Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Ogródek Iwony

Ogródek Iwony

zabaewa 23:24, 14 lip 2014

No super działasz Podoba mi się
Iwk4 23:53, 14 lip 2014

A i taka dziś refleksja. Ja na O uczę się nazw roślin. Wcześniej nie znałam ich z odmian.
Sąsiadka przychodzi zainteresowana pewną roślinką, którą ma kupić jej druga sąsiadka. Z rozmowy wychodzi, że chodzi o hortensję. Tłumaczę jej, że są drzewiaste, np. Anabel albo bukietowe i tu chcę kilka wymienić. A moja kochana sąsiadka mówi, że jej jest wszystko jedno, bo ona się nie zna. Więc musiałam jej pokazać, czym różnią się między sobą.
Ale nawet, jak nie zna, co ma, to chociaż w tym roku posadziła kilka roślinek przed domem. Pierwszy raz od 8 lat I to jest jakiś sukces.
A w tym roku wszystkie cztery sąsiadki mamy w ogródku hortensje.
Iwk4 23:54, 14 lip 2014

zabaewa napisał(a)
No super działasz Podoba mi się

Dziękuję Ewo.
Iwk4 23:58, 14 lip 2014

Donia72 napisał(a)
U mnie tez piachy, ziemia do doopyBede robic rewolucje na rabacie za domem. Poleca dwa swierki, ale to dopiero jak wroce do domku Za niecaly miesiac.Ale szybko zleci (mam taka nadzieje).

Oj to ci Doniu smutno będzie. Ja bez ogródka byłam tydzień i nie mogłam sobie miejsca znaleźć. Nawet widoków ładnych nie miałam. Nie było gdzie oka zawiesić. Tylko synek się cieszył, bo na wakacje wyjechał, a jak do czego doszło, przy kompie siedział. Be ...
A ty biedna miesiąc bez swojego ogródka
Donia72 07:29, 15 lip 2014

Dobrze, ze mam dostep do neta, to jestem na biezaco z ogrodem Maz przysyla mi fotki, ale i tak bardzo mi go brakuje (calej rodzinki tez ).Tutaj gdzie jestem widoki piekne, ogrodki cudne, ale co z tego, jak sie jest tak daleko od domu to nic nie cieszy.Pozdrawiam
Malgosik 08:56, 15 lip 2014

Iwk4 napisał(a)

Małgosiu, jestem pełna podziwu dla twojej znajomości roślinek.
Tam jest taki niby półcień, ale na linii, gdzie są róże i jeżówki słoneczko świeci do południa i potem łapie się ten kawałek wieczorkiem na słońce. Tu, gdzie narysowałaś linię, dom po południu daje zacienienie. Podałaś mi całą paletę roślinności i to tak z rękawa, a ja się tak długo zastanawiałam, co do róż dodać, aby nie było pusto. Niby czytam u dziewczyn, ale jakby wszystko kupić, to masakra.
Na razie wysiałam w doniczkę naparstnice. Wszystkie wzeszły, teraz milion doniczek potrzebuję do pikowania

Tak to już jest, że u siebie to człowiek duma i duma, a u kogoś raz spojrzy i coś mu do głowy wpadnie.
Malgosik 12:46, 15 lip 2014

tu Ci chciałam pokazać jeżówki z trawami, widziałaś coś takiego już?
http://www.pinterest.com/pin/118782508891884828/
Iwk4 14:33, 15 lip 2014

Malgosik napisał(a)
tu Ci chciałam pokazać jeżówki z trawami, widziałaś coś takiego już?
http://www.pinterest.com/pin/118782508891884828/

Małgosiu, pięknie to wygląda.
Tylko ja jeszcze nie mam żadnej trawki w ogrodzie, niestety. Jak patrzę na ceny traw, to sobie myslę, że muszą jeszcze poczekać. Mam nadzieję, że w przyszłym roku rozwinę temat traw. Albo wysieję, jak zdobędę nasionka, albo może jakaś dobra dusza będzie chciała rozdać kilka sadzonek.
Ogród uczy cierpliwości, a mój M twierdzi, że jak mi pozwoli, to zamiast kotłowni (czeka nas remont kotłowni i wymiana pieca), zimą ogród będę podziwiać.
Iwk4 14:34, 15 lip 2014

Donia72 napisał(a)
Dobrze, ze mam dostep do neta, to jestem na biezaco z ogrodem Maz przysyla mi fotki, ale i tak bardzo mi go brakuje (calej rodzinki tez ).Tutaj gdzie jestem widoki piekne, ogrodki cudne, ale co z tego, jak sie jest tak daleko od domu to nic nie cieszy.Pozdrawiam

Doniu, rób fotki dla porównania. Może cię coś zainspiruje.
Iwk4 14:50, 15 lip 2014

Od wczoraj mam jeżówki w moim ogrodzie, a dziś nic nie robię, tylko patrzę się jak goopia na motyle. I już nie muszę Bodzi zazdrościć. Mam swoje
I na pewno posadzę budleję!!! A może dwie