Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Słoneczny Ogród

Słoneczny Ogród

SlonecznyOgrod 22:04, 27 wrz 2017

ania1110d napisał(a)
Widzę że szybko się ukorzeniają i łatwo

Łatwo się rozrastają i łatwo się dzielą. Z gałązek czy z samych liści też można rozmnażać , ale ja mam jeszcze duże kępy , które podzielę, to nie będę się bawić z łodyżkami, chyba, żę już się złamią to nie wyrzucę a wetknę gdzieś w ziemie, czy do doniczki.
Rozchodniki bardzo lubię, mam jeden gatunek ale to jest plus ,bo jeden powielany dobrze wygląda i spójnie No i ten najobficiej kwitnie, te bordowe bardziej pojedyncze są.
pestka56 22:22, 27 wrz 2017

Zobacz jakiego pięknego ciemnego ma Gruszka. Twój śliczny, ale tamten bardzo wzrok przyciąga
SlonecznyOgrod 21:22, 28 wrz 2017

pestka56 napisał(a)
Zobacz jakiego pięknego ciemnego ma Gruszka. Twój śliczny, ale tamten bardzo wzrok przyciąga

Odnalazłam ją , bo nie znałam, byłam widziałam
pestka56 22:11, 28 wrz 2017

SlonecznyOgrod 21:02, 04 paź 2017

Niedługo zima to będę nadrabiać zaległości na O.
Ostatnio bywam tu malutko. Ale to taki czas, gdzie juz ogród schodzi na dalszy plan.

Ale u mnie jest tak:
-rozchodniki posadzone w tym roku nie równo sie wybarwiaja, za to dojrzałe starsze kępy równe w pokroju i ładnie wybarwione na bordowo
- drzewka owocowe takie mniejsze rosnące na trawniku zabieram na tył
- tujki rosnące przed hortensjami, które nie zdążyłam przesadzic wiosną teraz zaczęłam przesadzać pod płot, a większe nie wiem jeszcze gdzie powędrują
-mały świerk rosnący na srodku trawnika poszedł już na tył daleko, jeszcze dalej za oczko
- nasadziłam kilka sztuk winogron
- odwiedziłam nową szkółke z trawami kupiłam 5szt rozplenicy japońskiej
- do zerwania darń i zrobienie rabaty wzdłuż drogi ( tam gdzie mam 3 stożki z tuj)
- zostaje mi jeszcze zaplanowanie rabaty w trudnym miejscu gdzie jest sucho, bo tuż za płotem rośnie akacja która przez swą koronę nie przepuszcza deszczu i od spodu wypija całą wilgoć
Rośnie tam rząd kul z Danic jest rabata i trawnik
Wszystko pewnie będę musiała wykopac, a rosną tam floksy, które podsychały , hortensje też tam latem więdły- jedna ogrodowa niebieska druga bukietowa,
mam tam jeszcze trzykrotke andersa,
marcinki
wrzosy
rozchodniki
tulipany i czosnki
berberys orange rocket, któremu też było za sucho
jodła hiszpańska glauca

SlonecznyOgrod 21:13, 04 paź 2017

Na pierwszym zdjęciu sadzonki tegoroczne, jak wyżej napisałam nie równe baldachy maja i kolorek jeszcze pstrokaty zielony, różowy i bordowy to samo mam z hortensjami, ale za rok powinno byc juz równo.
Na pozostałych zdjęciach roślina mateczna.

SlonecznyOgrod 21:25, 04 paź 2017

To miejsce mi nie pasuje w dalszym ciągu.
Bo trawa tam pod drzewem nie rosła ,myślałam, że to od lisci wygniła, no to założyłam rabatę a tam sucho niesamowicie floksy i hortensje podsychały, a nawet berberys
Tam jest kawał pola , już sama nie wiem co by tam zrobić.
Myślałam o jukach ale ile tych juk mogę tam posadzić , tam jest szeroko, może jakieś iglaki, nie wiem nic.

To miejsce poniżej też muszę zrobić, darń wykroic , wyrównać, coś dosadzić.

SlonecznyOgrod 21:32, 04 paź 2017

Koło oczka posadziłam dąbrówkę pasującą kolorystycznie do żurawki, też jest taka bordowozielona.

SlonecznyOgrod 21:36, 04 paź 2017

W międzyczasie kociołkowanie i malinowanie

Monia81 07:53, 05 paź 2017

Dariu też malinowanie u Ciebie, przeróbstwo pełną parą pozdrawiam