Hej Anitko! Ja wiem, że z szerokością nie poszalałam zbytnio, ale mój plan zakłada posadzenie rozplenic bliżej tarasu, żeby na niego "właziły" częścią kępy, a w miarę możliwości mniej na trawnik. Szerokość tarasu o ile mnie pamięć nie myli to ok 3,5 m, więc między rozplenicami zostanie mi jakieś 1,5m spokojnie. Jeśli przesadzeniu trzmieliny to muszę im do tercetu jedną dokupić tej wysokości szczepienia sęk w tym, że mi one słabo wyglądają i się między sobą różnią nawet ulistnieniem, ech...
Jeśli uda mi się kupić stacjonarnie jeszcze jakieś czosnki to posadzę. Nie chce mi się zamawiać specjalnie z domu tego tarasu nie widzę o ile specjalnie nie podejdę do drzwi tarasowych. Jest dokładnie za ścianą. Mam jeszcze trochę tulipanów, to może tam zawędrują w razie czego.
Myślę gdzie ten pas być widziała... Bo jeśli to o czym też Anula pisała, to nie ma miejsca niestety..
Kasia, wiesz co? Jak tak patrzę na to zdjęcie to myślę, że ta rabata bonsajowa to powinna przylegać do tarasu, czyli być tam gdzie teraz jest trawnik między tarasem a bonsajową.
No sorry, no....
Haha, Aniu, a pamiętasz jak się u mnie wychodzi z domu do ogródka? Bym wtedy szła wprost na rabatę a nie jakiś ciąg komunikacyjny. Zrobię zaraz jakieś foty poglądowe normalnie
Kasiu, piszesz,że masz obrzeze z profili...trochę się cofnęłam, ale nie mogę znaleźć jakie profile masz na myśli. Wiosna chce zrobić na trawniku rabate i cały czas zastanawiam czym oddzielić trwale trawnik od kamieni. Oczywiście mając na uwadze, żeby dobrze się kosiło
No dobra, teraz instrukcja wychodzenia do ogrodu i widok (potem część zdjęć wykasuje)
Widok z kanapy gdy siedzę w ulubionym miejscu- widać tylko firany z końca tarasu. Gdyby zrobić rabatę byłaby tak do połowy drzwi i po prostu głupio by to wyglądało. Jeszcze dla uściślenia- korzystamy tylko z prawych drzwi, lewe praktycznie stale mamy zamknięte.
Edit
Zbliżamy się do ogródka ..
I widzimy to
Wyglądamy przez szybę i dopiero w sumie widzę nową rabatę.
No dobra, wychodzimy na zewnątrz (linia tarasu jest na równi z wnęką drzwiową, żeby była jakaś kontynuacja). Od razu foto powrotne z ogródka. No ni huhu tam rabaty nie da rady.. na foto tego nie widać, ale bonzajowa też poprowadzona jest tak, żeby równała się z linią budynku. Niestety z drugiej strony nie jest tak grzecznie z linia opaski wokół domu, bo kiedyś popłynęłam z kształtem rabaty i już tak zostało