Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Projektowanie ogrodów » Podmiejski ogródek

Podmiejski ogródek

Anda 08:24, 06 paź 2017

Piekny masz ten widok na jezioro, cudowny
Na siatke pusc moze jakiegos powojnika, np. Montane.
Ktos tu ostatnio pisal, ze widzial gdzies za granica, jak galazki graba sa wplatane w siatke ogrodzenia, a wszystko co wystaje na boki jest obcinane. Moze to tez jest opcja warta przemyslenia
Serdeczności Ewa - Doświadczalnia bylinowo-różana 2 poprzedni wątek Doświadczalnia bylinowo-różana (Niemcy i Wielkopolska) Panie Foerster, co pan robi przeciwko nornicom? - Krzyczę na nie. Wizytówka doświadczalni Landhaus Ettenbühl i Rosengarten Zweibrücken
makadamia 08:31, 06 paź 2017

sylwia_slomczewska napisał(a)

Jest styl Ogrodowiskowy w 100% i teraz obronię to co napisałam
Pewnie większość na tym Forum ogląda Maję .
Moje spostrzeżenia są takie, że trafiają się odcinki, które jak oglądam to od razu wiem( nie mam namyśli tych z udziałem Danusi, czy poleconych przez Nią ogrodów z forum) , że ta osoba podczytuje Ogrodowisko i ogród ma nim zainspirowany.

Muszę chyba więcej oglądać Mai i w ogóle kanałów ogrodniczych na jutubie (polecenia mile widziane), bo jednak kamera lepiej oddaje rzeczywistość niż aparat

Druga sprawa , moje zdanie jest takie, że fajnie jak się w ogrodzie zostawia swoją duszę i ta duszę widać Bardzo mi się podobają pewne zestawienia, ale gdy przychodzi mi oglądać to samo lub podobne w kilku ogrodach pod rząd to staje się już nudne i z ręką na sercu nie zaznaczam takich wątków do obserwacji...nie dlatego, że nie fajne, ale dlatego , że nie oczekuję by coś ciekawego miało się tam zadziać.....chyba, że moda się zmieni.

Ja lubię oglądać ogrody, w których "coś się dzieje" - czy to dopiero zakładane, czy zmiany w ogrodach starszych: nowa rabata, nowa ścieżka. Natomiast rzadko zaglądam do ogrodów już dojrzałych, w których zmieniają się tylko pory roku. Przez co przegapiam mnóstwo wspaniałych ogrodów. Dopiero we wrześniu odkryłam np.: ranczo trawiasto-hortensjowe

Trzecie pooglądałam sobie linki i piny i na własnym przykładzie powiem, że piękne wpisane w krajobraz ogrody łąkowe, są spektakularne w pewnym okresie czasu w ciągu roku, a poza nim mogą straszyć...nie mam na myśli ogrodów preriowych tylko łąki kwietne. Mówię bo mam, było to moje marzenie....
Pięknie od wiosny do lata.....potem straszy, a trzeba poczekać , aż nasiona dojrzeją, potem skosić.....i zutylizować jakoś to siano. O tym się nie mówi.

Ooo, to ciekawe. Mnie łączki bardzo interesują, ale nie wiedziałam, że z nimi aż taki kłopot? Myślałam, że dłużej są atrakcyjne - od czerwca do sierpnia?

Wszystkim co się odważyli sami spróbować coś zmienić w otoczeniu gratuluję

A ja się dołączam
makadamia 08:37, 06 paź 2017

Anda napisał(a)
Piekny masz ten widok na jezioro, cudowny
Na siatke pusc moze jakiegos powojnika, np. Montane.
Ktos tu ostatnio pisal, ze widzial gdzies za granica, jak galazki graba sa wplatane w siatke ogrodzenia, a wszystko co wystaje na boki jest obcinane. Moze to tez jest opcja warta przemyslenia

Chciałam wiciokrzewa, bo pachnie

Problem ogólny z zagospodarowaniem tej działki jest taki, że ona naprawdę musi być bezobsługowa, bo na pielęgnację będzie można jej poświęcić ledwie parę dni w roku, przy czym sprzątanie wiosenne będzie się odbywało w maju lub nawet czerwcu.

Działka jest świetna, ale trochę za daleko, żeby można było wyskoczyć na weekend, w parę godzin ogarnąć temat i wrócić.

Poza tym, jak przed tymi drzwiami pojawi się taras, to chyba nawet ja będę wolała poleżeć na leżaku z drinkiem zamiast łazić z grabkami i szukać chwastów
makadamia 08:39, 06 paź 2017

Gruszka_na_wierzbie napisał(a)

Ostatnio czuję się przez Ciebie nieco, a nawet bardziej niż nieco,połechtana, kiedy znajduję mimochodem tu i tam jakieś wzmianki o sobie. Dziękuję.
Nie spodziewałam się, ze z mojej radosnej twórczości wyjdzie coś, co może być punktem wyjścia dla kogoś innego.

To prawda, ostatnio dużo o Tobie wspominałam.

Teraz muszę chyba bardziej dopieścić Ewę-Pszczelarnię, bo też zasługuje
makadamia 08:48, 06 paź 2017

Gruszka_na_wierzbie napisał(a)

Jeśli byłabym pracującą matką dzieciom, z kredytem na karku, to ta popularna wizja rabaty pasowałaby mi. Nie wymagałaby ode mnie czasochłonnych dywagacji, co z czym i za czym. Jest niezbyt pracochłonna w pielęgnacji, przyzwoicie wygląda o różnych porach roku.

Święta prawda. Większość osób chce mieć ogród i z niego korzystać, a nie ciągle go tworzyć, rozkminiać i w nim pracować.

Doszło do tego, że jak ostatnimi czasy znajomi proponowali nam spotkanie w sezonie letnio-wiosennym w sobotę, albo co gorsza - wpadali bez zapowiedzi, to żeśmy się z eMem irytowali. Dla nas sobota w sezonie to najbardziej pracowity dzień w tygodniu - zawsze ma za mało godzin, żeby ze wszystkimi robotami skończyć. Czy ci ludzie nie mają nic do roboty?!. Jeszcze tych z bloku można zrozumieć (też mieliśmy dużo czasu, jak mieszkaliśmy w bloku) ale ci z domków?! Jak oni to robią, że w sobotę już o 16-ej mają czas na leżakowanie?!
makadamia 08:54, 06 paź 2017

Pszczelarnia napisał(a)

Toszka raz pisała o ogrodach holenderskich, ze takie same przewidywalne (nudne?). A ja widzę, że różne ale z pewnymi cechami wspólnymi.

I tak samo można chyba podsumować większość ogrodów ogrodowiskowych

Wracając jeszcze do ogrodów holenderskich:

Toszko, a jak się ma ogród przeciętnego Holendra do "dutch wave"? Bo cały świat zna duńskie/holenderskie ogrody właśnie z trendu bylinowego, a z tego co piszesz - on zupełnie nie ma przełożenia na zwykłe przydomowe ogródki?
mrokasia 09:00, 06 paź 2017

makadamia napisał(a)

Święta prawda. Większość osób chce mieć ogród i z niego korzystać, a nie ciągle go tworzyć, rozkminiać i w nim pracować.

Doszło do tego, że jak ostatnimi czasy znajomi proponowali nam spotkanie w sezonie letnio-wiosennym w sobotę, albo co gorsza - wpadali bez zapowiedzi, to żeśmy się z eMem irytowali. Dla nas sobota w sezonie to najbardziej pracowity dzień w tygodniu - zawsze ma za mało godzin, żeby ze wszystkimi robotami skończyć. Czy ci ludzie nie mają nic do roboty?!. Jeszcze tych z bloku można zrozumieć (też mieliśmy dużo czasu, jak mieszkaliśmy w bloku) ale ci z domków?! Jak oni to robią, że w sobotę już o 16-ej mają czas na leżakowanie?!

To proste - zdążyli skosić trawnik. Tujowy żywopłot nie wymaga zajmowania się nim. Kropka.
makadamia 09:09, 06 paź 2017

A dom?

Wiem że sobotnie sprzątanie domu to z lekka obśmiana klisza (jak gotowanie zupy na kościach), ale ja nie umiem sprzątać domu na raty, w ciągu tygodnia.
eM, mimo że przy sprzątaniu domu nie pomaga, też zawsze ma roboty do samego wieczora: to rynny przeczyścić, to drewno do kominka porąbać, to taras, samochody umyć, w garażu sprzątnąć. Zawsze coś.
Robota głupiego kocha?
sylwia_slomc... 09:29, 06 paź 2017

makadamia napisał(a)

Muszę chyba więcej oglądać Mai i w ogóle kanałów ogrodniczych na jutubie (polecenia mile widziane), bo jednak kamera lepiej oddaje rzeczywistość niż aparat

Ja lubię oglądać ogrody, w których "coś się dzieje" - czy to dopiero zakładane, czy zmiany w ogrodach starszych: nowa rabata, nowa ścieżka. Natomiast rzadko zaglądam do ogrodów już dojrzałych, w których zmieniają się tylko pory roku. Przez co przegapiam mnóstwo wspaniałych ogrodów. Dopiero we wrześniu odkryłam np.: ranczo trawiasto-hortensjowe

Ooo, to ciekawe. Mnie łączki bardzo interesują, ale nie wiedziałam, że z nimi aż taki kłopot? Myślałam, że dłużej są atrakcyjne - od czerwca do sierpnia?

A ja się dołączam

Z pamięci nie polecę bo nie potrafię tytułami odcinków sypać...nie wiem Jak Wy to robicie

Ja te dojrzałe lubię podglądać bo dopiero tam są własne doświadczenia wieloletnie z konkretnymi roślinami, cenne uwagi, których gdzie indziej nie znajdę i mogę zobaczyć jak roślina , którą chcę posadzić wygląda w ogrodzie po iluś latach , jak się zachowuje, jakie są z nią problemy....

bardzo lubię zaglądać do wątków , które są żywe i zmiany trwają jeśli są o charakterze indywidualnym i mogę jakieś pomysły podchwycić i się zachwycić , zaskoczyć czymś nowym , nietuzinkowym

Jak łąka dobrze pomyślana to w maju już coś się dzieje, u mnie w kwietniu zaczynają niezapominajki.....od połowy sierpnia już mi się wykłada, a kosimy początkiem - połową września i od tego momentu do zimy już nie ciekawie....walczę by było inaczej, wprowadzam floksy i słoneczniczki, kosmosy i rudbekie.
AniMa 09:40, 06 paź 2017

Oj kocha kocha... Nawet jak sprzątniesz w tygodniu, to do soboty się nabrudzi, nakurzy, koty w kątach się pojawiają, własny kocur ich nie przepędzi....
Mam tak samo, wiecznie coś do zrobienie, ale ja rto się nawet na pogode irytuję jak jest nieodpowiednia Nawet na leżaku nie poleżę, bo przecież w ruchu się lepiej opala

Jeszcze odnośnie nauki forumowej...
Na HGTV oprócz Mai leci jeszcze kilka innych ogrodowych programów...boli mnie zwłaszcza jeden - amerykański- "specajlista" wynajduje rodzinę, którym pomaga zmienić chyba w 3 dni zaniedbany ogród - efekt przeważnie "ŁAAAŁ", ale....jak widzę jak wsadzają rośliny prosto z doniczek do suchego dołka czasami wcześniej nawiercanego wiertłem, to mnie przerażenie bierze...

A na O. to pierwsza lekcja: przygotowanie podłoża