiva
hortensja early sensation - miała być na niskim pniu, a nie jest:/
i lilak japoński ivory silk - największa niewiadoma.
Witam wszystkich pozytywnie zakręconych 18:09, 19 lip 2018

Do góry

Moje pielesze i mój pomocnik

Ogrodowe marzenie Mrokasi 18:07, 19 lip 2018

Do góry

Ogrodowe marzenie Mrokasi 18:05, 19 lip 2018

Do góry
Parę fotek:

Za drzwiami do ogrodu... 18:02, 19 lip 2018

Do góry
dominka napisał(a)

Aniu to te trawy ścinasz wiosną? Rozmawiałyśmy o nich na spotkaniu u Beatki.
Mam takie same i część rozrosła się, pięknie kwitnie, ale ma suche od spodu i wiosną wyrywałam. Ty mówiłaś, że ścinasz.
Wyglądają pięknie jak u mnie w 1 roku

Tak, te trawki(kostrzewa sina) były ścięte maksymalnie nisko przy ziemi wczesną wiosnąi są jak nowe

Za drzwiami do ogrodu... 17:53, 19 lip 2018

Do góry
sylwia_slomczewska napisał(a)
Spotkania są zawsze superaśneależ ten rok wyjazdowo odwiedzinowy jest
Figa w gruncie zimowała?

Tej zimy figa pierwszy rok zimowała w gruncie.Dwa lata rosła w doniczce i zabieraliśmy do piwnicy.Posadzona do gruntu latem była sadzonka o wys. ok.1,2m.Zabezpieczona na zimę,niestety ten główny pęd i tak zmarzł,mimo że był już zdrewniały.Późną wiosną odbiła od korzenia dwoma nowymi pędami,które właśnie widać na zdjęciu.Zobaczymy co będzie dalej?

A spotkaniowo to u Was fajna ekipa jest okołokrakowskaaż chciałoby się z Wami byćSzkoda,że nie miałam urlopu wcześniej to chociaż u Kapiasa mogłabym kogoś spotkać.A tak większość osób z waszych okolic których wątki" kojarzę " chyba było?A ja się wybieram do Kapiasa dopiero pod koniec lipca -jak się uda...( m.inn.pogoda)
Ogrodowy spektakl trwa ... 17:52, 19 lip 2018

Do góry
i tak od czwartku do poniedziałku rozpoczęła się wielka walka z czasem i ogrodowe ewolucje

nie wiem co mi się stało ale te doniczki dały mi taką atomową siłę i napęd !
że cały ogród przeorałam wraz z gościnnym m. no i pewnie myśl że telefon w poniedziałek zadzwoni też

jak wam się nie chce zabrać za ogród wystarczy donice ogarniać, podlać, nawieźć coś dodać itp samo przyjdzie a najlepiej zaprosić gości

przycieta lipa, ciachnięty leciuto żywopłocik z pieciornika co ma być wycięty niziutko celem odmlodzenia i nawet kulki ze śliwy - zadanie z geometrii odrobione

cudna ta lipa jest w zimie z tymi pomarańczowymi gałązkami

a jeszcze jest przecież stożek pozostał bez cięcia i buk co za walca ma robić - ja geometrię w szkole bardzo lubiłam a w ogrodzie zaczyna doskwierać bo jak nie ma kiedy przyciąć hmmm - no to gości trza zaprosić

mój skalniak to masakra - ta pufa do wywalenia i jeszcze jałowiec obok - tak to jest sadzi się malusie to śliczniutkie iglaczki i jeszcze czasem tanie
a potem rosną ...

nikt nie lubi ogladać koszmarków - to ku przestrodze innym - czy to coś da ?
ja mam pomysł na skalniak typu alpejskiego - muszą być roślinki suchcielce - pojadę do Pana bylinowego to pogadam
Małymi kroczkami do celu... 17:52, 19 lip 2018

Do góry
kaz742011 napisał(a)
To faktycznie maluchy . Na metce pisało że rosną wysokie na 80-100 cm. Zobaczymy jakie moje będą. Nie mam za wiele miejsca przed nimi ale jakby miały tą wysokość co piszą to można by jeszcze z przodu coś upchnąć .

No u mnie są bardzo malutkie, a to już ich 3 sezon, wiosną ścinam je bardzo nisko i takie wypierdki mi wyrastają

Ogród Małej Mi 2017 17:50, 19 lip 2018

Do góry
Kasya napisał(a)
Ania, pokazalabys jeszcze ta jezowke co mi się podobała... to rapsberry ? Bo jak ktoś pokazuje to inaczej jakoś wyglada...nie widać kolorów kilku

Ona zmienia kolor w miarę przekwitania .. i kształt. Taki kameleon. Na początku wygląda jak tradycyjna pomarańczowa gerbera.. potem uwypukla się koszyk i zmienia kolor na bardziej różowy. A potem blady róż. Stąd nie ma spójnych zdjeć.. szukam u siebie i nie mogę znaleźć. Wrzucam co mam Przy okazji po fotografuję kiedy
Teraz chyba dlatego nie robię tu zdjęć, bo mnie te rózwe obok denerwują ,a szkoda mi ich wykopać, bo maja ogromne kwiaty, taka udana siewka.. do przesadzenia ..od 2 lat

Ogrodowy spektakl trwa ... 17:37, 19 lip 2018

Do góry
czytacie jednak tę moją opowieść o zezowatym szczęściu - chyba tak

to dalej

jak już donice były moim zdaniem ok czyli podlane ustawione zasilone to rozpoczęły się deszcze ale u mnie takie że można było zabrać się za rabaty

no i od czwartku jak już wszystkie domowe sprawy załatwiłam, przetwory porobiłam co tam miałam poszłam plewić rabaty - nie miałam wcale takiego zamiaru żeby coś robić na rabatach w tym sezonie

miało być tak - rośnie jak rośnie co rośnie - podlać trzeba - olewam, leżę, babciuję w warzywniku jedynie podziałam - tak sobie zaplanowałam

od 1 września tnę przesadzę, rewolucje zaplanowane na rabatach czynię

to teraz pokaz rabat na których Mira planuje rewolucje sięgajace dna czyli ziemia
1/
aleja zachodzącego słońca - ugładzić kolorystycznie i z prawej flanki wszystko na lewą bo muszę się żywopłotem z choiny zająć i odsłonić

2/
rabata bylinowa - wywalić wszystko co można - no nie do donic i podzielić czyli więcej dobra, skombinować ziemie popieczarkową i nawalić ile wlezie
- to trudne zadanie bo na sezon jesień wiosna - mam sporo astrów i narcyzy ważnych dla mnie - przemyśleć gatunki i ograniczyć, wszystkiego nie wyciagnę bo korzenie palowe - czyli coś zostanie

Ogrodowy spektakl trwa ... 17:15, 19 lip 2018

Do góry
byłam w maju na weselu - wkoło rosło tysiące kwiatów w donicach w tym cudowne pelargonie - hmm buchłam dwie sadzonki i sobie rosną - będą mieli młodzi pamiątkę od ciotki na rocznicę i wiem że się ucieszą

łażę po ogrodzie i dumam róże czy hortensje
no i mam w tym roku jedną nową różę poza doniczkowymi mam Jude - to Aldony sprawka i mam hortensję Wim Red - planowy zakup

uporałam się z donicami w ogrodzie przydomowym i przeszłam do jagodnika co to wszystkie funkcje zawiera

moją beczkę tylko przyczesałam niech rośnie

a pod jabłonką zrobiłam porządek już zaczęłam plewienie a deszczyk mi pomagał

Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies