Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Projektowanie ogrodów » Zakręcony ogród

Zakręcony ogród

lojalna_ 14:11, 11 wrz 2018

Ale pomysłowe cudo tak przy ścieżce widok z zakrętem . Fajna deska ja mam ostatnio na punkcie desek w ogrodzie świra chciałabym mieć wszędzie takie ścieżki i tarasy. Kiedy Ci tak wszystko poroslo ?

DorKa 14:21, 11 wrz 2018

lojalna_ napisał(a)
Ale pomysłowe cudo tak przy ścieżce widok z zakrętem . Fajna deska ja mam ostatnio na punkcie desek w ogrodzie świra chciałabym mieć wszędzie takie ścieżki i tarasy. Kiedy Ci tak wszystko poroslo ?

tarasik pomysł Asi Makadamii, uwielbiam go . Niestety nie mam tyle miejsca na zakątki wypoczynkowe jak u Ciebie więc będę dopieszczać to jedno
DorKa 08:09, 12 wrz 2018

planuję na weekend przesadzanie na nigrowej. Na pewno nadmiar seslerii pojdzie na podescikową. Overdamy, które są przed vanilkami do przesadzenia. Myśłałam, żeby posadzić je przed środkową nigrą. Brakuje mi tam czegoś większego. Jak myślicie ?

Druga opcja to poadzić tam na środku rozplenice ,żeby nawiązać do rozplenicy na rogu i końcu rabaty. Teraz w pierszym rzędzie za płasko jest
DorKa 10:43, 12 wrz 2018

jednak wszystko na nigrowej do zmiany im dłużej na na nią patrzę tym więcej niedoróbek widzę. Teraz jeszcze u Wiklasi golden tuffeta potfora zobaczyłam i od nich muszę zacząć. Posadzone są co 30 cm . Przeniosę je w prawo przed kocimiętkę. Kocimiętkę wywalę z tej rabaty bo zbyt niebiesko jest . Zamiast kocimiętki wrzosy. Do golden tuffeta będzie chyba ok ? A szałwia zostanie tam gdzie jest tylko seslerię przesadzę w rządku przed szałwią. Wiem,że nic z tego nie rozumiecie , ja czytając to też nie.

Jedno ważne pytanie do znawczyń gatunku - cyprysik groszkowy.

Rośnie on po prawej stronie nie wiem co to za odmiana ale obawiam się ,że bardziej do większych należy bo rośnie jak wariat. Pytanie więc czy obok tej nigry może zostać czy bezpieczniej go przesadzic?
Zana 10:49, 12 wrz 2018

O rany jaki tetris będzie!
Cyprysik wygląda na Fililifera aurea, ja mam filifera aurea nana, też się w górę wypiętrza, ale nie tak bardzo jak Twój.
DorKa 11:04, 12 wrz 2018

Zana napisał(a)
O rany jaki tetris będzie!
Cyprysik wygląda na Fililifera aurea, ja mam filifera aurea nana, też się w górę wypiętrza, ale nie tak bardzo jak Twój.

nieustanny tetris
a propos cyprysika net mówi ,że rośnie max 1,5m. Ja przejeżdżam codziennie obok ogrodu, w którym rośnie taki potwór na ponad 2 m! Można go ciąć w razie W ?
Zana 11:08, 12 wrz 2018

Nie znam się na cięciu cyprysików, ale ja swojemu te wypiętrzenia na pewno zetnę wiosną, ma być płaski jak omlet.
DorKa 11:15, 12 wrz 2018

Zana napisał(a)
Nie znam się na cięciu cyprysików, ale ja swojemu te wypiętrzenia na pewno zetnę wiosną, ma być płaski jak omlet.

omlet powiadasz ja z moich mam problem, bo rośnie niby w miejscu gdzie chcę coś wyższego ale niekoniekoncznie o takim pokroju. Myślałam bardziej o czymś kolumnowym. A on tak ładnie rośnie ,że mi go żal
Toszka 13:55, 12 wrz 2018

To co piszą na stronach szkółek to zawsze jest wielkość rosliny w wieku 10lat. Czasami podana jest docelowa wielkość i jest to zaznaczone.

Co do hakone - jesli na wiosnę będzie obsypywana cienką warstwą kompostu i drobnej kory to na prawdę ta trawa wcale nie wymaga wilgoci. Sygnałem że ma za sucho jest zwijanie się liści. Wystarczy wtedy podlać dość obficie i wszystko. Pytanie tylko czy z dużą ilością kory była przekopana ziemia przed posadzeniem. Jesli tak to nie ma problemu. Pierwszy rok hakone marudzi. I to norma.
DorKa 14:04, 12 wrz 2018

Toszka napisał(a)
To co piszą na stronach szkółek to zawsze jest wielkość rosliny w wieku 10lat. Czasami podana jest docelowa wielkość i jest to zaznaczone.

Co do hakone - jesli na wiosnę będzie obsypywana cienką warstwą kompostu i drobnej kory to na prawdę ta trawa wcale nie wymaga wilgoci. Sygnałem że ma za sucho jest zwijanie się liści. Wystarczy wtedy podlać dość obficie i wszystko. Pytanie tylko czy z dużą ilością kory była przekopana ziemia przed posadzeniem. Jesli tak to nie ma problemu. Pierwszy rok hakone marudzi. I to norma.

dzięki Iwonko z hakone zaryzykuję, tym bardziej ,że mam w innej części i bardzo lubię. Nie wiem jak to forum to robi ale co tu jestem to mi czacha dymi od pomysłów. To co rano wymyślę o 14 jest już nieaktualne. Oj biedne roślinki Mogę teraz wszystko przesadzać czy lepiej z czymś czekać do wiosny ?