Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "img"

Pojedyncze pytania na temat projektowania rabat 10:11, 19 wrz 2018

Do góry
Proszę o podpowiedź jak zagospodarować betonowe ogrodzenie a właściwe jego kawałek bo resztę zasłania nasz domek narzędziowy. Za ogrodzeniem sąsiedzi budują garaż. Strona wschodnia - słońce do około godz. 14. Z lewej - skarpa do obsadzenia (to też dla nasz wyzwanie ), z prawej domek narzędziowy + drewutnia.

Pomysłów mam kilka (pewnie nie wszystkie mają sens):
1) posadzić wysokie miskanty np. memory bo te podobają mi się najbardziej - może 2 sztuki by się zmieściły
2) puścić winobluszcz ale nie do końca lubię takie ekspansywne pnącza
3) inne pnącze (powojnik, róża) ale pewnie musiałabym dać przed ogrodzeniem jakieś kratki
4) jakieś dekoracyjne drzewo a w nogach inne rośliny
5) duże donice z wysokimi roślinami?

Będę wdzięczna za każdą wskazówkę.
Zakręcony ogród 09:55, 19 wrz 2018

Do góry
DorKa napisał(a)
Przesadziłam anebelke w miejsce cyprysa. Teraz mam do zagospodarowania miejsce pomiędzy rozplenicami. Orliki tam rosną po kulką- tujką . Wszystko do wywalenia stąd.Lawenda mogłąby fajnie wyglądać jak dorośni i stworzy obwódkę. Co myślicie ? Zostawić czy wywalić ?

troszkę jakby luźniej:

Chyba pomiędzy rozplenice nic nie wejdzie,bo się rozrosną a lawenda zostanie pożarta przez rozplenice chyba...
Ogródkowe perypetie:) 09:54, 19 wrz 2018

Do góry
abiko napisał(a)
I dlatego uwielbiam barbulę, mam nadzieję, że każdy komu podarowałam będzie się cieszył tym kolorem.

Piękna ta Twoja Barbula, kolorek przyciąga wzrok, czy ona długo kwitnie? Dziś postaram się wysłać nasionka.
Życie w wiejskim ogrodzie 09:43, 19 wrz 2018

Do góry
Gardener27 napisał(a)

Szkoda że jednoroczna, w następnym sezonie będę miał jej więcej, te pióropusze są obłędne.

Cudowna sceneria, Ty tak trafnie dobierasz rośliny i dodatki. Bardzo przyjemnie ogląda się zdjęcia z Twojego ogrodu, więc proszę o więcej.
Jak zamienić glinę w wymarzony skrawek Ziemi. 09:39, 19 wrz 2018

Do góry
Jak zamienić glinę w wymarzony skrawek Ziemi. 09:38, 19 wrz 2018

Do góry
Piątek przesadzanie artemis pod siatkę

Ogrodowe marzenie Mrokasi 09:27, 19 wrz 2018

Do góry
Nie wytrzymałam i powiązałam trochę te miskanty. Różnica może kosmetyczna ale wg mnie jest lepiej. Co myślicie?
Było:

Jest:
Zakręcony ogród 09:14, 19 wrz 2018

Do góry
DorKa napisał(a)

To zabieg celowy, że tujki posadzone po łuku zgodnie z linią trawnika, a trawki za nimi już nie?
Mokradło... i mój ogród 09:10, 19 wrz 2018

Do góry
MalgosiaW napisał(a)

A Pastella nic sobie z tego nie robi. Wypuszcza nowe badyle:

Pastella pastellą, ale jakie piękne strzyżone kuliszcza w tle!
A nie boisz się, że pobudzona cięciem róża będzie bardziej podatna na przemarzanie?
Ogród pod Górą 08:41, 19 wrz 2018

Do góry
Już po urlopie niestety było bardzo fajnie baterie naładowane słoneczkiem

Zostały wspomnienia i piękne widoki
Życie w wiejskim ogrodzie 08:34, 19 wrz 2018

Do góry
Gardener27 napisał(a)
Pogoda w tym sezonie sprzyja pelargoniom, okazałe jak nigdy o tej porze roku.

Geranium jak zawsze niezawodne, zwłaszcza polecam odmianę Rozanne, będzie kwitła do pierwszych przymrozków.

Szałwie omszone to też żelazne rośliny, wystarczy przyciąć i znowu pełno kwiatów.

Szkoda że jednoroczna, w następnym sezonie będę miał jej więcej, te pióropusze są obłędne.

Dla mnie to wszystko tu masz bujne i piękne
A ta trawa to Rubrum??
Czy z sadzonek ją masz ? Czy też wysiewasz ??
Piękna.Nawet jak jednoroczna, warto o nią się pokusić.Bedę jej szukać.Tylko podaj mi nazwę.
Wymarzony sielankowy ogród..... 08:30, 19 wrz 2018

Do góry
Monia81 napisał(a)
Pstryczki takie szybkie dzisiejsze
rozchodnikowa i skrzynie rumieńca dostają

cypelkowa, miskanty słabo widoczne, mało im wody lałam to mniejsze som...

Monia, no pięknie
Ja dopiero w tym roku rozchodników więcej dokupiłam i wymieniam nasadzenia przy jednej rabacie.Może na drugi rok będzie widoczniej i ładniej ?
pozdrawiam
Zakręcony ogród 08:23, 19 wrz 2018

Do góry
a tu chwilowo ma miejscówkę fiefera nie nana :

docelowo mam tam posadzić 2 aureospicaty ,żeby pociągnąć do końca żywopłot.
Hakonki rozsadziłąm , nie wiem czy dobrze ale trudno. Na wiosnę się okażę.

Zdecydowanie hasłem ostatnich dni u mnie było : wywalenie a jak oczyszczona się czuję
Zakręcony ogród 08:20, 19 wrz 2018

Do góry
a tu podeścikowa z wywalonymi tawułami. W zamian za to KF + kocimiętka . Tam rosną jeszcze jakies dziwne jałowce i klon palmowy. Też tymczasowo.

Zakręcony ogród 08:18, 19 wrz 2018

Do góry
Przesadziłam anebelke w miejsce cyprysa. Teraz mam do zagospodarowania miejsce pomiędzy rozplenicami. Orliki tam rosną po kulką- tujką . Wszystko do wywalenia stąd.Lawenda mogłąby fajnie wyglądać jak dorośni i stworzy obwódkę. Co myślicie ? Zostawić czy wywalić ?

troszkę jakby luźniej:

Nadchodzi wiosna - czas na ogród 08:16, 19 wrz 2018

Do góry
dominika_ napisał(a)

Witaj Dominiko Piękne widoki u Ciebie Czytam o nowej rabacie i o powiększających się rabatach - suuuuper
Pozdrowienia zostawiam.
Ogólne, ogrodnicze wskazówki w projektowaniu i realizacji ogrodów zamkn. 08:01, 19 wrz 2018

Do góry
Dzień dobry!
Proszę o poradę w kwestii zagospodarowania kawałka przestrzeni przed domem, która stworzyła mi się po likwidacji przydomowej oczyszczalni. Działka jest duża otoczona młodymi świerkami. Na tym placyku rosną z boku aktualnie trzy sosny kosodrzewiny - posadzone 2 lata temu bez pomysły w trawniku - i jedna sosna chyba bośniacka satelit - teraz przesadzona w to miejsce, po niwelacji terenu. Nie mam pomysły co dalej zrobić z tą przestrzenią...Zostały mi też do wsadzenia gdzieś jeszcze dwie małe kosodrzewinki i trzy tawuły japońskie. Nie wiem czy one wkomponowałyby się jakoś w tę przestrzeń. Doradźcie coś proszę...
Zakładanie trawnika z siewu - trawnik z siewu 07:40, 19 wrz 2018

Do góry
Dosiewki zrobię na pewno ale minęło dopiero 12 dni od momentu zasłania A na tych golach plackach gdzieniegdzie coś zaczyna się dziać więc na razie tego nie skreslam.
O dziwo najlepiej rośnie od strony północnej domu gdzie przez większość dnia jest cień...
Mokradło... i mój ogród 07:31, 19 wrz 2018

Do góry
Jesiennie się zrobiło Przycinamy ostatnie iglaste, zaniedbując trawnik (trochę spóźnieni jesteśmy w tym roku).

A Pastella nic sobie z tego nie robi. Wypuszcza nowe badyle:

Tnę je z uporem maniaka:

Wybaczcie, że często na zdjęciach są zabawki, przy trzecim dziecku ja już ich nie zauważam, chyba że się o nie potknę
Małymi kroczkami do celu... 06:32, 19 wrz 2018

Do góry
Aurelllia napisał(a)
Przepiękne masz hortensje !!! Zbieram szczękę z podłogi

Dzięki faktycznie hortensje w tym roku nieźle bujnęły, czekam na przyszły sezon myślę,że pokażą jeszcze więcej

Buziaki!
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies