Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy ".img"

Moja codzienność - ogród Oli 21:38, 01 paź 2018

Do góry
leon60 napisał(a)
Wrześniowo...

Na początek rabata przy domu. Przez 2 tyg. rosły tu dwie kulki i sesleria jesienna aż do chwili jak wzięłam się za przekopywanie obwódki bukszpanowej przy podjeździe. ML już właziły na nią więc musowo było poszerzyć rabatę. Rozkopałam zaczęłam przesadzać przyjechał eM z pracy i mówi : ''potrzebne to tutaj ? '' Myślę no fakt.. rabatę mogę poszerzyć max 40cm więc góra za dwa lata znów wykopywanie... o cięciu buksów przy gigantycznych miskantach nawet nie wspominam...
7m poszło na front reszta wyleciała do przechowalnika

te trawy w tle to ML?? Co ile je sadzilas? Ile one miejsca zajmują w szerokości?
Do raju daleko - u Ewy 21:35, 01 paź 2018

Do góry
Joku napisał(a)
Posadziłam dzisiaj hortensję piłkowaną. Masz jakąś z tej grupy?

Mam jedną piłkowaną, ale nie znam nazwy. Przysłali mi nie taką, jaką zamawiałam, ale podoba mi się, więc została w ogrodzie.

Ogród Basi 21:31, 01 paź 2018

Do góry

Ogród Basi 21:28, 01 paź 2018

Do góry
Tył ogródka, strona północno-wschodnia, trochę południowa.

Ogrodowy miszmasz... pod kontrolą 21:26, 01 paź 2018

Do góry
Z doniesień ogrodowych - nareszcie skończyłam przekopanie skarpy. Niestety mój eM, robiąc wykopy pod fundament pod murek ziemię a dokładne czystą glinę z wykopu rzucał na skarpę. A tam miałam już dość ładnie przygotowaną w ubiegłym roku pod nasadzenia ziemię z kompostem i obornikiem. Na to polał deszcz i zrobiła się mokra skorupa Miałam nawet wątpliwości czy powinnam taką mokrą gliniastą ziemię ruszać. W ruch poszły widły (jednak są nieocenione) no i moje ręce (każdą bryłę gliny starałam się rozkruszyć na drobne kawałeczki). Gdy w ubiegłym tygodniu padał deszcz przykryłam całą skarpę folią (malarską ) aby ziemia nie namokła jeszcze bardziej
W sobotę na to nasypałam cienką warstwę piasku, około 15 cm warstwę kompostu oraz drobną korę, mączkę bazaltową i granitową i to przekopałam dwukrotnie. Ziemia wygląda teraz lepiej, choć gdyby nie ta wrzucona glina byłoby jeszcze lepiej
Wykopałam zakopcowane na skarpie od jesieni (!) hortensje. Zaszokowała mnie wielkość przerośniętych z doniczki korzeni.

I tak się teraz zastanawiam, jak wyjąć hortki z tych doniczek aby nie uszkodzić korzeni?
Ogród Basi 21:24, 01 paź 2018

Do góry
Trochę pażdziernikowych zdjęć ogródka.

Przekwitły styrakowiec.

Moja codzienność - ogród Oli 21:07, 01 paź 2018

Do góry
leon60 napisał(a)
podjazdowa bez buksów

Ehhh cóż można napisać, perfekcja, symetria, trawy, graby i buksy, to co kocham w ogrodzie najbardziej w wydaniu HIGH LEVEL
Powiedz, te miskanty na pierwszych zdjęciach to gracki czy ML? Jaką taką kępa ma szerokość u dołu i u góry, jaka wysokość?
Ogrodowy miszmasz... pod kontrolą 20:58, 01 paź 2018

Do góry
basia3012 napisał(a)
Gosiu, jak siewki ostnicy przezimują to oczywiście wyślę. Większość już w sobotę usunęłam ale na pewno coś zostało. Więc wiosną zobaczymy. Nawet myślałam wysłać komuś ale z tego co słyszałam to ona wymarza więc nawet nie proponowałam.
Tam gdzie ta ostnica się wysiała są posadzone tulipany dlatego nie mogłam z usunięciem ich czekać do wiosny bo wśród kłów tulipanowych ewentualne pozostałości ostnicy trudno byłoby mi usunąć. Teraz więc, w sobotę pazurką potargałam ziemię z korą gdzie się te siewko usadowiły.
Cudne masz te hortensje. Czy to zdjęcia wcześniejsze czy z teraz?
Pozdrawiam serdecznie.

Dzięki Basiu! Gdybyś miała wiosną urodzaj ostnicy to zapisuję się na listę kolejkową
Zdjęcia hortek z września. Bukietówki teraz po tych przymrozkach wyglądają już nieco gorzej ale ogrodówki wciąż piękne
Zostawiam różyczkę, która kwitnie teraz jak zwariowana a pąków ma jeszcze multum, ale chyba już nie zdążą się rozwinąć jak tak dalej będzie zimno
Od domowniczki do ogrodniczki ;-) 20:52, 01 paź 2018

Do góry
Wyprawa po spożywkę zakończyła się tak:
Jak feniks z popiołów 20:42, 01 paź 2018

Do góry
Wiklasiu, dzięki za zdjęcie. Bardzo pomogło. Zupełnie inaczej to wygląda niż sobie to wyobrażałam.
Bardzo fajne tło dają te wysokie drzewa z tyłu, po bokach. Świetnie uzupełniają się z bryłą domu i ogrodzeniem. Na moje oko rzeczywiście nie ma potrzeby wsadzania na froncie olbrzymiego drzewa.

Do zbiorowej analizy
wersja 1 drzewo o koronie kulistej

wersja 2- korona owalna (fastigiata)

wersja 3- drzewka jako strażnicy furtki- akcentuja wejście

wersja 4- drzewko na herbowej, nieco wieksze, o luźnej koronie

Elewacja domu w promieniach słońca nabiera nieco różowego odcienia- raczej nie obstawiałabym drzew żółtolistnych.
Ranczo Szmaragdowa Dolina 20:32, 01 paź 2018

Do góry
Monia81 napisał(a)
Sylwuś teraz dopiero piszę a chcę ci podziękować za wczorajsze spotkanie, bateryjki naładowane mam nadzieję, że dzisiaj wszystko wyszło super, buziaki dla Was, no i parę fotek wrzucę ten mostek jest rewelacyjny...

Monia To ja dziękujęI za towarzystwo i za roślinki, dzisiaj po nagraniach wszystko wsadzone i podlane Fajnie wyszło Orientujesz się może jakie wysokie mają być te hortensje??? I nazwę mi przypomnij jak możesz Mam nadzieję, że z ręką A... już choć trochę lepiej. Buziaczki Śliczne zdjęcia zrobiłaś
Pod Biało-Niebieską Chmurką moj Bawarski ogrod na wsi 20:31, 01 paź 2018

Do góry
no i gaura sie nie zmiescila w post

jedna galazka ma inne kwiatki, nie wiem dlaczego.

Basiu w sumie dla jaj ale czasami jakas zjemy. Emus je nadziewa knedlem i pyszne sa. Przed zima pewnie kilka wyladuje w piekarniku
Podwórkowa rehabilitacja 20:29, 01 paź 2018

Do góry
Małgosiu cieszę się, że do mnie zawitałaś. Może nawet ściągnęłam Cię myślami, bo intensywnie myślę o dwóch Palibinach na pniu mając w pamięci tę ślicznotę u Ciebie.

Póki co kolory u mnie pokryte są białym pyłem po cięciu kostki. Myłam już roślinki ale siedzi dziadostwo na nich nadal. Część roślin zdeptana, liczyłam się z tym.
Ale wjazd już wykostkowany, bardzo mnie to cieszy.

Dziękuję za pochwały, pozdrawiam

Ogród do odnowy 20:04, 01 paź 2018

Do góry
Orange Passion - sztywna, podobno do 60 cm, pachnąca i hakonechloe macra Beni Kaze - dziękuję dziewczyny

Trójsklepka owłosiona - podobno zimuje w osłoniętym miejscu

Młodziutka vernonia ze Skierniewic chce zakwitnąć

zdjęcie tego nie oddaje ale Cherry Fluff, przez przymrozki chyba, zmienia leciutko barwę z blado różowej na leciutki brąz?

Ranczo Szmaragdowa Dolina 19:59, 01 paź 2018

Do góry
jabłoń Ola jest cudna

buziaki wielkie
Wśród brzóz i dębów 19:58, 01 paź 2018

Do góry
Zoju, doczytałam o tym rdeście, on jednak kępiaty będzie, podobno może się rozrastać na szerokość do 90 cm. z jednej kępy. Nie będzie bardzo ekspansywny.

Przyłapałam dziś mojego piesa na kopaniu. Nigdy wcześniej tego nie robił, więc pomyślałam, że ma ku temu jakiś powód. I rzeczywiście, dokopał się do gniazda nornic i wywlókł stamtąd trzy młode. Trzy szkodniki mniej, gdyby tak jeszcze zapolował mi na krety, przydałoby się.

A to już niestety archiwalna fotka, przumrozek zwarzył liście winobluszczu w chwili gdy dopiero zaczynały się przebarwiać. Nigdy tak nie było o tej porze. Dziwny ten rok.

Ranczo Szmaragdowa Dolina 19:57, 01 paź 2018

Do góry
Ogród złudzeń i niespodzianek cz.II 19:56, 01 paź 2018

Do góry
Ranczo Szmaragdowa Dolina 19:55, 01 paź 2018

Do góry
Ranczo Szmaragdowa Dolina 19:53, 01 paź 2018

Do góry
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies