Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "floksy"

Mała działka - wielkie nadzieje 21:11, 25 lut 2018

Do góry
Annak napisał(a)

Agnieszko, ta lista jest za obszerna, wiem, bo dawałam to, co by mi tu odpowiadało, ale nie do końca wiedziałam, co może z czym nie pasować. Teraz dzięki Tobie, Ewie i innym dziewczynom wyrzucam z listy to, co mówicie, że nie pasuje. Może wtedy dam więcej jarzmianek, bo fajne są, może lilie, albo floksy? Z traw chcę dać w kilku miejscach stipę. Wiem, że jest jednoroczna, ale zajmuje mało miejsca, a na tym mi zależy. Na wszelkie inne trawy jest za mało miejsca. Z orlikami zaryzykuję, bo mi się bardzo podobają, najwyżej je potem wszystkie wyciepię Co do obwódek to sprawa otwarta. Ja chciałabym, żeby przez cały sezon było na tych rabatkach kolorowo, bo to miejsce, gdzie toczy się całe nasz życie ogrodowe i cieszyłoby oczy Dlatego m.in. na obwódki pomyślałam o begonii, ale mam też w myśli żurawki, np. little cuttie blondie albo coco.
A co do tarasu: jeden bok zarasta winorośl, drugi będzie (w planach) obsadzony różą pnącą i clematisem, dlatego przód będzie odsłonięty i obsadzony dość nisko-max. do wys. 1m.
I tak jeszcze nie wiem najważniejszego: jak w kolejności te rośliny rozmieścić, co po czym, co przed, a co za
Dlatego bardzo będę potrzebować Waszej pomocy przy rozplanowaniu na tych dwóch kawałkach ziemi
Dziękuję Agnieszko za odwiedziny, jak zrobię kolejną weryfikację tej listy to poproszę o pomoc przy rozrysowaniu tego wszystkiego i będę wdzięczna za wszelkie uwagi.

To wiele wyjaśnia nie wiem dlaczego myślałam, że rabaty położone są po obu stronach tarasu, a tu chodzi o to, by z tarasu był ładny widok Z orlików nie rezygnuj, bo są śliczne i różnej wielkości, więc na pewno coś dla siebie znajdziesz Problem się zaczyna, gdy pojawiają się nowe siewki, bo one często wyglądają inaczej niż rośliny mateczne.
Stipa nie musi być jednoroczna u mnie zimuje już od kilku lat. Co prawda nie wiem, jak przetrwa obecne mrozy bez śniegu, bo to wyzwanie dla wielu roślin, ale mam nadzieję, że część przeżyje. Co więcej ładnie się rozsiewa na rabacie, tak że gdyby nie wzeszły posiane przez Ciebie, to przypomnij się wiosną. Myślę, że część z nich przetrwa zimę

Cebulowe na pewno wiosną będą pięknie zdobić rabatę, czytałam, że róże też się tam pojawią. Super! Będzie cudnie. Może jeszcze jakieś ładne rozchodniki, np. matrona lub inne o ciemniejszych listkach, by i jesienią rabata ładnie wyglądała

Czytałam, że planujesz jakiś rysunek planowanej rabaty. To świetny pomysł, bo będzie można od razu zobaczyć, co obok czego chciałabyś umieścić. Mnie w każdym razie takie szkice zawsze pomagają.

Mała działka - wielkie nadzieje 19:37, 24 lut 2018

Do góry
Napia napisał(a)
Aniu, jeżeli dobrze rozumiem, to najważniejszą rośliną na tej rabacie ma być hortensja bobo. To dla mnie zawilce nie za bardzo tu pasuję ze względu na wielkość i pokrój. Liatry fioletowe, agastache, przetaczniki jak najbardziej. Jarzmianek musiałoby być więcej, a nie wiem, czy jest tu tyle miejsca. Orliki są śliczne, ale o ile dobrze pamiętam, łatwo się wysiewają i krzyżują między sobą. Na obwódki można by dać kontrastowe żurawki, trawy np. turzyce albo hakonechloa macra, brunery czy szałwię. A nie myślałaś, by po drewnianych podporach tarasu puścić jakieś ładne pnącze np. clematis? Mnie to zawsze kusiło, ale wokół całego domu mam wyłożoną kostkę i nie mogę jak tego zrobić

Agnieszko, ta lista jest za obszerna, wiem, bo dawałam to, co by mi tu odpowiadało, ale nie do końca wiedziałam, co może z czym nie pasować. Teraz dzięki Tobie, Ewie i innym dziewczynom wyrzucam z listy to, co mówicie, że nie pasuje. Może wtedy dam więcej jarzmianek, bo fajne są, może lilie, albo floksy? Z traw chcę dać w kilku miejscach stipę. Wiem, że jest jednoroczna, ale zajmuje mało miejsca, a na tym mi zależy. Na wszelkie inne trawy jest za mało miejsca. Z orlikami zaryzykuję, bo mi się bardzo podobają, najwyżej je potem wszystkie wyciepię Co do obwódek to sprawa otwarta. Ja chciałabym, żeby przez cały sezon było na tych rabatkach kolorowo, bo to miejsce, gdzie toczy się całe nasz życie ogrodowe i cieszyłoby oczy Dlatego m.in. na obwódki pomyślałam o begonii, ale mam też w myśli żurawki, np. little cuttie blondie albo coco.
A co do tarasu: jeden bok zarasta winorośl, drugi będzie (w planach) obsadzony różą pnącą i clematisem, dlatego przód będzie odsłonięty i obsadzony dość nisko-max. do wys. 1m.
I tak jeszcze nie wiem najważniejszego: jak w kolejności te rośliny rozmieścić, co po czym, co przed, a co za
Dlatego bardzo będę potrzebować Waszej pomocy przy rozplanowaniu na tych dwóch kawałkach ziemi
Dziękuję Agnieszko za odwiedziny, jak zrobię kolejną weryfikację tej listy to poproszę o pomoc przy rozrysowaniu tego wszystkiego i będę wdzięczna za wszelkie uwagi.
Mała działka - wielkie nadzieje 18:22, 23 lut 2018

Do góry
panierka napisał(a)

Witam
Lista, którą Pani podała, pomogła mi w wyborze roślin dla swego ogrodu. Sobie wybrałam następujące: zawilec, jarzmianka, agastache i floksy wiechowate. Dodam jeszcze róże, tulipany, krokusy, chryzantemy. Ostatnie bardzo lubię
Już nie mogę doczekać się wiosny. Wydaje mi się, że ogród będzie fantastyczny.

Witaj Amando, cieszę się, że ja mogłam w czymkolwiek pomóc Sama dopiero próbuję dobierać rośliny i bez Ewy nic bym nie zdziałała, co widać
pozdrawiam
Mała działka - wielkie nadzieje 14:31, 23 lut 2018

Do góry
Annak napisał(a)
No i z rana zrobiło się popołudnie
Ewuniu, teraz wiem, dlaczego miałaś wątpliwości co do róży i tak myślę, że może (a nawet na pewno) masz rację
Te rabaty są wąskie (70 cm szer), ta dłuższa ma 3,5 m długości, ta krótsza ok. 2 m.
Roślin wybrałam na pewno za dużo, ale jest z czego wyrzucić, bo pewnie niektóre nie będą się w tym miejscu nadawały, a inne nie będą pasowały
Wstawiam spis z opisem zebranym po lekturach:

