Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "Iwk4"

Ogródek Iwony 19:34, 26 cze 2014

Do góry
Jak już mnie wzięło na wklejanie moich fotek, to pokażę jeszcze moją nową rabatę z tyłu domu. Tak właściwie to traktowałam tył, jak podwórko, na które wjeżdżał opał, leżał opał, cięło się go i układało, aby wysechł i tak to wyglądało:
Za tym drzewem przypadkiem przy płocie rosły sobie malutkie tuje szmaragdowe, które kilka lat temu wygrałam w konkursie. Świat o nich nie wiedział, chyba, że M pociął drzewo i ułożył do szpoy, ale trwało to chwilę, bo zaraz przywoził następny opał i tak przez rok cały. W tym roku stwierdziłam, że jakktoś do nas przyjeżdża, to wjeżdża na podwórko i co widzi? OPAŁ ...be. Wiem, ze potrzebny, ale wrażenie ...
Więc mówię do M, że będziemy palić węglem, a drzewo tylko na rozpałkę.
Więc się wzięłam do pracy (mój M pociął drzewo, a dzieciaki miały je ponosić do szopy)i pewnego dnia zaczęło wyglądać tam tak:
Posadziłam nawet 3 malutkie buksiki, które będę pielęgnować na kulki. Posiałam też trawę.
Ogródek Iwony 19:13, 26 cze 2014

Do góry
Przycięłam też kulki, które przesadziłam z przedniej rabaty na tyły domu. Są nieciekawe jeszcze, bo to ich pierwsze w życiu cięcie. Do tej pory rosły, jak chciały. Są rzadkie. Ale mam nadzieję, że po cięciu się zagęszczą, bo tak tu czytałam u was kochani.
Ogródek Iwony 19:06, 26 cze 2014

Do góry
Wczoraj przycinałam złota tuję, ale nie sięgnęłam na wysokości. Muszę poczekać na mojego M do soboty. Najpierw nakrzyczy, że niszczę tujkę, a potem zrobi resztę. Nawet trawa, która się po cięciu odsłoniła, jest nieciekawa.
Ogródek Iwony 19:03, 26 cze 2014

Do góry
A tu pokażę moje hortensje ogrodowe, sadzonki tegoroczne

I moje Vanilki mają już pączki. Hortensja kyushu też ma już pączki.

Ogródek Iwony 18:49, 26 cze 2014

Do góry
To znaczy naparstnicę wysiałam wcześniej, a nie wczoraj
Zakątek z fioletową ławeczką 18:47, 26 cze 2014

Do góry
Kindzia napisał(a)
Moja lawenda zupełnie inna, takie długie kłosy mam kwiatowe...muszę obfocić jutro i pokażę...

Tawuły tnę, ale nigdy tak nisko...załatwię je na cacy wiosną Rosną jak głupie jakieś...teraz, po kwitnieniu ciacham, nawet dość znacznie. Zupełnie nie te co trzeba terminy cięć stosowałam, może nie cięć, a intensywności cięć...mus się poprawić

Ja tez tylko trochę cięłam po kwitnieniu i rosły wielkie. Też muszę nad tym popracować. Jak to człowiek całe życie się uczy.
Ogródek Iwony 18:42, 26 cze 2014

Do góry
Od zawsze miałam liliowce, łatwo się je rozmnaża. W zeszłym roku kupiłam w B pierwsze lilie i w tym roku pięknie kwitną i długo. A liliowce posadzone na tej samej rabatce szybciej przekwitają i nie dają takiego efektu. Zajmują więcej miejsca niż lilie i dziś się zastanawiałam, czy ich nie przesadzić i dosadzić lilii? Zobaczcie, jaka jest różnica, mimo że mają tyle samo słońca i podobną ziemię, rosną na tej samej rabacie. Oto lilie kontra liliowce i na dodatek dopiero kwitnie żółta, a pomarańczowa się zastanawia. Biała ma jeszcze pąki, więc jakiś czas będzie się tam działo:

Ogród z łezką 18:34, 26 cze 2014

Do góry
Kindzia napisał(a)

Wcale tak wczoraj źle nie było Bywało więcej
Floks tylko biały zaczął, także się nie stresuj, reszta jeszcze...
Róże już przynajmniej 6 tygodni kwitną...
Jak z liliami zaczęłaś, to tak szybko nie skończysz Nie chcę Cię martwić, ale wiosną znowu będzie istne szaleństwo zakupowe lilii na forum. Ja też zaczęłam od paru, teraz...nawet nie liczę I pewnie wiosną znowu dokupię, dość łatwo je upchnąć

