Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "img"

Pod Biało-Niebieską Chmurką moj Bawarski ogrod na wsi 18:51, 28 sie 2018

Do góry
zimie jeszcze mwimy nie ale jesiennie juz powoli sie robi. Wreszcie sie troche ochlodzilo, dzis wspaniale 25 troche porobilam w ogrodzie, pare chwastow polecialo i kilka roslinek posadzilam/przesadzilam. Emus wyrwal zeschnieta wierzbe i ten kawalek ogrodu od razu ladniej wyglada.

Bardzo lubie ten mech co na niego spojrze to mi Justyne przypomina

tego pokazywalam ale tak mi sie ten kolorek podoba, ze mu nowa fotke zrobilam

Kociomietka kwitnie drugi raz

ta tez pokazywalam ale w innym ujeciu

To tu- to tam- łopatkę mam ! 18:41, 28 sie 2018

Do góry
Wrzosowisko prawdopodobnie zniknie samoistnie. Dla wrzosów zrobiło się za ciasno.

Przestrzał

Moja glebo terapia 18:40, 28 sie 2018

Do góry
Kasiolaaa napisał(a)
jakie sliczne jabluszka mniamiiii

Z tymi jabłkami w tym sezonie to jakaś masakra nie do wyzbierania

To tu- to tam- łopatkę mam ! 18:36, 28 sie 2018

Do góry
W ziemi nic nie da się robić. Można zacząć sprzątać opadające liście. Wypić kolejną kawę dla podniesienia ciśnienia i spokojnie czekać. Na deszcz.

Wiraż

To tu- to tam- łopatkę mam ! 18:30, 28 sie 2018

Do góry
mikina34 napisał(a)

Haniu, chciałabym posadzić w warzywniku dwie wiśnie i dwie śliwki, czy podpowiesz jakiego gatunku szukać i na co zwrócić uwagę? Poczytałam co net podpowiedział, ale nie ma to jak doświadczenie

Tak sobie myślałam, że urlopujesz się, bo nagle zniknęłaś. Mam nadzieję, że wypoczęłaś.
Sięgnęłam do swoich notatek z czasów zakładania sadu. Typowałam wtedy wiśnie odmiany Gronista, Łutówka i Nord Star. Nie wiem, jakie mam u siebie, bo pacholę przywlekło mi trzy egzemplarze z wyprzedaży i się przyjęły. Były NN.
Jeśli chodzi o śliwy, to zrezygnowałam z węgierki, bo w Polsce jest epidemia groźnej choroby grzybowej (szarka) atakująca tę odmianę. Posadziłam odmiany wielkoowocowe President i Cacańską Lepoticę. Kiedyś miałam też żółtą Renklodę ulenę i owoce były przepyszne. Wiśnie szybko weszły w okres owocowania. Śliwa po 4 latach ma w tym roku kilka owoców. Troszkę dłużej jej schodzi.

Jesiennie. Tłem będzie morwa i brzoza Doorenbos.

Moja bajka 18:16, 28 sie 2018

Do góry
W jednym z moich poidełek (stoi na ziemi) wypatrzyłam coś takiego. Co to może być?
To tu- to tam- łopatkę mam ! 18:16, 28 sie 2018

Do góry
Brzozowa Agatko, właśnie z tych powodów (po czasie) szczęśliwa byłam, że poszło to hurtem. To jak z paczką od Mikołaja; jedni zjadają od razu, a drudzy dawkują i mają dłużej.

Dla Ciebie tradycyjnie frontowa.

Działeczka Asi :) 18:14, 28 sie 2018

Do góry
Tulipanki dla Kasi

Ranczo Edy 18:14, 28 sie 2018

Do góry
Jolcia dziękuję macham serdecznie i buxiaki odbijam

Hanusia dziękuję właśnie nie wiedziałam jak się zwie a porozsadzałam ją trochę pogoda nie była dla nich dobra ale te przy tarasie dały radę zakwitnąć U mnie wiesz jak haa ciągle coś się kręci dożynki już za nami teraz zakończenie wakacji ale spokojnie kameralnie buuuziaki

To tu- to tam- łopatkę mam ! 18:11, 28 sie 2018

Do góry
Zana napisał(a)

No bo już wchodzą w tym wieku w zakręt na tym rowerku i czasami znikają nam z zasięgu wzroku. A wtedy hulaj dusza... Rozum idzie czasami spać. Zgadzam się, jak pachole osiągnie wiek 20 lat i wszyscy to przeżyjemy, to złożę chyba sto pokłonów Opatrzności.

Pora zacząć dbać o gibkość kręgosłupa.

Turzyce SS najpiękniejsze są jesienią, choć i w pozostałych porach nie mogę na nie narzekać.

To tu- to tam- łopatkę mam ! 18:06, 28 sie 2018

Do góry
AgataP napisał(a)
Haniu, przyszłam do Ciebie bo wiem że stosujesz te preparaty, nie wiem czy wszystkie, ale bardzo proszę wyraź swoją opinię.

