Bez przesadzy u mnie w jednym miejscu są juz kilkanaście lat i kwitną. Zresztą nie chodzi o przesadzanie tylko dzielenie czyli tzw odmładzanie czego wymaga większosc bylin ale przeciez nie trzymamy się sztywno tych zaleceń.
dalej ' Letta' z Pomponową/kulistą Lipomą i Isa.
po lewej jest Obsidin
nie wiem dlaczego nie zrobiłam zdjęcia szerokim kadrem by ująć Honcę Obsidin u mnie zupełnie jak czarna.
u mnie nie grzyb tylko lichy, a teraz same odchody zostały i właśnie boję się grzyba.
Jedną stronę oblecę piłą by był przewiew.
Już kończę zbiegi rehabilitacji więcej będzie czasu.
Ja miałam tylko duże białe dekoracyjne i tą na poniższym zdjęciu NN dostałam z pomyłki.
Ewo! w Twoim wątku pokazałaś Downharm Royal,
ja kupiłam w ubiegłym roku D.R. i nie wierzyłam że to ten. W tym roku w innym miejscu brałam i jest taki sam. to ten na zdjęciu , bywa też bardziej ciemny.
Kwiat jest kulisty.
W początkach lat 2000 miałam taki jak Ty pokazałaś o nazwie Downharm R. ale to był ładny pompon mniejszy od mojej ognistej pomarańczowej.
a gdzie go kupiłaś.
Ta sama nazwa a rózne kwity nie mogą być.
a ja taka, że muszę znać nazwy.
Gosia!
a że ja nie wpadłam na taką myśl, już moje pachnotki leżą na kompoście, a tak mocno siedziały korzeniami w ziemi że wyrywałam jak ciągnał D. rzepkę...
w tym roku nie mam nasion, może jeszcze gdzieś będę zamawiała, tylko dałam sobie szlaban z siewkami.
'Rococo' w towarzystwie róży Bonici. nie uchwyciłam razem zdjęcia.
bardzo ciemne kwiaty pasują do wszystkich kolorów.
Rococo bliżej. miniaturka kwiatka.
też takie dostałam białe pomylone ja kupowałam w Beneksie - sporo pomyłek
nie wiem kto tak myli czy sprzedawca czy też sprzedawca sprzedaje o dostaje i taki już towar pomylony
słyszałam tez o nieuczciwych sprzedawcach - zamiast droższych dali sprzedają tańsze ale to może plotka.
A ja tez mam DR z tego roku - cudowny nieduży pompon /chyba inna niż Twoja/
w kolorze trudnym do opisania - zdjęcia jakie robiłam nie oddały koloru
taki buraczkowy - spodziewałam się po opisać innego niemniej taki jest super
1/ czy dalie wymagają odmładzania tak jak byliny - czy duże karpy należy dzielić - czy to nie ma znaczenia można duże wsadzać
2/ jak i kiedy najlepiej podzielić karpę - mam z tym problem - na wiosnę chciałam podzielić karpę i ostatecznie prawie ją zniszczyłam - były zbite podłużne ziemniaczki ciasno przylegające do siebie
teraz mam to samo - chciałam Ewie urwać część karpy nie tak dużej -próbowałam to urywa mi się kawałek a nie ładna kępka - jak to robisz