Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Wszystkiego po trochu

Wszystkiego po trochu

mirkaka 08:58, 21 wrz 2017

Iwk4 napisał(a)
Mireczko, fioletowe floksy masz cudowne, jak takiego trafię, muszę koniecznie zakupić. Udało mi się kupić rok temu fioletowego, ale chyba innego...
Róże też mam kiepskie, czarne listki ma niemal każda róża, kilka bukszpanów też zaatakowanych. Najgorzej się bronią te ze szkółek... Moje sadzonki ze starych odmian bukszpanów są w dość dobrej kondycji.
Mireczko, melduję, że skrętnik dotarł do mnie. Jest cudny, bardzo Ci za niego dziękuję

Floksa mogę ukopać dla Ciebie
Jak radzisz sobie z grzybem na bukszpanach?
Idę czytać o chorobach buksów.
UlaB 09:28, 21 wrz 2017

Witaj Mirko,
Niezmiennie w ciszy kontempluje Twój ogród, zwłaszcza kompozycje bylinowe. Bardzo mi sie u Ciebie podoba ni od dzisiaj, ale dzisiaj muszę o coś zapytać

mirkaka napisał(a)

Phantom z floksami

Zainspiruję się floksami fioletowymi obok Phantoma - świetna kompozycja. Mam w zwiazku z tym pytanie - czy pamiętasz jaki to floksik? Jak wysoko Ci rosnie? U mnie Phantom zrobił się już bardzo wysoki i co więcej chyba muszę mu wiosną zmienić miejscówke, bo w tym roku miał zdecydowanie za mało światła i efekt jest taki że dopiero kwitnie Część kwiatów dopiero się rozwija, a te co się pośpieszyły nadal są bialutkie. Ile ma Twój Phantom? Jak oceniasz jego potrzeby świetlne i przestrzenne? U mnie rosnie 3 albo 4 lata osłoniety od południa tujami i na dodatek w sąsiedztwie ma umbre i drewutnię, w związku z czym bezposrednie nasłonecznienie właściwie mu juz nie grozi, chyba ze latem w godzinach popołudniowych. Chyba ma za mało światła przez co tak późno zakwita.
Taką donice rojnikową robię od wiosny Chciałam Cię zapytac o zimowanie ale już doczytałam że to pierwszy sezon.
Iwk4 20:35, 21 wrz 2017

Mirko, nie radzę sobie z grzybem. Rok temu pomógł Topsin. Teraz deszcze wszystko zmywają. Otrzepuję listki. Jutro je zbiorę odkurzaczem i spalę. Co do floksa, bardzo chętnie
zawitka 22:02, 21 wrz 2017

Jak obejrzałam Twoje floksy z hortką to jadę do córki ukopać ten kolor.Twój taki intensywny bbaardzo ładny .U Córki rosną w cieniu lesnym to może dlatego ??

Rojmiczki urocze
jolanka 22:46, 21 wrz 2017

Bardzo mi się podoba ta donica z rojnikami Kupilam nawet cement coby zrobić samodzielnie ale na chęcach jak na razie się skonczylo
Ewa777 07:18, 22 wrz 2017

To morze jeżówek stale mnie zachwyca
bacowa 07:32, 22 wrz 2017

mirkaka napisał(a)

Floksa mogę ukopać dla Ciebie
Jak radzisz sobie z grzybem na bukszpanach?
Idę czytać o chorobach buksów.

I ja mam sporo grzyba na bukszpanach. Nigdy tyle nie miałam odkąd mam bukszpany. Chorują prawie wszystkie.Niestety pogoda im nie sprzyja.

Toszka pisała żeby prysnąć co 7-10 dni naprzemiennie takimi preparatami :Ridomil, Rovral, Mildex. Trzeba też usunąć chore liście.

Buksy odrosną po grzybie, nie ma się czym stresować .

Edit : tylko kiedy pryskać jak ciągle leje !!!
mirkaka 07:33, 22 wrz 2017

UlaB napisał(a)
Witaj Mirko,
Niezmiennie w ciszy kontempluje Twój ogród, zwłaszcza kompozycje bylinowe. Bardzo mi sie u Ciebie podoba ni od dzisiaj, ale dzisiaj muszę o coś zapytać

Zainspiruję się floksami fioletowymi obok Phantoma - świetna kompozycja. Mam w zwiazku z tym pytanie - czy pamiętasz jaki to floksik? Jak wysoko Ci rosnie? U mnie Phantom zrobił się już bardzo wysoki i co więcej chyba muszę mu wiosną zmienić miejscówke, bo w tym roku miał zdecydowanie za mało światła i efekt jest taki że dopiero kwitnie Część kwiatów dopiero się rozwija, a te co się pośpieszyły nadal są bialutkie. Ile ma Twój Phantom? Jak oceniasz jego potrzeby świetlne i przestrzenne? U mnie rosnie 3 albo 4 lata osłoniety od południa tujami i na dodatek w sąsiedztwie ma umbre i drewutnię, w związku z czym bezposrednie nasłonecznienie właściwie mu juz nie grozi, chyba ze latem w godzinach popołudniowych. Chyba ma za mało światła przez co tak późno zakwita.
Taką donice rojnikową robię od wiosny Chciałam Cię zapytac o zimowanie ale już doczytałam że to pierwszy sezon.

Floks jest NN kupowany b.dawno kiedy nazwy nie miały znaczenia
Jest wysoki, najwyższy z moich floksów, myślę że ma ok metra wys.
Phantom rośnie obok Vanilek, na rabacie latem słonecznej ale wiosną i późnym latem już częściej zacienionej. Phantom zakwitł ładnie ale vanilki obok niego dopiero mają małe pąki kwiatowe, tak jak u Ciebie Phantom. Myślę zatem że on lepiej niż vanilki znosi zacienienie. Vanilki na innej rabacie kwitną wspaniale.
Moje Phantomy są u mnie drugi sezon, więc trudno o właściwą ocenę.
Tnę b nisko, mają fajne sztywne pędy, nie pokładają się, samej udało mi się ukorzenić patyczki i mam z nich już dwa ładne krzaczki Są niższe niż vanilki.

Rojniki i rozchodniki w donicy są pierwszy sezon, natomiast w gruncie zimują bez problemu
mirkaka 07:38, 22 wrz 2017

Iwk4 napisał(a)
Mirko, nie radzę sobie z grzybem. Rok temu pomógł Topsin. Teraz deszcze wszystko zmywają. Otrzepuję listki. Jutro je zbiorę odkurzaczem i spalę. Co do floksa, bardzo chętnie

Ja topsinem już dwa razy pryskałam, potem innym środkiem, teraz Amistar.
Wczoraj było piękne słońce, więc odkurzałam suche liście i pryskałam Amistarem, nie wiem czy dobry środek.
mirkaka 07:44, 22 wrz 2017

Zawitko, floksy są fajne tylko też lubią łapać mączniaka

Jolanko Ja swoją donicę mam już ze 20 lat, próbowałam w niej sadzić letnie kompozycję i zawsze bardzo szybko mi wysychały, w tym roku postanowiłam mieć w niej skalniak, i dopiero on się sprawdził
Wow, sama będziesz próbować lepić donicę cementową, może pokażesz u siebie wszystko po kolei?

Ewa, jeżówki bardzo szybko zasiedlają połacie, wysiewają się, jeszcze dwa lata temu miałam tylko 4 krzaczki