Kindziu pokażę na fotkach u mnie, dlaczego wolę lilie od liliowców, ale jest to dopiero moje nowe odkrycie. Bo wcześniej byłam w nieświadomości tego, że nie widzę różnicy.
Ogródek Iwony 18:21, 26 cze 2014

Do góry
Z tych obciętych kawałeczków zrobiłam sadzonki a w doniczki wysiałam naparstnicę i już wschodzi:
Ogródek Iwony 18:16, 26 cze 2014

Do góry
Wczoraj pisałam, że przycięłam moje buksiki na obwódce i podsadziłam tam lawendę :

Ogródek Iwony 18:09, 26 cze 2014

Do góry
Kindzia napisał(a)
Iwonko za odwiedziny dziękuję
Twoja róża już za momencik zacznie Jaki kolor ma? I co to za róża?

Moja róża nadal w pąkach, ale już widać bordowy kolor. W zeszłym roku dostałam 2 krzaczki od mojego M, jako wyraz ... więc musiała być czerwona. Nie miałam dla niej miejsca, więc przez lato rosła na tarasie w donicy, ale nie mam fotek. Jesienią posadziłam do gruntu i czekam na jej rozkwit. Brakuje trochę słońca i ciepłych nocy. Długo się zbiera.

Ogródek Iwony 18:03, 26 cze 2014

Do góry
bogumila_bienko napisał(a)
Dzisiaj pospacerowałam po Twoim ogrodzie.Zmiany...zmiany...
Lubię takie fotki...pozdrawiam.

Witaj Bogusiu w moim wątku, za chwilę wpadnę do Ciebie w odwiedzinki.
Też lubię takie widoczki, często wychodzimy na ganek popatrzeć na kwiatki.
Ogródek Iwony 18:00, 26 cze 2014

Do góry
Gardenarium napisał(a)
Lekko posyp, nie grubo. Aby tylko "kolor" ten sam był.

Witam Danusiu, dziękuję za radę. To jest rozwiązanie. Wtedy koloryt będzie równy, bo mnie denerwuje ta przesuszona słońcem piaszczysta ziemia. Już się nauczyłam zaprawiać dołki, ale na wierzchu zawsze wygląda nieciekawie.
Makowo na Kociewiu 17:57, 26 cze 2014

Do góry
Miałam nie robić i się obrazić na mój ogródek, ale dziś dla odreagowania po pracy poszłam i przycięłam w kulki 2 tujki. Nie wyszły najlepsze, bo były nierówne, a to było ich pierwsze cięcie.
Mirkowy ogród (początki) 17:54, 26 cze 2014

Do góry
kitek81 napisał(a)
ale Ty masz rękę do ukorzeniania, normalnie, aż nie mogę uwierzyć, że tyle udało Ci się ukorzenić! szok! u Ciebie praktycznie sukces za każdym razem takim sposobem, to Ty ani złotówki na roślinki nie wydasz, wszystko wyhodujesz sobie sama a jaka duma, że od początku wszystko sama stworzysz
pozdrawiam i życzę powodzenia z różami wiem, że i tak Ci się uda

Niestety na efekty trzeba czekać. Satysfakcja gwarantowana, ale taka metoda jest dla cierpliwych, a my w pogoni za pędem życia często chcemy już i teraz. To taka refleksja po dzisiejszym dniu...
Mirkowy ogród (początki) 17:52, 26 cze 2014

Do góry
Mirka napisał(a)
Jak mi się przyjmą i rozsieją to na wiosnę podzielę się z tobą

Naprawdę? Cieszę się i trzymam kciuki, żeby się przyjęły i pięknie rozrosły.
Ogród z łezką 12:15, 26 cze 2014

Do góry
Iwk4 napisał(a)
Dziewczyny, to się nie godzi, tyle stron napisać w jeden wieczór. Dopiero nadrobiłam.
I jeszcze stwierdzam, że to niesprawiedliwe, aby u was floksy miały już takie pączki. U mnie jeszcze nic nie widać.
Różami też się chwalicie, a moja dopiero w pąkach. I muszę dalej czekać. Dobrze, że lilie mi choć zakwitły. Kilka stron wcześniej było porównanie lilii i liliowców. Od zawsze miałam liliowce, łatwo się je rozmnaża. W zeszłym roku kupiłam w B pierwsze lilie i w tym roku pięknie kwitną i długo. A liliowce posadzone na tej samej rabatce szybciej przekwitają i nie dają takiego efektu. Zajmują więcej miejsca niż lilie i dziś się zastanawiałam, czy ich nie przesadzić i dosadzić lilii?

Wcale tak wczoraj źle nie było Bywało więcej
Floks tylko biały zaczął, także się nie stresuj, reszta jeszcze...
Róże już przynajmniej 6 tygodni kwitną...
Jak z liliami zaczęłaś, to tak szybko nie skończysz Nie chcę Cię martwić, ale wiosną znowu będzie istne szaleństwo zakupowe lilii na forum. Ja też zaczęłam od paru, teraz...nawet nie liczę I pewnie wiosną znowu dokupię, dość łatwo je upchnąć
U Sebka - czyli ogrodowych rewolucji ciąg dalszy :) 11:09, 26 cze 2014

Do góry
Iwk4 napisał(a)
Sebek nie gadaj tyle, bo ja skończyłam czytać paplaninę. Od teraz będę łaknąć pismo obrazkowe. Więc foto proszę.

Będą... Kiedyś... Musi mnie natchnac
Ogród Margaret-ki :) 10:46, 26 cze 2014

Do góry
Iwk4 napisał(a)
Piękne te roślinki kupiłaś.
Mam tylko pytanie, czy matę pod kamykami planujesz zostawić? Na ogrodowisku niepopularna, Danusia uważa za bee, tylko korzonki roślinek się parzą pod tym... Zobacz Margaretko ten link koniecznie : https://www.ogrodowisko.pl/watek/736-mata-przeciw-chwastom: Mata przeciw chwastom. a tu masz na szybkiego 2 fotki od dziewczyn: Przepraszam, że się mądrzę, ale jak to zobaczyłam, to matę ze wszystkich ogrodów świata bym wyrzuciła. Pozdrawiam

Miałam to samo dlatego maty już nie
Ogród Margaret-ki :) 09:46, 26 cze 2014

Do góry
MalgosiaR napisał(a)
Nawet ten płot wygląda fajnie z roślinami, a jakby go na biało walnąć?

Gosiu, płot jest do wymiany. Mam nadzieję, że na wiosnę przyszłego roku wymienimy go na coś nowoczesnego, z prześwitami.
Ten beton nie pasuje mi.

malgorzata_szewczyk napisał(a)
A grzybki wzięłam za lampki jak była fotka z dalsza

No w sumie tak symetrycznie ustawione są i sprawia takie wrażenie. Jak się je przytnie to w żwirku nie będą tak widoczne.

Iwk4 napisał(a)
Mam tylko pytanie, czy matę pod kamykami planujesz zostawić? Na ogrodowisku niepopularna, Danusia uważa za bee, tylko korzonki roślinek się parzą pod tym... Zobacz Margaretko ten link koniecznie :

Iwk4 planuję zostawić matę. Wiem jakie tutaj panują opinie na jej temat. Ale spotkałam też tutaj kilka osób, które pod wpływem ogrodowiska matę usuwały, po czym po pewnym czasie znów ją kładły. Przemyślałam wszystkie za i przeciw, podglądam stan roślinek sadzonych rok temu na rabacie z matą i nadal sadzę na macie. Tyle tylko, że wokół rośliny wycinam większe koła, czyli sama roślinka rośnie tak naprawdę bez agrowłókniny, a mata jest na tej części, gdzie roślin nie ma. Poza tym nie wyobrażam sobie żwirku bezpośrednio na ziemi. Wszystko z czasem się miesza, żwirek wręcz wbija się wgłąb. Wiem, bo mam taką maleńką obwódkę przy altanie ze żwirkiem, ale bez maty. Początkowo chciałam tam samą ziemię zostawić, ale spływający deszcz rozchlapywał ziemię na altankę, a kamyczki to wyeliminowały.
A wątek anty-matowy dokładnie wcześniej przejrzałam, zdjęcia też widziałam. A moim zdaniem są też plusy agro - woda tak nie paruje i na tych rabatach ziemia tak nie wysycha. Nie mniej jednak dziękuję za troskę.

Kasial napisał(a)
ale pod żwir raczej dobrze żeby była, bo z czasem żwir miesza się z ziemią i to nie wygląda.

Dokładnie, rabata żwirowa musi mieć agro, bo żwirek wbija się w ziemię. Próbowałam jeszcze z makulaturą, ale to krótkotrwałe zabezpieczenie.

MamaMagda napisał(a)
metamorfoza rewelacja! piękne te kule bukszpanowe!

Dzięki Madziu. I wszystkim dziękuję za pochwały, miło.
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies