Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "img"

Początkującego ogrodnika kawałek trawnika ;) Ogródek Kasi 21:58, 17 lip 2018

Do góry
Moja lilia coś zmienną jest- zobaczcie
kilka dni temu:

I dziś:

Zmiany koloru się nie spodziewałam, przez co się zastanawiam, jaką odmianę posadziłam Bo miałam 2 rodzaje lilii podwójnych - jedna taka jak na fotce sprzed kilku dni, a druga taka jak z dzisiejszej fotki I bądź człowieku mądry Ale chyba to jednak ta biała - Annemarie's dream

Rozwar i nowa naparstnica od Mamy

Liriope
Miejski ogród w wersji mini 21:55, 17 lip 2018

Do góry
kaz742011 napisał(a)
Mój eM ostatnio na szybko trawnik nawoził przed burzą. Niestety nie chciało mu się użyć siewnika. Stwierdził że on potrafi tak " z ręki". Oto efekt .

Przyjedz nauczę siać nawóz. Z siewnika wychodzą paski Oddaliśmy za darmo sąsiadce
Rozpoznawanie traw 21:52, 17 lip 2018

Do góry
Kochani, kupiłam taką trawę jako trzcinnika Overdam, ale kępa wygląda inaczej niż moje pozostałe trzcinniki Overdam a w dodatku nie kwitnie. Kępa jest bardziej zwarta i gęsta a liście krótsze mniej więcej o połowę. Czy to trzcinnik Overdam czy nie?

dla porównania kępa, do której nie mam wątpliwości:
Ukojenie 21:48, 17 lip 2018

Do góry
Jeszcze takie fotki

Mój ogród, czyli Skandynawia po krzyżacku 21:44, 17 lip 2018

Do góry
Katkak napisał(a)
Piękne te Mazury. Mojemu emiwi się marzą, a ja jak sobie pomyślę, ze będąc na Mazurach już jestem rzut beretem od morza, to jednak serce nad mój kochany Bałtyk ciągnie.

Kasiu Mazury są piękne zwłaszcza rejon Giżycka, Mikołajek i Rucianego. Na prawdę warto się wybrać. Koniecznie trzeba popłynąć łodzią, kajakiem by poczuć ten klimat

Śniardwy, brzegu nie widać.

Dwa ogrody 21:44, 17 lip 2018

Do góry
yolka napisał(a)
Czekoladki pamiętam, cudne i pomponiki także

Zastrajkowały mi różowe pomponiki, Franz Kafka.
Nie wszystkie dalie u mnie rosną jednakowo, susza nieźle dała im w kość. Dużo zależy też od stanowiska, te same rosną różnie w innych miejscach.
W tym roku mam też takie

Ogród Joanny i Andrzeja od podstaw 21:38, 17 lip 2018

Do góry
JoannA napisał(a)

Ciekawa jestem jak za kilka lat będą wyglądały te ogrody. Kiedyś napewno tam wrócę bo urzekły mnie roztaczające się wokół widoki. Byłam w Krynicy zimą ale taka letnia odsłona bardziej mnie zachwyciła.
Pozdrawiam Dorotko
Czy to na pewno z Krynicy, może to jednak z Muszyny, bo nie kojarzę takiego ogrodu w Krynicy.
W moim małym ogródeczku - Dorota 21:30, 17 lip 2018

Do góry
Wszędzie znajdują się rzeźby w przeróżnych pozach. Tego pierwszego mogłabym przygarnąć co by sobie odpoczywał w cieniu moich świerków Wygląda na pozytywnie zakręconego luzaka

Mój ogród, czyli Skandynawia po krzyżacku 21:28, 17 lip 2018

Do góry
Ewa, Małosiu, Ewo dzięki za dodanie otuchy. Nie jestem przyzwyczajona do takiego przymusowego leniuchowania. Wręcz przeciwnie u mnie doba za krótka. Teraz nie wiem co z tym wolnym czasem zrobić.
Siostra przywiozła mi książkę. Ja tez w swojej biblioteczce mam kilka nie przeczytanych, więc czytam.
Bardzo się cieszę z deszczu, który teraz nasącza trawnik i wszystkie rośliny. Wczoraj zrobiłam kilka zdjęć aparatem w telefonie. Kiepska jakość. Pozostałe robiłam E-ma telefonem i nie zdążyłam ich ściągnąć, bo E-m wyjechał w trasę. Wstawiam to co mam.

Polar Bear

Dwa ogrody 21:25, 17 lip 2018

Do góry
paniprzyroda napisał(a)

Stare krzaczki też u mnie bardzo słabo odbijały lub wcale, to młode sadzonki z ub. roku. Mam sporo siewek, pomyśl

A przeżyją transport ? super pomponiki, zrezygnowałam z dali, nie mam warunków do przechowania
W moim małym ogródeczku - Dorota 21:22, 17 lip 2018

Do góry
Sporo zabytków w tym momencie jest w renowacji.

W moim małym ogródeczku - Dorota 21:13, 17 lip 2018

Do góry
marba napisał(a)
Ależ malownicze widoki! Fajną wycieczkę miałaś. A na tych schodkach to Ty?
Po drodze z Kielc jest piękny Szydłów, jako mała dziewczynka mieszkałam tam, więc darzę to miejsce szczególną sympatią. Na tych schodkach to ja. Lubię zatrzymać się w Szydłowie na krótki odpoczynek od jazdy i powspominać.

Dwa ogrody 21:11, 17 lip 2018

Do góry
Jolu
dla Ciebie czekoladka

Dwa ogrody 21:07, 17 lip 2018

Do góry
an_tre napisał(a)
Jest piękna, zachwycałam się nią tylko rok, tej wiosny nie wzeszła, szkoda

Stare krzaczki też u mnie bardzo słabo odbijały lub wcale, to młode sadzonki z ub. roku. Mam sporo siewek, pomyśl

W kamiennym kręgu od początku 21:05, 17 lip 2018

Do góry

Jak idę po warzywa, to często spotykam takiego gościa.

W moim małym ogródeczku - Dorota 21:04, 17 lip 2018

Do góry
anka_ napisał(a)

Piękne widoki...
Dorotko a czy byłaś już może w ogrodzie botanicznym w Kielcach?
Jestem w Kielcach obok tego ogrodu co miesiąc, ale on chyba jeszcze nie jest oddany do zwiedzania. W ubiegłym miesiącu przeszliśmy się wzdłuż ogrodzenia, trwały tam prace "budowlane" i ogrodnicze. Byłam w pobliżu też dzisiaj, ale deszcz nie sprzyjał spacerom. W przyszłym miesiącu sprawdzę, czy jest udostępniany.

Motylogród 21:03, 17 lip 2018

Do góry
W ogromnych bólach powstał wstępny projekt pierwszej rabaty - kwaśnej. Jestem pewna, że z Waszą pomocą udoskonalę go - kopanie mi chyba wychodzi, ale projektowanie to nie bardzo

Mam nadzieję, że ten rysunek jest wystarczająco czytelny, bo średnio czuję się w programach do projektowania ani nawet graficznych

Th - tuja Aureospicata
SS - sosna Scherina Wiethorst
CL - cyprysik Lawsona Ivonne
M - magnolia Daphne
B - borówki
AN - rododendron Album Novum
HU - rododendron Helsinki University
R - rododendron Rasputin
PW - rododendron Percy Wiesman
AzCh - azalia Chanel
AzKR - azalia Kermesina Rosea
Ro -azalia Rosinetta
Św - świerk Nidiformis (albo sosna Mops)
Cgr - cyprysik groszkowy
F - funkia Pilgrim
Ż - żurawki - Electra i Palace Purple
W - wrzosy

Nie ma tu cienia na razie, niestety, mam nadzieję, że różaneczniki sobie poradzą - ew będę cieniować na początku.
Z rododendronów must have jest Percy Wiesman i Rosinetta - zakochałam się w nich od pierwszego wejrzenia (najwyżej będę okrywać, chuchać i dmuchać, ale muszę je posadzić!). Te większe azalie nie muszą być akurat takie, choć podobają mi się. Największy problem mam z zielonym tłem i osłoną - nie wiem, czy Th Aureospicata i cyprysik Lawsona to dobry wybór (tujek to ja w ogóle nie lubię, ale nie mam pojęcia, co tam nie za dużego posadzić, a tuje można w pewnym momencie ograniczyć wzrostowo).

Otwieram dyskusję
Czekam na wszelkie uwagi, nie obrażę się za żadne połajanki (przecież wiem, że projektant ze mnie jak z koziej .... trąba
Dwa ogrody 21:02, 17 lip 2018

Do góry
Madziu kieszonki

Dwa ogrody 20:54, 17 lip 2018

Do góry
Haniu, u nas tez pada i leje na zmianę. Lato dla Ciebie

W kamiennym kręgu od początku 20:50, 17 lip 2018

Do góry
GorAna napisał(a)

W czasie upałów wymyśliłam z dziurawych pni domek dla owadów
...i już za momencik przyleciały dwie ważki

Jeszcze brakuje wypełniaczy, ale to dopiero po żniwach nazbieram suchych badyli.
Jesteś niesamowitą kopalnią pomysłów, ale fajne
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies