Witam
Od jakiegoś czasu przeglądam forum w poszukiwaniu inspiracji, większością ogrodów jestem zachwycona, jednak mam problem z zaaranżowaniem swojej rabaty, stąd moja prośba o pomoc w doborze roślin i ich usytuowaniu na poniższej rabacie. Dodam, że jestem początkującą ogrodniczką

Do tej pory zakupiłam 2 Rh białe madame masson, 2 Rh czerwone wilgens ruby (ich docelowa wysokość z dołączonej etykiety to 1m), 2 pierisy japońskie katsura, 1 azalia japońska kermesina alba (prezent, wsadzona na szybko) i 10 szt. wrzosów, poza tym mam zamówione 4 szt. sosny varella i tu już mi zabrakło pomysłu co jeszcze posadzić, myślałam o większej ilości wrzosów, rozplenicach japońskich, kolumnowych jałowcach i może jakiś innych karłowych iglakach ale nie jestem pewna czy to by się razem zgrało. Na rabacie, w lewym górnym rogu, znajduje się "dekiel" od studni na deszczówkę i również nie mam za bardzo pomysłu czym by go można zasłonić. No i co pod płot, dodam że sąsiad za tą matą z trzciny ma posadzone tuje i gdy osiągną odpowiednią wysokość zamierza ją ściągnąć więc wydaje mi bezsensu żebym ja również sadziła po swojej stronie rząd iglaków ale co innego w takim razie? Myślałam o laurowiśni ale z tego co czytałam na forum to dość ryzykowne. Z istotnych informacji dodam jeszcze, że rabata znajduje się za domem - starona północna, słońce jest większość dnia tylko wzdłuż przedniego obrzeża, poza tym półcień. Będę wdzięczna za jakiekolwiek wskazówki i na tym etapie jestem jeszcze wstanie zmienić koncepcję