1.Zapobieganie chorobom grzybowym:
PW-Proponian wapnia
OW- Octan wapnia

2.Zapobieganie występowaniu ssąco-gryzących:
HT-Herbatka tymiankowo-oreganowa
RT-roztwór tymolu

W tym roku mam problemy grzybowe w warzywniku - ogórki do kitu, na cukinię wlazł mącznik i gniją mi owocki...
Chciałabym być nieco mądrzejsza na przyszły sezon, bo w tym to tylko jeszcze grzyby w lesie zaliczę

Roztwór tymolowy stosowałam do czerwca. Na mszyce nie pomógł i bób bardzo kiepsko owocował, ale na drzewach nie było żadnych szkodników.

Używałam propionianiu wapnia. Problemów z chorobami grzybowymi nie miałam, poza rdzą na jednej róży. Dodatkowo pomidory i ogórki za radą Moniki, podlewałam raz w miesiącu rozcieńczonym mlekiem. W sumie, to największe straty mam z powodu suszy.
Dodam tylko, że wczesną wiosną robię oprysk miedzianem (róże, drzewka owocowe i drzewa liściaste) oraz Promanalem, a późną jesienią spryskuję róże, drzewka owocowe i krzewy 5% roztworem mocznika.
Mam na pamiątkę zdjęcie z kropelkami wody- cenne nad wyraz.

Moja glebo terapia 17:44, 28 sie 2018

Do góry
mrokasia napisał(a)
Jola, fajna masz tą piwniczkę , świetny klimat robi w ogrodzie.
A jak tam Twój miskant Yaku Jima? Urósł troszkę? Bo ten mój zeszłoroczny kurdupel oszalał, zrobił piękną kępę średnicy ponad 50cm i kwitnie, także nie martw się, możesz liczyć na przyszły sezon .

Miskant dalej mikry ledwie go widać zza rabarbaru ale mam nadzieję, że się weźmie w przyszłym roku.

Drugiego z gryza mam z rozplenica moudry też wiosną kupowana, rośnie ładnie ale na razie puki co zero kłosków. Tak się zastanawiam czy to napewno rozplenica?

Chyba więcej traw nie zamówię w albamarze o ile hosty i hortensje mają super to trawy i jeżówki bardzo mikre.

To ta moudry

Moja glebo terapia 17:38, 28 sie 2018

Do góry
To najpiękniejszy mój okaz

a ten trochę obrażony tyłem

Ogród pod lasem 17:21, 28 sie 2018

Do góry
UrsaMaior napisał(a)
Hmmm... dziewczyny, czy ja coś mówiłam, że już niczego nie sadzę?

I to właśnie uwielbiam!

Urso, masz r. Solero - jak się sprawuje? Kolor ma bardziej ciepły krem czy bardziej cytryna? Czy kwiaty nie są za duże w stosunku do krzaka?
Moja glebo terapia 17:19, 28 sie 2018

Do góry
Cd fotek

trochę portretów

W cieniu - zacieniona 17:04, 28 sie 2018

Do góry
Zmieniające się limki

maj
lipiec
...i sierpień
Małymi krokami-Ogród Wioli 17:01, 28 sie 2018

Do góry
Wiolka5_7 napisał(a)
Byłam rozeznać się w sprawie kamienia i znalazłam...a po drugie nie mogłam nie zajechać na okoliczne szkółki i powiem wam ,że jestem w szoku jak się powiększył im asortyment...normalnie wszystkie drzewa,byliny ,krzewy i trawy Ogrodowiskowe
Znalazłam też planowaną Glediczję Sunburst-dużą , wiosną planuję ją kupić...

Nie obyło się bez skromnych zakupów...3 wielkie Gracki ,ktore chyba nimi nie są ,bo kwitną ,ale i tak mi się podobają... będą zmiany na grabowej obok altany....Gracki do podziału,będą zamiast Limek,a Limki powędrują na przyszłą rabatę wjazdową

Wiolu ile kosztuje taka trawa ? U mnie dużo mniejsza 15 zeta
Przedogródek pod dębem 16:59, 28 sie 2018

Do góry
Waclaw napisał(a)
Magnolia powtarza kwitnienie. Szkoda, że tak mało kwiatów

Wacławie czy magnolię na zime okrywasz agrowlokniną ?
Przedogródek pod dębem 16:56, 28 sie 2018

Do góry
Waclaw napisał(a)
W moim przedogródku jeden kancik powstał. Kupiony ostatnio szpadelek rozpoczął swą służbę.

Na rabacie kwiecia sporo

No proszę ale pięknie ,ale się szybko uczysz kolego gratulacje
Małymi kroczkami do celu... 16:45, 28 sie 2018

Do góry
Chyba nie pokazywałam, emowi zachciało się kamyczków, tak więc rabata przy tarasie została nimi wyłożona, chociaż nie do końca brakło

Śliwa dziecięca ma owoce chyba nie jadalne nie?

I tyle nic poza tym ciekawego się nie dzieje
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies