Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Ogród Muszelki

Pokaż wątki Pokaż posty

Ogród Muszelki

Muszelka 09:51, 21 paź 2018

Tydzień temu wstawiałam zdjęcie z aleją brzozową, która prowadzi do mojego ogrodu. Dzisiaj wygląda bardziej kolorowo

Pięknej niedzieli Wam życzę!

anabuko1 18:36, 28 paź 2018

Piękna ta twoja jesień
Muszelka 08:06, 30 paź 2018

Aniu, miło że zajrzałaś do mnie

Odwiedziłam ogródek w ostatni weekend. Brzozy za furtką, które widzisz na zdjęciu, były teraz żółciutkie, jak kurczaki. Oskubane kurczaki. Ubiegłotygodniowe wietrzysko powyrywało im mnóstwo "piórek", które fruwały to tu to tam W sobotę trochę czasu zeszło mi na grabienie trawnika. Kompostownik bardzo się ucieszył!

Rozsadzałam też żurawki. Lubię to robić jesienią. Łatwo się przyjmują. Mam nadzieję, że w tym roku też tak będzie. Póki co, prognoza pogody jest bardzo obiecująca - do połowy listopada stosunkowo ciepło z niewielkimi opadami deszczu.
anabuko1 19:25, 30 paź 2018

Wiatr obsypal listki.Ale jeszcze pewnie ci zostawiał coś do podziwiania.
Ja o tej porze już się boję bylin dzielić .
Muszelka 05:57, 31 paź 2018

Aniu, spojrzałam, skąd jesteś, rozumiem Twoje obawy.
Ja mieszkam w zachodniej Polsce - u mnie nie było jeszcze przymrozków. Generalnie jesień i zima są u mnie znacznie cieplejsze niż w Twoich stronach.

Dobrego dnia

Muszelka 06:01, 31 paź 2018

Zobacz na powyższym zdjęciu - begonia w pełnej krasie, robinka nadal zielona, nie zgubiła ani jednego listka.
07:48, 31 paź 2018
Muszelka napisał(a)
A wracając do sposobu rozmnażania hortensji, to dla mnie jednak bardziej prostym i niezawodnym sposobem jest rozmnażanie "przez odkłady".

Moja Córka buduje dom, za rok powoli zacznie urządzać swój ogród (1000 m2), planuje m.in. posadzić 'misie polarne'. Latem przykopałam dla niej kilkanaście łodyżek. Przed chwilą z ciekawości rozgrzebałam ziemię - już są maleńkie korzonki! Za rok spokojnie będę miała dla niej kilkanaście misiowych sadzonek.

hotensje chyba najbardziej popularne rosliny z polecanych na tym forum ...można nimi zapachąc cały ogród ...i o ile wiosna wymagaja cięcia ...co przy duzej ilości daje ciut popalic ...to potem juz tylko cieszą ...i nie wymagaja opieki ...szkodników tez nie mają ...czasem opuchlak wzory powycina w lisciach ...ale to nie jest groźne dla hortek
Dorota123 19:20, 31 paź 2018

Piękna aleja, cudowne kolory.
Muszelka 21:07, 02 lis 2018

Justyno -> dokładnie. Hortensja (bukietowa) to jedna z żelaznych roślin.
Muszelka 21:07, 02 lis 2018

Doroto -> dzięki.