Alinko deszcz u ans bardzo potrzebny, mamy suszę. Wczoraj nasypałam azofoski pod cebulowe i modliłam się o deszcz... dopiero rano zaczęło padać a już się obawiałam, że dzisiaj z szlaufem będę biegać
A do czego go chcesz użyć? Do lawendy? Dzisiaj oglądałam nawóz agrecolu do lawendy i miał niewielką ilość azotu a przede wszystkim magnez i potas. Więc jeśli masz ochotę to tam gdzie masz za kwaśno a powinno być wapiennie (lawenda, perowskia) to sobie sypnij. Ja jednak jestem zwolenniczką sypania wieloskładnikowych nawozów wczesną wiosną, bezwzględnie z zawartością azotu. Może to jednak błąd? Ja mam jednak dobre doświadczenia z takiego nawożenia.
Czyli jeśli się zdecyduję na żiwrek to muszę położyć agrowłókninę i kupić odkurzacz.... Zacznę zatem od takiej część gdzie obędzie się bez tych akcesoriów.
Co będzie posadzone w miejsce lawendy?
Viva jest posadzona na bocznej dłuuuuugiej rabacie , to ta ktorą ostatnio pokazywalam po cieciu w półkule. Ta lawenda kwitnie od kończa czewca do końca lipca. Oczywiscie wszystko zależy czy maj i Czerwiec będą słoneczne. Kwitnie bardzo obficie. Dwa lata temu po letnim przycieciu jeszcze leciutko drugi raz kwitła, rok temu już nie, było za mokro.