1. hortensja bobo
2. Liatra kłosowa Floristan violet -jasnofioletowa, wys. do 100cm; Floristan weiss biała, wys. do 100 cm; - atakowane przez ślimaki i nornice, czy nie za bardzo się rozrasta?;
3. agastache - Agastache foeniculum Bolero (różowy, 60-80 cm, kwitnie lipiec-wrzesień), Album (90 cm), Alabaster (90 cm), obydwa białe kwitną lipiec-wrzesień; Black Adder (ciemnofioletowy, 1 m, kwitnie od czerwca do października), Blue Fortune (lawendowo-niebieski, 90 cm, kwitnie czerwiec-wrzesień) – czy duże kępy?
4 przetacznik kłosowy rośnie w kępach! - Veronica spicata Christa (kwiaty niebiesko-fioletowe, 40 cm, kwitnie czerwiec-październik); Inspire Blue (jasnoniebieski, kwitnie lipiec-sierpień, wys. 60 cm) First Love (darniowa bylina wys. 40 cm, różowy, kwitnie czerwiec-sierpień); Rose Zwerg (różowy, wys. 30 cm, kwitnie czerwiec-wrzesień); Veronica teucrium Knallblau - kwitnie maj-czerwiec-ten mi się najbardziej podoba (widziałam u Ciebie, Ewuniu)
5. orliki bardzo bym chciała mieć: Barlow Blue, Barlow Pink, Barlow Black (80 cm) – kwitnie maj-lipiec - łatwo atakowane przez choroby grzybowe?
6. Zawilec japoński Konigin Charlotte (jasnoróżowy), Splendens (różowy) Prinz Heinrich (ciemnoróżowy); kwitną VIII, IX, X, wys. 05-1m.
7. floksy wiechowate – już robiłam spis, trzeba by tylko wybrać wzrost i kolor
8. bodziszek: Geranium sanguineum „ Apfelbluete”; Geranium Hybride Sue Crug - kwitnie długo i rośnie w kępie - Ewuniu, polecałaś je, ale nie znalazłam w szkółkach internetowych, nie znalazłam opisu, ale widziałam zdjęcia i podobają mi się, nie wiem tylko jak rośnie, jakie ma wymagania i gdzie go ew. kupić
9. jarzmianka (kwitnie całe lato): Astrantia major 'Roma' (różowa, 70-75 cm), Astrantia Ruby Wedding (ciemnobordowe, 60 cm), Star of Beauty (fioletowe, 70-75 cm), major Venice (fioletowo-różowe, 60 cm), 'Sunningdale Variegated' (jasno-różowa, 75 cm), większa Astrantia major( kwiaty jasno różowe, wys. 80 cm)
10. jeżówki, chciałabym tutaj tylko podwójne
11. na obwódki:
myślałam o pachnącym goździku, ale on kwitnie tylko w maju i czerwcu, więc może jednoroczna begonia wiecznie kwitnąca,biała lub różowa?.
To tyle. Wiem, że istnieje pewnie mnóstwo fajniejszych roślin, ale ja o ich istnieniu, póki co, nie mam bladego pojęcia
Ewuniu, Agnieszko, i, mam nadzieję, inni zaglądający: bardzo proszę o uwagi, krytykę, skreślenia i dopiski. Po prostu o pomoc
Uściski przesyłam

Witam
Lista, którą Pani podała, pomogła mi w wyborze roślin dla swego ogrodu. Sobie wybrałam następujące: zawilec, jarzmianka, agastache i floksy wiechowate. Dodam jeszcze róże, tulipany, krokusy, chryzantemy. Ostatnie bardzo lubię
Już nie mogę doczekać się wiosny. Wydaje mi się, że ogród będzie fantastyczny.
Mała działka - wielkie nadzieje 13:33, 23 lut 2018

Do góry
No i z rana zrobiło się popołudnie
Ewuniu, teraz wiem, dlaczego miałaś wątpliwości co do róży i tak myślę, że może (a nawet na pewno) masz rację
Te rabaty są wąskie (70 cm szer), ta dłuższa ma 3,5 m długości, ta krótsza ok. 2 m.
Roślin wybrałam na pewno za dużo, ale jest z czego wyrzucić, bo pewnie niektóre nie będą się w tym miejscu nadawały, a inne nie będą pasowały
Wstawiam spis z opisem zebranym po lekturach:

1. hortensja bobo
2. Liatra kłosowa Floristan violet -jasnofioletowa, wys. do 100cm; Floristan weiss biała, wys. do 100 cm; - atakowane przez ślimaki i nornice, czy nie za bardzo się rozrasta?;
3. agastache - Agastache foeniculum Bolero (różowy, 60-80 cm, kwitnie lipiec-wrzesień), Album (90 cm), Alabaster (90 cm), obydwa białe kwitną lipiec-wrzesień; Black Adder (ciemnofioletowy, 1 m, kwitnie od czerwca do października), Blue Fortune (lawendowo-niebieski, 90 cm, kwitnie czerwiec-wrzesień) – czy duże kępy?
4 przetacznik kłosowy rośnie w kępach! - Veronica spicata Christa (kwiaty niebiesko-fioletowe, 40 cm, kwitnie czerwiec-październik); Inspire Blue (jasnoniebieski, kwitnie lipiec-sierpień, wys. 60 cm) First Love (darniowa bylina wys. 40 cm, różowy, kwitnie czerwiec-sierpień); Rose Zwerg (różowy, wys. 30 cm, kwitnie czerwiec-wrzesień); Veronica teucrium Knallblau - kwitnie maj-czerwiec-ten mi się najbardziej podoba (widziałam u Ciebie, Ewuniu)
5. orliki bardzo bym chciała mieć: Barlow Blue, Barlow Pink, Barlow Black (80 cm) – kwitnie maj-lipiec - łatwo atakowane przez choroby grzybowe?
6. Zawilec japoński Konigin Charlotte (jasnoróżowy), Splendens (różowy) Prinz Heinrich (ciemnoróżowy); kwitną VIII, IX, X, wys. 05-1m.
7. floksy wiechowate – już robiłam spis, trzeba by tylko wybrać wzrost i kolor
8. bodziszek: Geranium sanguineum „ Apfelbluete”; Geranium Hybride Sue Crug - kwitnie długo i rośnie w kępie - Ewuniu, polecałaś je, ale nie znalazłam w szkółkach internetowych, nie znalazłam opisu, ale widziałam zdjęcia i podobają mi się, nie wiem tylko jak rośnie, jakie ma wymagania i gdzie go ew. kupić
9. jarzmianka (kwitnie całe lato): Astrantia major 'Roma' (różowa, 70-75 cm), Astrantia Ruby Wedding (ciemnobordowe, 60 cm), Star of Beauty (fioletowe, 70-75 cm), major Venice (fioletowo-różowe, 60 cm), 'Sunningdale Variegated' (jasno-różowa, 75 cm), większa Astrantia major( kwiaty jasno różowe, wys. 80 cm)
10. jeżówki, chciałabym tutaj tylko podwójne
11. na obwódki:
myślałam o pachnącym goździku, ale on kwitnie tylko w maju i czerwcu, więc może jednoroczna begonia wiecznie kwitnąca,biała lub różowa?.
To tyle. Wiem, że istnieje pewnie mnóstwo fajniejszych roślin, ale ja o ich istnieniu, póki co, nie mam bladego pojęcia
Ewuniu, Agnieszko, i, mam nadzieję, inni zaglądający: bardzo proszę o uwagi, krytykę, skreślenia i dopiski. Po prostu o pomoc
Uściski przesyłam

Igielnik 13:02, 18 lut 2018

Do góry
No to do dzieła. Zdjęcia z soboty. Moja frontowa "rabata" do poprawy. Aktualnie ma długość około 20 m wzdłuż południowej granicy działki i ok 10 m wzdłuż zachodniej granicy.
Szerokość około 3-4 m. Rosną na niej zwykłe brzozy, wysokie na 10m oraz kolekcja świerków serbskich tzw. bożonarodzeniowych choinek. Brzeg rabaty jest obsadzony tawułą japońską. Od strony wjazdu na posesję jest szerszy fragment obsadzony bylinami (marcinki, rudbekia, floksy, kocimiętka i jakieś inne) i na środku rajska jabłoń Dolgo, muszę to miejsce zreorganizować bo wlazł tam perz i nie mogę już nad nim zapanować.
Generalnie ta strona to "patelnia", brzozy dają trochę cienia.
Za płotem jest chodnik i średnio ruchliwa droga osiedlowa.

Pod domem jest słoneczna rabata a na niej rosną:
- na kracie przy ganku mini kiwi,
- róże The Fairy, hortensje, bez czarny Black Lays, wisienka japońska, dereń jadalny
- miks bylin: kocimiętka, piwonie, liliowce, irysy syberyjskie, bodziszki, trochę cebulowych: krokusy i przebiśniegi i resztka tulipanów botanicznych.
Jej za bardzo nie chcę ruszać. Rośliny się rozrosły, jest kolorowa całe lato. Ewentualnie myślałam o poszerzeniu.

Tu widać dalszy ciąg rabaty z brzozami (do poprawy). Huśtawka będzie zmieniona na coś a'la pergola. Dzieci urosły, drewno zgniło, a solidny fundament w ziemi został - wiec dorobię pergolę. Zamówiłam już na nią róże pnące Lykefund.

Rabata na środku trzyma się nieźle. Są na niej brzozy 3 pożyteczne, trawy (trzcinniki i molinie), rudbekia, jeżówka, liliowce, piwonie i derenie o żółtych liściach podsadzone bergenią (to północny cypel) oraz tulipany. Polecam trzcinniki są super. Już w maju są zielone i ładne.

Myślałam o dodaniu świerków serbskich, żeby powstała taka mniej regularna ściana.
Cała rabata pod brzozami i świerkami jest obsadzona barwinkiem, który jest niestety dzikim gąszczem poprzerastanym chwastami.

Wzdłuż całego ogrodzenia, przy płocie posadziłam mieszany żywopłot nieformowany z krzewów liściastych. Są tam lilaki różne kolory, jaśminowce, kaliny, tawuła von Houtte'a. Niestety krzewy bardzo wolno tam przyrastają. Sadziłam półmetrowe patyki, a teraz krzaki maja maks 1,2 m. Myślałam o dosadzeniu tawuły bo rośnie najlepiej. Pozostałych krzewów nie mam gdzie przesadzić a wyrzucić szkoda.
Bylinowa łąka 21:14, 17 lut 2018

Do góry
W końcu doczekamy się zwiastunów wiosny i to nie tylko takich, choć te są najwcześniejsze.
Żeby zająć się czymś ogrodowo, to w piątek posadziłam moje najnowsze zakupy do doniczek. Piwonię Bowl of Beauty szt. 1, piwonie jasnoróżowe bezodmianowe szt. 3 oraz dwa floksy wiechowate - pomarańczowy i niebieski. Liczę, że jak się troszkę ociepli, to wystawię je na balkon. Zwolni się wtedy miejsce na parapecie na zasiewy.
Egzotyczna wyspa na Podkarpaciu 14:32, 17 lut 2018

Do góry
Ja mam tylko jedną kępkę krwawnika kichawca od kobiety na rynku kupioną i to pod inną nazwą. Ładnie się rozrasta, choć trochę się kładzie. Czy ty swój czymś podpierasz?
A zakupom i ja się nie oparłam. Kupiłam 2 floksy wiechowate i 4 piwonie. Już nawet w doniczki je wczoraj wsadziłam, bo mają kiełki i się bałam, że zasuszę je w tych opakowaniach.
Jak słoneczko zaświeci, to też mnie nosi, ale jeszcze śniegu sporo i trzeba czekać.
Połowa działki - czyli mam powoli dość 10:18, 17 lut 2018

Do góry
gobasia napisał(a)
Ja na razie nie daję za wygraną ....może trafię takie co bedą rosły

floksy natomiast to rosną jak szalone? zaczynają mnie wkurzać

A dlaczego Cię wkurzają ????
Połowa działki - czyli mam powoli dość 09:59, 17 lut 2018

Do góry
Ja na razie nie daję za wygraną ....może trafię takie co bedą rosły

floksy natomiast to rosną jak szalone? zaczynają mnie wkurzać
Połowa działki - czyli mam powoli dość 09:56, 17 lut 2018

Do góry
gobasia napisał(a)
floksy też lubię...mam 4 kolory to takie babcine kwiatki ,
U mnie wyginely te dawne ostróżki...a teraz te co kupię to jeden sezon i po nich?

A to fakt ja z ostózkami też tak miałam i dałam sobie spokój
Połowa działki - czyli mam powoli dość 09:54, 17 lut 2018

Do góry
floksy też lubię...mam 4 kolory to takie babcine kwiatki ,
U mnie wyginely te dawne ostróżki...a teraz te co kupię to jeden sezon i po nich?
Początkującego ogrodnika kawałek trawnika ;) Ogródek Kasi 07:01, 17 lut 2018

Do góry
Annak napisał(a)
Podczytuję z uwagą Wasze dyskusje dot. zestawiania kolorów róż i zastanawiam się, czy ja sobie nie zaplanowałam zbyt monotonnie. Wprawdzie jeszcze na kartce, ale na długości 5 m. będą tylko białe róże Chopin, na zmianę z też białymi artemisami! Będą co prawda między nimi inne kolorowe byliny typu jeżówki, floksy, jarzmianki, orliki, ale czy z tą bielą nie przesadziłam?
Przepraszam Kasiu, że u Ciebie wpisuję swoje problemy, ale może tak z "rozpędu" wypowiecie się też, żeby rozwiać moje wątpliwości lub podpowiedzieć coś...
dzięki i pozdrawiam

Kolorystycznie ok ale obydwie róże mają zupełnie inne kwiaty , artemisa do swojej wielkości ma je małe A sam potrafi być duży u mnie lekko miał 150 cm , natomiast Chopin nie mam ale opinie są różne i też wyrasta wysoko i kwitnie głównie na górze.
Początkującego ogrodnika kawałek trawnika ;) Ogródek Kasi 05:02, 17 lut 2018

Do góry
Annak napisał(a)
! Będą co prawda między nimi inne kolorowe byliny typu jeżówki, floksy, jarzmianki, orliki, ale czy z tą bielą nie przesadziłam?
Przepraszam Kasiu, że u Ciebie wpisuję swoje problemy, ale może tak z "rozpędu" wypowiecie się też, żeby rozwiać moje wątpliwości lub podpowiedzieć coś...
dzięki i pozdrawiam

Kolorystycznie na pewno nie przesadziłas, zestawienie z kolorowymi bylinami będzie piękne!! Ja zaczęłam od misz maszu i kombinuję, a Ty mozesz stworzyć bardziej ogrodowiskowy klimat jakiego oczekiwałas. Z takim miksem jak u mnie raczej się go pozbawisz
Początkującego ogrodnika kawałek trawnika ;) Ogródek Kasi 21:59, 16 lut 2018

Do góry
Podczytuję z uwagą Wasze dyskusje dot. zestawiania kolorów róż i zastanawiam się, czy ja sobie nie zaplanowałam zbyt monotonnie. Wprawdzie jeszcze na kartce, ale na długości 5 m. będą tylko białe róże Chopin, na zmianę z też białymi artemisami! Będą co prawda między nimi inne kolorowe byliny typu jeżówki, floksy, jarzmianki, orliki, ale czy z tą bielą nie przesadziłam?
dzięki i pozdrawiam
Połowa działki - czyli mam powoli dość 12:42, 16 lut 2018

Do góry
gobasia napisał(a)
Uważam ,że powinnaś posadzić do doniczki i postawić w chłodnym miejscu...

te drugie to floksy ?
Dokładnie tak.
Jedynie jak cebule jakiś roślin kupuję ba wiosnę to do szuflady do lodówki wkładam.
Bardzo ładne piwonie kupiłaś.
Ja też nasiona kupuję w lutym.Wydatki rozłożone i spokojniej można kupić wybrać bez kolejek.
Pozdrawiam cieplutko bo u mnie zima biała i z mrozikiem
Wśród brzóz i dębów 18:14, 15 lut 2018

Do góry
Radziu2013 napisał(a)

Basiu, już byłem
Bardzo duże sadzonki bergenii mają Na nie się skuszę na pewno, tym bardziej że i tak chciałem by w tym sezonie trafiły na nową rabatę.
Nie wiem dokładnie co jest w brązowych doniczkach...floksy? -nie wiem co, ale też okazałe

Na pewno coś u nich zakupię

To faktycznie mogą być floksy, bo pamiętam, że były. W dużej brązowej doniczce jest jeszcze jakiś miskant, Gracillimus chyba, a może Morning Light, one takie trochę podobne, jak są małe.
Wśród brzóz i dębów 18:01, 15 lut 2018

Do góry
marba napisał(a)

Dzięki Radziu.
Widziałam u Zoji, że szukasz fotek zakupów w A. Możesz podejrzeć u mnie na 41 stronie. Pozdrawiam.

Basiu, już byłem
Bardzo duże sadzonki bergenii mają Na nie się skuszę na pewno, tym bardziej że i tak chciałem by w tym sezonie trafiły na nową rabatę.
Nie wiem dokładnie co jest w brązowych doniczkach...floksy? -nie wiem co, ale też okazałe

Na pewno coś u nich zakupię
Mała działka - wielkie nadzieje 13:32, 15 lut 2018

Do góry
Ostatnio na wykladzie o bylinach widzialam slicznego floksa na zdjeciach, pochodzaca z Rosjii odmiana Drakon Jest w tym sklepie o ktorym pisalyscie. Niestety troche za niski. Floksy za Artemisami musza byc wysokie.
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies