Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "img"

Ogród do odnowy 20:57, 10 wrz 2018

Do góry
Brzoza brodawkowata Spider Alley

stoisko Zielone progi i floks wiechowaty Narwiański Wir
a poniżej polecam: Tawułka Tumberga 'Chocolate Shogun, u mnie w ogrodzie jak zaczarowana, jeśli ktoś potrzebuje takiego ciemnego akcentu

i w podobnym stylu pęcherznica

judaszowiec kanadyjski Little Woody

Ogród z rzeźbą 20:57, 10 wrz 2018

Do góry
Klasyka, czyli bukszpany z hakone:

Z drugiej strony domu:

Ogród z rzeźbą 20:52, 10 wrz 2018

Do góry

Zachwyciła mnie molinia Karl Foerster, wieelka na ponad dwa metry, po prostu cudowna:

Ogród z rzeźbą 20:46, 10 wrz 2018

Do góry

Ogród do odnowy 20:44, 10 wrz 2018

Do góry
Jeszcze kilka zdjęć znalazłam

niziutki kiścień, wrzosy jakoś nie powalały, nie bardzo kojarzę dlaczego?

i Nandina domestica cudo tylko do zobaczenia na regale - informacja wszystkie rośliny sprzedane na pniu (już w piątek!)

Ogród z rzeźbą 20:43, 10 wrz 2018

Do góry
Ujęcia z rabaty, która mnie zachwyciła. Moje ukochane jeżówki Green Jewel zestawione z molinią variegata, werbeną (ale niższą odmianą) i anafalisem. Normalnie bezczelnie zgapię:

To tu- to tam- łopatkę mam ! 20:41, 10 wrz 2018

Do góry
Gruszka_na_wierzbie napisał(a)
I zostały takie wczesnojesienne widoki

Masz piękny ogród.
Czasami po cichu zaglądam
Te wczesno-jesienne zdjęcia są bardzo ładne.
Bogactwo roślin wielkie
Na fotce 3 fotce, po prawej co to za hortka ?
A na 4 zdjęciu po lewej to róża ??Co to za odmian ?
Pozdrówki zastawiam
Ogród do odnowy 20:38, 10 wrz 2018

Do góry
anka_ napisał(a)
Gosiu dzięki za linka- podoba mi się ta panna. Myślisz, że pasowała by do dereni?

Fajny miałyście wypad. A do Skierniewic jedziecie?

Myślę, że pasować będzie

Mam nadzieję na sobotni wyjazd. Aniu nie chciałabyś wiąza wredei? - mierzyłam dziś ma już 185, spory chłopak z niego

Zupełnie mi nie pasuje, myślałam, że padł ale po deszczach ładnie odbił
Ogród z rzeźbą 20:38, 10 wrz 2018

Do góry
Wczoraj miałam przyjemność gościć w ogrodzie April, która niestety nie ma u nas wątku, ale bywa gościnnie. April ogród ma ogromy, zalesiony głównie sosnami i oczywiście z piachem! Tak więc ponarzekałyśmy sobie wzajemnie odnośnie trudów tworzenia ogrodu na takim podłożu. Tym bardziej podziwiam to co jej się udało stworzyć, a jest na co popatrzeć. Jestem w stanie wyobrazić sobie ile pracy kosztowało założenie różanki na takim terenie, a różanka jest imponująca. April stworzyła bardzo fajne zakątki dzieląc przestrzeń i wydzielając różne strefy. Była to moja pierwsza wizyta i nie byłam w stanie wszystkiego ogarnąć, ale za zgodą April pokażę kilka ujęć, bo jest na co popatrzeć.

Pierwsze cyknięte zdjęcie, przepiękna dalia w murowanej donicy przy tarasie:

A troszkę dalej śliczne białe:

Te są wielkie i pięknie komponują się z różami:

Ogrodowe marzenie Mrokasi 20:33, 10 wrz 2018

Do góry
Wyciągnięta z cienia hortka Silver Dollar postanowiła odwdzięczyć się kwiatkiem a powojnik wyprodukował jeszcze kilka kwiatków
Ogród do odnowy 20:32, 10 wrz 2018

Do góry
TAR napisał(a)

hehe myslalam ze to jeszcze inne cudo. dzis rano cala w rosie wygladala przepieknie.

cherry fluff dzisiejszego poranka

Moja działka na Dębowym Lesie 20:32, 10 wrz 2018

Do góry
Fuksja ponoć zimująca.Mam ją od wiosny.
Może ktoś ma doświadczenie z nią ?? Jak zimuję ???Czy trzeba ją okrywać ??I czym ??

Ogrodowe marzenie Mrokasi 20:28, 10 wrz 2018

Do góry
Parę kwiatków z ogródka .
Niebiesko

Różowo
Rozpoznawanie chorób i szkodników 20:20, 10 wrz 2018

Do góry
Tym razem problem z kiścieniem:
Posadziłam go w tym roku na miejscu po rododendronie, którego nie udało mi się uratować. Ciągle tracił liście i marniał coraz bardziej.
Obawiam się, że powinnam była wymienić ziemię spod rododendrona.
Kiścień, jak widzisz, ma podeschnięte końcówki. Wcześniej wycięłam jedną małą uschniętą gałązkę.

Jak pomóc różom, bukszpanowi i kiścieniowi?
Rozpoznawanie chorób i szkodników 20:17, 10 wrz 2018

Do góry
Tym razem kłopot z bukszpanem.
Usychające listki, coś w rodzaju pajęczynki?
Rozpoznawanie chorób i szkodników 20:13, 10 wrz 2018

Do góry
Witam.
W imieniu znajomej proszę o pomoc dla jej róż.
Róża, jak widać poza problemem z plamistością jest nieco blada. Inne krzewy też zaczynają zmieniać barwę liści.
Na pierwszym zdjęciu krzewy wyglądają nieco goło, ale wycięto porażone łodygi.

To tu- to tam- łopatkę mam ! 19:58, 10 wrz 2018

Do góry
Brzozowadziewczyna napisał(a)
Dziękuję Haniu, muszę się w takim razie przyjrzeć temu wiązowi. Lubię taką bujną zieloność. Ale rzeczywiście zmienia się bardzo w ciągu sezonu.
P.S. Ja chyba najbardziej lubię Twój ogród w jesiennej odsłonie Ale ja ogólnie lubię jesienne kolory

A co z żółtym? Jesienią go sporo.
Co roku latem piszę, że ogród zastyga. Letnich roślin (bylin głównie) jest proporcjonalnie niewiele. Wiosna i jesień wnoszą dużo zmiennych. Właśnie przez tę nadreprezentację drzew, krzewów i traw.
Jesień też lubię. Bardziej niż lato.
Już wkrótce będzie tak

Moja działka na Dębowym Lesie 19:57, 10 wrz 2018

Do góry
Dorota123 napisał(a)
Dziękuję za odpowiedź o bluszczu. Nie doczytałam do jakiej szkoły się zapisałaś? Zawsze popieram każdą możliwość rozwijania własnej osobowości.

Dorotko ależ proszę.
Oj do Studium Fotograficznego ( 1,5 rocznego )
.Mam nadzieję,że dam radę

Ogród z rzeźbą 19:57, 10 wrz 2018

Do góry
Agatko na tej rabacie są przede wszystkim hosty, każda inna, bo rabata pochodzi z dawnych czasów, kiedy prawie wszystkie roślinki kupowałam w oszałamiającej liczbie sztuk: jedna. Poza tym są właśnie dwie świecznice, z tyłu paprocie, ale ich właściwie nie widać, widoczna paproć gigant przyszła sama i się tam ulokowała. Są jeszcze brunnery, ale też ich nie widać i właściwie to nawet nie wiem czy one tam jeszcze są czy też hosty je już całkiem pożarły. Po lewej stronie na obrzeżu rosną tiarelle. I to chyba wszystko. Wiosną długo jest łyso, ale hosty jak już wychodzą, to piorunem nadrabiają.

Joluś miło Cię widzieć. Ta fotka z ubiegłego roku, ale w tym rabata wygląda prawie tak samo.

Basia, Mrokasia, Justyna niestety nadzień dzisiejszy, tzn. wczorajszy świecznice jeszcze nie kwitną w pełni. Kwiatostanów nie jest zbyt dużo, może to lato gorące się do tego przyczyniło, bo akurat wiosną zasiliłam całą rabatę obornikiem i liczyłam na większy efekt. One nie mają tam łatwo, rosną na granicy okapu dachu, więc wody z deszczu nie dostaje ful, zresztą kto w tym roku oglądał deszcz. A my podlewamy tył tej rabaty jak nam się przypomni. W tym roku rzadko nam się przypominało. Stan aktualny ma się tak:

No i tak przy okazji monstrum trochę bliżej

Po nitce do kłębka ;) 19:56, 10 wrz 2018

Do góry
myślałam o posadzeniu tej wiśni na rabacie gdzie zostalo miejsce za radą Danusi żeby drzewka sadzić w rabatach a nie wolno na trawie . Nie wiem czy dobrze myślę o czy to dobry pomysł . czy lepiej wytyczyć rabatę po lewej od tarasu
tu gdzie kiedyś był płotek i nasadzenia jakieś teraz właśnie jest to zlikwidowane zostały tylko maliny i kompostowniki w tle
nie mam właśnie planu na tą stronę ogrodu póki co ale wiem że chciałabym żeby tu też była jedna szeroka rabata i jakieś ładne nasadzenia to jest wschodnia część
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies