Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Żywopłotki cisowe.

Żywopłotki cisowe.

Pszczelarnia 10:17, 17 paź 2018

Anabell napisał(a)

(...)
a to Letta w różnym towarzystwie, wszystko do niej pasuje.

z Lariską

(...)

Piękna ta 'Letta'.

Co do nazwy Arlekin - ta nazwa występuje tylko w polskich oznaczeniach, wszędzie za granicą tę dalię oznaczają jako 'Gloriosa'.
Bogdzia 20:44, 18 paź 2018

Gosiek33 napisał(a)
Zmartwiłaś mnie tymi astrami, co dwa, trzy lata przesadzać, nigdy spokoju

Bez przesadzy u mnie w jednym miejscu są juz kilkanaście lat i kwitną. Zresztą nie chodzi o przesadzanie tylko dzielenie czyli tzw odmładzanie czego wymaga większosc bylin ale przeciez nie trzymamy się sztywno tych zaleceń.
Anabell 21:14, 18 paź 2018

dalej ' Letta' z Pomponową/kulistą Lipomą i Isa.
po lewej jest Obsidin

nie wiem dlaczego nie zrobiłam zdjęcia szerokim kadrem by ująć Honcę Obsidin u mnie zupełnie jak czarna.

z tyłu pod cisami Toma's Edison i Crazy Lowe.

Lipoma wyższa Letta niższa.

Anabell 21:39, 18 paź 2018

Pszczelarnia napisał(a)
Haniu, poczekaj z cięciem bukszpanów do wiosny (ja też mam jakieś wstrętne roztocza jak kropeczki i przecinki). Na dodatek od podlewania wschodzącego młodego trawnika mi je skropiło i zaczyna się grzyb.

Ale chciałam zapytać Cię o tę dalię, może pamiętasz jej nazwę? Bardzo udana, choć wysoka mi "do szyi". Znalazłam najbardziej podobna jako 'Canary Fubuki'?

u mnie nie grzyb tylko lichy, a teraz same odchody zostały i właśnie boję się grzyba.
Jedną stronę oblecę piłą by był przewiew.
Już kończę zbiegi rehabilitacji więcej będzie czasu.

Ja miałam tylko duże białe dekoracyjne i tą na poniższym zdjęciu NN dostałam z pomyłki.

Ewo! w Twoim wątku pokazałaś Downharm Royal,
ja kupiłam w ubiegłym roku D.R. i nie wierzyłam że to ten. W tym roku w innym miejscu brałam i jest taki sam. to ten na zdjęciu , bywa też bardziej ciemny.
Kwiat jest kulisty.

W początkach lat 2000 miałam taki jak Ty pokazałaś o nazwie Downharm R. ale to był ładny pompon mniejszy od mojej ognistej pomarańczowej.

a gdzie go kupiłaś.
Ta sama nazwa a rózne kwity nie mogą być.
a ja taka, że muszę znać nazwy.

znalazłam jeszcze inne zdjęcie.

Anabell 21:47, 18 paź 2018

Bogdzia napisał(a)

Bez przesadzy u mnie w jednym miejscu są juz kilkanaście lat i kwitną. Zresztą nie chodzi o przesadzanie tylko dzielenie czyli tzw odmładzanie czego wymaga większosc bylin ale przeciez nie trzymamy się sztywno tych zaleceń.

Gosia
Bogdzia
tak czytałam jak sadziłam, a w tym roku bardzo się rozrosły i zagłuszyły inne rośliny.
Obok mam posadzone młode jeżówki.

Pozdrawiam Was obie.
Anabell 21:53, 18 paź 2018

Agania napisał(a)

Haniu, a gdzie ten środek dostałaś, czy można przez internet...wiesz ja też w tym roku jak uśpiona, kilka buksów mam już zjedzonych?...może Zoja mi też pomoże?

Aganiu!
wiem już odpisała Ci Zoja

Anabell 22:07, 18 paź 2018

Gosiek33 napisał(a)
Zmartwiłaś mnie tymi astrami, co dwa, trzy lata przesadzać, nigdy spokoju

Haniu zobacz u mnie co z pachnotką się stało - wstawiłam do wazonu z wodą te pędy co się po wichurze połamały, a ona teraz zaczyna kwitnąć i wypuszcza korzonki. Może to na nią sposób zamiast wysiewu? Zupełnie jak koleus. Ciekawe czy uda mi się ją do wiosny przetrzymać?

Gosia!
a że ja nie wpadłam na taką myśl, już moje pachnotki leżą na kompoście, a tak mocno siedziały korzeniami w ziemi że wyrywałam jak ciągnał D. rzepkę...

w tym roku nie mam nasion, może jeszcze gdzieś będę zamawiała, tylko dałam sobie szlaban z siewkami.
Anabell 22:23, 18 paź 2018

jeszcze Honka Verones Obsydin.

'Rococo' w towarzystwie róży Bonici. nie uchwyciłam razem zdjęcia.
bardzo ciemne kwiaty pasują do wszystkich kolorów.

Rococo bliżej. miniaturka kwiatka.

mira 22:25, 18 paź 2018

Anabell napisał(a)

Ja miałam tylko duże białe dekoracyjne i tą na poniższym zdjęciu NN dostałam z pomyłki.

też takie dostałam białe pomylone ja kupowałam w Beneksie - sporo pomyłek
nie wiem kto tak myli czy sprzedawca czy też sprzedawca sprzedaje o dostaje i taki już towar pomylony
słyszałam tez o nieuczciwych sprzedawcach - zamiast droższych dali sprzedają tańsze ale to może plotka

Ewo! w Twoim wątku pokazałaś Downharm Royal,
ja kupiłam w ubiegłym roku D.R. i nie wierzyłam że to ten. W tym roku w innym miejscu brałam i jest taki sam. to ten na zdjęciu , bywa też bardziej ciemny.
Kwiat jest kulisty.

W początkach lat 2000 miałam taki jak Ty pokazałaś o nazwie Downharm R. ale to był ładny pompon mniejszy od mojej ognistej pomarańczowej.

a gdzie go kupiłaś.
Ta sama nazwa a rózne kwity nie mogą być.
a ja taka, że muszę znać nazwy.

znalazłam jeszcze inne zdjęcie.

też takie dostałam białe pomylone ja kupowałam w Beneksie - sporo pomyłek
nie wiem kto tak myli czy sprzedawca czy też sprzedawca sprzedaje o dostaje i taki już towar pomylony
słyszałam tez o nieuczciwych sprzedawcach - zamiast droższych dali sprzedają tańsze ale to może plotka.

A ja tez mam DR z tego roku - cudowny nieduży pompon /chyba inna niż Twoja/
w kolorze trudnym do opisania - zdjęcia jakie robiłam nie oddały koloru
taki buraczkowy - spodziewałam się po opisać innego niemniej taki jest super
mira 22:31, 18 paź 2018

Haniu mam dwa pytania

1/ czy dalie wymagają odmładzania tak jak byliny - czy duże karpy należy dzielić - czy to nie ma znaczenia można duże wsadzać

2/ jak i kiedy najlepiej podzielić karpę - mam z tym problem - na wiosnę chciałam podzielić karpę i ostatecznie prawie ją zniszczyłam - były zbite podłużne ziemniaczki ciasno przylegające do siebie
teraz mam to samo - chciałam Ewie urwać część karpy nie tak dużej -próbowałam to urywa mi się kawałek a nie ładna kępka - jak to robisz