Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "Iwk4"

Kwiatowy ogródek Monteverde 09:41, 15 lip 2014

Do góry
Iwk4 napisał(a)

Aniu, witaj. Cały czas zachwyca mnie Chopin. Szukam róży na moją rabatkę biało- żółtą. Robaczek pisał, że ta róża będzie za wysoka, a ja nie mogę znaleźć nic równie pięknego. Jaką wysokość ma twój Chopin?

W warmińskim Chopiny są jeszcze niskie, bo przesadzane ale w rajskim czasami pojedyncze łodygi dochodziły do 2m,ale do tyłu rabatki jak najbardziej pasuje jest piękna, lodygi ma sztywne, Chopin w rajskim lub jeszcze Kronprincess Mary rabatowa też ja mam tu zdjęcie z tarasu jeszcze przed przesadzeniem do warmińskiego, jest to róza Poulsena, piszą że do 100 cm rośnie ale najwyżej 80 cm
środek ma cytrynowy a brzegi biale
Madżenie ogrodnika... Kiedyś tu.... 09:37, 15 lip 2014

Do góry
Iwk4 napisał(a)

Marzenko, czytam o tym, jak bardzo się starasz dobrać właściwie róże. Do tego dołączę drugą stronę medalu: Otóż kilka dni temu byłam "pod" Gdańskiem, więc postanowiłam odwiedzić szkółkę, w której nagrywany był program o ogrodach dla TV regionalnej Gdańsk. Rozczarowałam się: roslinki blade, niedożywione, no ale cóż ... reklama dźwignią handlu, więc mimo wszystko ceny roślin wygórowane. Podupadły cis (niby stożek) 150 zł. .. Docieram do alejki z różami. Niektóre w moim typie, blady róż, ładny kwiat. Mówię więc do pani, która obsługuje, że szkoda, że róże nie mają etykiet odmianowych. Na co pani odpowiada: Nie mają? Bo to są róże! ...
I nic nie kupiłam. Wyszłam.

Jeszcze kilka lat temu kupowalam po prostu roże.... I inne rośliny też nie interesowaly mnie jaka odmina,.. A teraz? Ogrodowisko narzuca standardy i podnosi poprzeczkę wymagań. To sygnał, że jest miejsce na centra ogrodnicze o wysokim standardzie. Być może to pomysł na nasze przyszle życie zawodowe
Ogródek Iwony 08:56, 15 lip 2014

Do góry
Iwk4 napisał(a)

Małgosiu, jestem pełna podziwu dla twojej znajomości roślinek.
Tam jest taki niby półcień, ale na linii, gdzie są róże i jeżówki słoneczko świeci do południa i potem łapie się ten kawałek wieczorkiem na słońce. Tu, gdzie narysowałaś linię, dom po południu daje zacienienie. Podałaś mi całą paletę roślinności i to tak z rękawa, a ja się tak długo zastanawiałam, co do róż dodać, aby nie było pusto. Niby czytam u dziewczyn, ale jakby wszystko kupić, to masakra.
Na razie wysiałam w doniczkę naparstnice. Wszystkie wzeszły, teraz milion doniczek potrzebuję do pikowania

Tak to już jest, że u siebie to człowiek duma i duma, a u kogoś raz spojrzy i coś mu do głowy wpadnie.
Ogród na glinie 08:51, 15 lip 2014

Do góry
Iwk4 dzięki że zajrzałaś
Masz dużo racji, że sami kontrolujemy swoje prace tymi zdjęciami.
Jak będzie jakoś wyglądać ta rabatka to wstawię zdjęcie.
Wczoraj robiłam znów opryski herbatką tymiankową. Zobaczymy co dalej.
Kwiatowy ogródek Monteverde 01:40, 15 lip 2014

Do góry
monteverde napisał(a)
Idę sfocić swojego olbrzyma(lilia) bo otworzyla kwiatyno i jakiś obiad trzeba zrobić
Chopin

Aniu, witaj. Cały czas zachwyca mnie Chopin. Szukam róży na moją rabatkę biało- żółtą. Robaczek pisał, że ta róża będzie za wysoka, a ja nie mogę znaleźć nic równie pięknego. Jaką wysokość ma twój Chopin?
Madżenie ogrodnika... Kiedyś tu.... 01:25, 15 lip 2014

Do góry
Marzena2007 napisał(a)

Mam nadzieję, że nasz wątek o austinkach na forum znasz i sobie zaznaczylas ale z przyjemnością obejrzę.
Ja pokecam oryginalną stronę Davida Austina, tylko denerwuje mnie przeliczanie rozmiaru róż ze stóp na cm.....

Uprzejmie informuję, że poluję na Fastaffa i Gertrudę J. Gdyby ktokolwiek widział proszę o cynk

Aga widzialaś dzisiejsze połączenie tych roż na Fb?

Marzenko, czytam o tym, jak bardzo się starasz dobrać właściwie róże. Do tego dołączę drugą stronę medalu: Otóż kilka dni temu byłam "pod" Gdańskiem, więc postanowiłam odwiedzić szkółkę, w której nagrywany był program o ogrodach dla TV regionalnej Gdańsk. Rozczarowałam się: roslinki blade, niedożywione, no ale cóż ... reklama dźwignią handlu, więc mimo wszystko ceny roślin wygórowane. Podupadły cis (niby stożek) 150 zł. .. Docieram do alejki z różami. Niektóre w moim typie, blady róż, ładny kwiat. Mówię więc do pani, która obsługuje, że szkoda, że róże nie mają etykiet odmianowych. Na co pani odpowiada: Nie mają? Bo to są róże! ...
I nic nie kupiłam. Wyszłam.
Ogród nie tylko bukszpanowy - część II 01:16, 15 lip 2014

Do góry
Byłam, poczytałam, artykuł zaliczony. Pilnuję, by nie mieć zaległości, bo wtedy kaplica. To tak, jakby stara gazetę czytać i przeglądać aktualności. Pozdrawiam Danusiu.
Any ogród mały czyli wygrana walka z ugorem 01:11, 15 lip 2014

Do góry
ana_art napisał(a)
po ciężkim tygodniu miałam dziś plan dokończenia zawijasowej, a tu jak na złość paaaaaaada
w oczekiwaniu na limki, widok z okna

Też bym chciała taki widok z okna. Ana, co jest posadzone z brzegu rabaty?
Ogród prawie romantyczny 00:35, 15 lip 2014

Do góry
I ja życzę ładnej pogody, Agnieszko. Pozdrawiam.
Rododendronowy ogród II. 00:33, 15 lip 2014

Do góry
Uf, nadrobiłam zaległości. Pozachwycałam się wszystkim, co po drodze widziałam. I motyle i liliowce z ich cudnymi środkami, słoneczne rudbekie - niby mam, ale takich fotek jeszcze nie umiem robić. To nie jest tylko kwestia aparatu, ale też fotografa. Choć przyznam, że odkryłam w moim aparacie, że zdjęcia Makro nie wychodzą tak, jakbym chciała, choć zasadę znam. Po prostu przy pewnym dużym zbliżeniu nie łapie stabilizacji obrazu i kaplica.
Ogród, a najlepiej piękny ogród - jak się do tego zabrać? 00:05, 15 lip 2014

Do góry
Jeszcze Kamilko urlopujesz? Pozdrawiam.
Ogródek Iwony 23:58, 14 lip 2014

Do góry
Donia72 napisał(a)
U mnie tez piachy, ziemia do doopyBede robic rewolucje na rabacie za domem. Poleca dwa swierki, ale to dopiero jak wroce do domku Za niecaly miesiac.Ale szybko zleci (mam taka nadzieje).

Oj to ci Doniu smutno będzie. Ja bez ogródka byłam tydzień i nie mogłam sobie miejsca znaleźć. Nawet widoków ładnych nie miałam. Nie było gdzie oka zawiesić. Tylko synek się cieszył, bo na wakacje wyjechał, a jak do czego doszło, przy kompie siedział. Be ...
A ty biedna miesiąc bez swojego ogródka
Ogródek Iwony 23:54, 14 lip 2014

Do góry
zabaewa napisał(a)
No super działasz Podoba mi się

Dziękuję Ewo.
Ogródek Iwony 23:53, 14 lip 2014

Do góry
A i taka dziś refleksja. Ja na O uczę się nazw roślin. Wcześniej nie znałam ich z odmian.
Sąsiadka przychodzi zainteresowana pewną roślinką, którą ma kupić jej druga sąsiadka. Z rozmowy wychodzi, że chodzi o hortensję. Tłumaczę jej, że są drzewiaste, np. Anabel albo bukietowe i tu chcę kilka wymienić. A moja kochana sąsiadka mówi, że jej jest wszystko jedno, bo ona się nie zna. Więc musiałam jej pokazać, czym różnią się między sobą.
Ale nawet, jak nie zna, co ma, to chociaż w tym roku posadziła kilka roślinek przed domem. Pierwszy raz od 8 lat I to jest jakiś sukces.
A w tym roku wszystkie cztery sąsiadki mamy w ogródku hortensje.
Ogród na glinie 23:45, 14 lip 2014

Do góry
Malgosik napisał(a)
Ubolewam nad tym, że mam takie małe bukszpany i długo trzeba będzie czekać na ładny ekranik. Jakby mi się udało kupić większe......
Ale narazie i tak nie mam czym po nie jechać.
Ekobordy umocowane, ziemia podsypana gdzie trzeba, trawa dosiana. Teraz podlewanie

Tutaj dzisiejsze, robocze fotki:

Żwirek przy tarasie jest głębiej, więc narazie oddziela go folia. Jak już wysypiemy żwir na całej rabacie, folię usuniemy.

Małgosiu, mi się podoba. Fajnie wyszło. Podglądałam twoje poczynania przez ostatnie dni tylko z telefonu i trudno mi było pisać ... (rodzinka )
Z tej perspektywy masz 3 korony na różnej wysokości i w ten sposób jest dobrze wg mnie. Lawenda urośnie. Ja kupowałam wiosną takie mizerne sadzonki, a teraz cudnie kwitnie, rozrosła się dwukrotnie i ma piękne kwiatostany. U ciebie tez tak będzie. Ma szansę jeszcze zakwitnąć.

Dziękuję Małgosiu za pomysły u mnie.

I tak dziś doszłam do pewnego wniosku:
Planujemy, tworzymy w naszym ogrodzie, potem robimy fotki, wstawiamy na O. Zastanawiamy się, czy dobrze, przestawiamy, znowu robimy fotki itd. I zanim ktoś zdąży nam doradzić, w naszym monologu patrząc na zrobione fotki, dochodzimy do słusznych sobie decyzji. Te fotki pozwalają nam spojrzeć na nasz projekt z pewnej perspektywy.
Ja dopiero na zdjęciu zobaczyłam, że moja rajska jabłoń jest krzywa. A rośnie u mnie już kilka lat.
Pozdrawiam Cię. Pokaż, jak skończysz rabatkę.
Ogródek Iwony 23:18, 14 lip 2014

Do góry
Malgosik napisał(a)

Ja tak tylko schematycznie bo mi wpadło do głowy.
Kula na pniu to np klon szczepiony Globosum lub miłorząb Mariken (mniejsza głowa) pod spodem mogą być kule w różnych rozmiarach, ale nie muszą. Może być całe poletko jeżówek skąpanych w trawach. Z resztą z przodu można dorzucić do koloru żurawkę od strony trawnika. Ale nie wiem jak tam z nasłonecznieniem, bo jeżówki do słońca a żurawki do półcienia, chyba że ciemne...

Małgosiu, jestem pełna podziwu dla twojej znajomości roślinek.
Tam jest taki niby półcień, ale na linii, gdzie są róże i jeżówki słoneczko świeci do południa i potem łapie się ten kawałek wieczorkiem na słońce. Tu, gdzie narysowałaś linię, dom po południu daje zacienienie. Podałaś mi całą paletę roślinności i to tak z rękawa, a ja się tak długo zastanawiałam, co do róż dodać, aby nie było pusto. Niby czytam u dziewczyn, ale jakby wszystko kupić, to masakra.
Na razie wysiałam w doniczkę naparstnice. Wszystkie wzeszły, teraz milion doniczek potrzebuję do pikowania
Ogródek Iwony 23:12, 14 lip 2014

Do góry
Donia72 napisał(a)
Ale masz fajnie, ja juz nie mam jak poszerzac

Doniu, ty masz tak ładnie, że nie musisz nic poszerzać. A jak masz ochotę, to wpadnij do mnie. Za domem mam jeszcze spore pole do działania. Dziś nawet myślałam, że dla jednego nie jest to do ogarnięcia. I cierpię na brak porządnego trawnika. Na tych moich piachach niewiele mogę w upały zdziałać.
A dziś nawet Bozia mi pomagała. Najpierw było ciepło i pochmurno, a jak pomyślałam, ze pora kończyć i zbierałam narzędzia, zaczął padać deszczyk
Ogródek Iwony 23:11, 14 lip 2014

Do góry
Iwk4 napisał(a)

Małgosiu, ale szybko działasz.
Tez o tej opcji myslałam. Ale nie miałam tylu roślinek. Masz rację, jest to pole do działania na przyszłość. Masz na myśli jakieś konkretne roślinki? rozumiem, że byłyby kulki bukszpanowe, a co na kiju i to fioletowe?

Ja tak tylko schematycznie bo mi wpadło do głowy.
Kula na pniu to np klon szczepiony Globosum lub miłorząb Mariken (mniejsza głowa) pod spodem mogą być kule w różnych rozmiarach, ale nie muszą. Może być całe poletko jeżówek skąpanych w trawach. Z resztą z przodu można dorzucić do koloru żurawkę od strony trawnika. Ale nie wiem jak tam z nasłonecznieniem, bo jeżówki do słońca a żurawki do półcienia, chyba że ciemne...
Ogródek Iwony 23:07, 14 lip 2014

Do góry
Jak narysowałaś, to mi się nawet podoba
Ogródek Iwony 23:05, 14 lip 2014

Do góry
Malgosik napisał(a)
Poszerzyło się teraz przy ścieżce. Można w przyszłości jeszcze poszerzyć rabatę, np tak:

Małgosiu, ale szybko działasz.
Tez o tej opcji myslałam. Ale nie miałam tylu roślinek. Masz rację, jest to pole do działania na przyszłość. Masz na myśli jakieś konkretne roślinki? rozumiem, że byłyby kulki bukszpanowe, a co na kiju i to fioletowe?
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies