Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Pszczelarnia

Pszczelarnia

mira 23:01, 09 paź 2018

A jeszcze - te dalie z siewu są śliczne - warto siać moje też zachowuję
Pszczelarnia 23:08, 09 paź 2018

Mam kolejny kompostownik. Poprzedni z lekkiej siatki miał być tylko na liście. Ale ponieważ przenosiłam całe zaplecze ogrodowe w inne miejsce, więc zlikwidowałam kompostowniki dotychczasowe i tak do liściowego trafiały chwasty, gałęzie i darń ciężkiego kalibru. Szybko się wszystko zapełniło. Więc wymyśliłam kolejny. I zrobiliśmy.

Tutaj popiół ogniskowy i składowisko kory.

I te, co miały być liściaste.

I tak myślę jeszcze nad jedną komorą z desek na przesiany gotowy do użycia kompost.

Miłorzęby w szpalerze zaczynają się przebarwiać.

Pszczelarnia 23:23, 09 paź 2018

Dynie w "kawiarence" (czyli szklarni)

Zbieram nasiona w tym roku

Ta qupa bydlęca ma rok i już teraz pójdzie na rabaty (drzewa, krzewy), choć jeszcze nie jest idealna. Powinna już opuścić ten plac. Kolejna będzie składowana w innym miejscu.

Na żonkilowej łące wzeszła trawa, ciekawe co będzie z pustymi miejscami, czy wyrosną jakieś kwiatki?

Bylinowe rabaty można w nieskończoność poprawiać, rośliny aż same się o to proszą.

Zagajanka 23:55, 09 paź 2018

Pszczelarnia napisał(a)
Im dalej w las tym więcej róż.

A za C. Austin zupełnie mi nieznaną Bouquet Parfait.

Bouquet Parfait to też kawał róży - u mnie przynajmniej pędy ma z 1,5-1,7 m, przewieszające się na obie strony, co daje z 3 m szerokości krzaczka. Kwitnie obficie, ładnie powtarza, pachnie słabo, ale lubi łapać mączniaka.

Tu z połowy sierpnia (kończy u mnie 4 sezon, w nóżkach ma dla porównania Pashminę):

jolanka 06:22, 10 paź 2018

Ja też mam Bouquet Parfait i choć jest pierwszakiem to już krzaczek pomimo trudnego lata spory rośnie. Ale kwiaty ma piękne, ilość niesamowita i jeśli za ławeczka będzie rosła to będzie ok. Desdemona tez byłaby piękna
laurowisnia 10:05, 10 paź 2018

O Desdemonie też myślałam, nie byłam pewna czy osiągnie odpowiednie rozmiary.
Dalie pięknie jeszcze ukwiecone, moje te w miejscu osłoniętym też są zielone ale tylko zielone, mało kwiatów.
Jak Ci rosną gawędki? Moja duża kępa, nagle tuż przed kwitnieniem prawie w całości uschła, nie wiem czy miała za sucho, czy za mokro, a już planowałam na ile sadzonek ją podzielę.
laurowisnia 10:55, 10 paź 2018

mira napisał(a)

Chodzi mi o taką siostrę dla Artemis - dobranie pokrojem

no właśnie zdziwiłam się że Howarda kwitnącego pokazałaś - mój już w gazecie śpi - malutka karpka

Mira, trudne to zadanie, Artemis jest dość charakterystyczna, nie napisałaś nic o kolorze.
Może Parky, Scepter'd Isle, Ascot.
Pszczelarnia 11:49, 10 paź 2018

laurowisnia napisał(a)

Mira, trudne to zadanie, Artemis jest dość charakterystyczna, nie napisałaś nic o kolorze.
Może Parky, Scepter'd Isle, Ascot.

A może do 'Artemis' omawianą już 'Hansestadt Rostock'? 'Ascot' będzie mocnym kontrastem kolorystycznym. 'Parky' w zasdzie jest bardzo podobna.

Może 'Ballade' albo 'Heritage'?

EDIT: a może róża Summer Song?
pestka56 14:36, 10 paź 2018

Ewo, dziękuję za miłe słowa u Dany.
Ja też uwielbiam prosa. Mam takie, które są mojego wzrostu, ale nie znam odmiany. Tu widać je doskonale po lewej.
Anda 14:43, 10 paź 2018

Podobna do Artemis kwiatem, wzrostem i budowa jest wg mnie Larissa.

Artemis ma dość małe kwiaty w bukiecikach, Larissa podobnie.
Serdeczności Ewa - Doświadczalnia bylinowo-różana 2 poprzedni wątek Doświadczalnia bylinowo-różana (Niemcy i Wielkopolska) Panie Foerster, co pan robi przeciwko nornicom? - Krzyczę na nie. Wizytówka doświadczalni Landhaus Ettenbühl i Rosengarten Zweibrücken
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies